Начало / Новини / Новини и събития / Кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“ 2016 среща работодателите с филолозите от Университета

   
Кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“ 2016 среща работодателите с филолозите от Университета

За четвърта поредна година в Аулата и в Централното фоайе в Ректората на Софийския университет се провежда кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“. Над 30 международни и български фирми от различни икономически сфери и неправителствени организации търсят своите бъдещи служители и стажанти, които говорят от английски до китайски, японски, финландски, чешки или иврит.

Кариерният форум „Златната ябълка на успеха“ се организира от Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, Центъра за кариерно развитие на Университета и агенцията за подбор на персонал „Хорайзънс България“.

На откриването на форума присъстваха зам.-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев, деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, зам.-деканът на Факултета по славянски филологии проф. Амелия Личева, управителят на „Хорайзънс България“ Николай Николов, работодатели, студенти.

2

Георги Няголов от Факултета по класически и нови филологии откри форума с благодарност към 34-та работодатели, представени на кариерното изложение и подчерта, че този форум за филолози – студенти, които владеят езици и работят с тях се организира за първи път.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев изрази удоволствието си да присъства на форума, тъй като кариерното развитие на младите хора в днешно време е изключително важен проблем.

Отминаха времената, в които знанието само по себе си беше ценно и трябваше да бъде трупано и складирано в главите на младите хора. Все повече се налага тенденцията още по време на своето следване те да търсят възможности за реализация, така че завършвайки, да имат много добри стартови позиции на пазара на труда“, каза заместник-ректорът и подчерта, че подобен тип специализирани срещи между работодатели и студенти са изключително полезни и ректорското ръководство ще насърчава подобни инициативи. „Надявам се тази среща да положи едно добро начало и да стане традиция“, каза още доц. Вълчев и пожела успех на всички.

7

Проф. д-р Мадлен Данова благодари на организаторите на форума и на фирмите, проявили интерес към специалностите от двата филологически факултета в Университета. Тя изрази надеждата работодателите да срещнат своите бъдещи служители, а студентите да намерят своята бъдеща кариера.

Николай Николов от „Хорайзънс България“ обяви, че тазгодишното събитие е с фокус върху езиковите специалности и филологическите науки като едни от най-търсените от страна на бизнеса. По негово мнение, на форума студентите биха могли да намерят много добри възможности за реализация. „Благодарим за това, че бизнесът прави стъпки да намери студентите и пожелавам това да бъде началото на нови контакти и взаимоотношения и всички да намерят онова, за което са дошли днес тук“, каза още Николай Николов.

9

През последните години търсенето на филолози с чужди класически и екзотични езици се увеличи също толкова, колкото и на хора с компютърни и технически умения. Добрите познания по английски или други чужди езици отварят вратите към успешна кариера в много международни компании.

Софийският университет подготвя студенти в над 30 филологически специалности в бакалавърска и магистърска степен в два факултета – по славянски и по класически и нови филологии. Заради високото ниво на обучение тези студенти са сред най-търсените от международните и български фирми, които работят в сферата на аутсорсинга, IT технологиите, търговията.

8

Кариерното изложение „Златната ябълка на успеха“ продължи през целия ден.

Във форума участват: Fulbright, Estee Lauder, Deloitte, Raiffeisen Bank, Sitel, Kaufland, Coca Cola Hellenic BSO, Concentrix, EVS Translations, Aii Data Pro, IBM, CXG ltd., Adecco Bulgaria, Заедно в час, Gopet Trans, Ingram Micro, HP Enterprise, Promedica 24, GemSeek, Societe Generale Експресбанк, Telus, Paysafe, C3i, Easy Consult, Britanica, EOS Matrix, Devin, Walltopia, ProCredit Bank, Xerox, SBTech, 60K.

За повече подробности:

http://www.horizons.bg/en/news/632-goldenapple2016

https://www.facebook.com/events/1518481821794917/

4