Начало / Новини / Новини и събития

   
Програма „Сасакава” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на докторанти в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец.
Срокът за кандидатстването е до 15 февруари 2017 г.

Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна осмата по ред научна конференция, посветена на съвременните тенденции на физическото възпитание и спорта. Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Международна научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”

В 272-ра аудитория на Софийския университет започна международната научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”. Събитието е организирано от Юридическия факултет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Минералите на Сакар“ – изложба в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Минералите на Сакар“. По същото време бяха връчени наградите от фотоконкурса „Геоложки разказ за магията на Родопите“.

 

В Софийския университет бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“. Събитието се провежда по повод 1100-годишнината от успението на св. Климент и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет. Изложбата е подготвена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Неин автор е директорът на Центъра проф. дфн Вася Велинова, а научен консултант – чл.-кор. проф. Аксиния Джурова.

Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ с награда за най-добра мъжка роля на Международния фестивал в Печ, Унгария

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет получи награда за най-добра мъжка роля на десетото, юбилейно издание на Международния театрален фестивал JESZ в Печ. Той бе организиран по повод честването на 650-годишнината на университета в града, който е най-старото висше училище в Унгария.

Европейски ден на предприемача 2016

В Дома на Европа в София започна 14-тото издание на Европейския ден на предприемача. То се организира от Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България.

Софийският университет е домакин на Европейския пътуващ университет

Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет – инициатива в рамките на междуправителствената програма „Френско-Германски университет”. Събитието се провежда по инициатива и в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на Университета.

Темата на Европейския пътуващ университет тази година е „Бежанци, миграция и правова държава на Балканите”.

Президентът връчи българския флаг на участниците в 25-та Българска антарктическа експедиция

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи националния флаг на юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция, която предстои да замине за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

„Изследване на Космоса: Мисията „Розета“ и позитивния й принос“ – лекция на Реймънд Хуувс

В Конферентната зала на Софийския университет инженерът по научни операции на кораба „Розета“ и няколко мисии на Европейската космическа агенция (ЕКА) Реймънд Хуувс направи любопитна презентация за изследователските усилия на ЕКА. Лекцията се проведе в рамките на програмата „Космически предизвикателства“.

Ректорът на Софийския университет бе удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България

Държавният глава удостои ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България.

Софийският университет и НДК отбелязаха Деня на народните будители с изложба и кръгла маса за бъдещето на българския език

По случай Деня на народните будители и отбелязването на 1100-годишнината от блажената кончина на свети Климент Охридски на 1 ноември в Централното фоайе на НДК бе открита интерактивната изложба „Искони бѣ слово”. По-късно през деня в НДК започна и кръгла маса на тема „Бъдещето на българския език“.

Есенна работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини

Във Виена се проведе есенната работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини (EBGC), който функционира към Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) със седалище Лондон. Домакин на срещата бе Ботаническата градина на Виенския университет, която е създадена през 1754 г. и представя 11 500 вида растения.

На празнична церемония по повод 1 ноември бяха отличени личности и институции с будителски дух

В навечерието на Деня на българските будители в Аулата на Софийския университет се проведе празнична церемония, на която бяха отличени личности и институции за значим обществен и професионален принос с будителски дух.

Студенти от Софийския университет са медалисти от Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“

В периода 28-30 октомври 2016 г. в гр. Велико Търново се проведе Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”. На състезанието за поредна година представителите на Софийския университет доминираха над останалите, за което свидетелстват и постигнатите резултати.

Студенти от Софийския университет станаха финалисти на световно студентско състезание за идеи за космически мисии с малки спътници

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ достигнаха до финалния кръг на международното студентско състезание "Идея за космическа мисия". Отборът представи своята идея за наблюдение и обезопасяване на космически отпадъци чрез интелигентни рояци от малки спътници и тяхната разработка бе посрещната с висок интерес.

Проф. Исмаил Серагелдин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Исмаил Серагелдин, директор на Библиотека „Александрина“, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Философския факултет на Университета.

Петата обща конференция на Съюза на германистите в България се провежда в Софийския университет

Катедрата по германистика и скандинавистика към Факултета по класически и нови филологии на Университета е домакин на Петата обща конференция на Съюза на германистите в България. В рамките на тридневната конференция членовете на Съюза ще дискутират по темата: "Аспекти на университетската дидактика в областта на германистиката".

Софийският университет стартира процеса по приемането на Европейската харта за изследователи и Кодекса за поведение

В началото на месец октомври 2016 г. ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" официално стартира процеса по приемането в Алма матер на принципите на Европейската харта за изследователи и Кодекс за поведение.

Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международният симпозиум на тема „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“. Той се провежда в рамките на събитията, с които се отбелязва 55-годишнината на Катедрата „Испанистика и португалистика“ и създаването на специалността „Испанска филология“ в Университета.

Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

Проф. д-р Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай.

Международна научна конференция на тема „Икономически предизвикателства: миграция, глобализация, устойчивост, политики“

В Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство започна двудневната международна конференция. Тя е организирана от Катедра „Икономикс“ на УНСС, Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа”. Експозицията представя книги от дарената на Алма матер лична библиотека на проф. д-р Хайнц Духарт, която съдържа около 8000 тома.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2016 г.

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Почетен знак с огърлица. Отличието беше връчено по време на тържественото отбелязване на неговата 80-годишнина.

Проф. Ян Малицки бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. Ян Малицки бе удостоен Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението за удостояването на директора на Центъра за източноевропейски изследвания към Варшавския университет е на Историческия факултет на Софийския университет.

Проф. Гражина Шват-Гълъбова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. Гражина Шват-Гълъбова от Института по славистика към Полската академия с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет стартира нов проект

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен проекта „Повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация при Софийския университет като водещ регионален изследователски и иновационен център в областта на съвременните функционални материали”. Той е с бюджет 1 милион евро и е за период от три години.

Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Единадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“. Съорганизатори на научното събитие бяха Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и посолството на Украйна в България.

Софийският университет и университетът Ханбат в Република Корея сключиха договор за сътрудничество

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев и Хайон Сон, президент на Националния университет Ханбат – град Теджон, Република Корея, подписаха договор за сътрудничество между двата университета.

В Университета бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS). Тя се провежда под патронажа на президента на Германския Бундестаг в сътрудничество с Хумболтовия, Свободния и Техническия университет в Берлин.

"Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" бе представен в Софийския университет

В Заседателна зала 1 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представен "Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" с автори Елена Крейчова, Надежда Сталянова и Олга Сорока. Събитието беше посветено на 20-годишнината от създаването на специалност "Украинистика" в Софийския университет.

71 студенти получиха сертификати за успешно завършили „Харвардските курсове“ към Софийския университет

В аудитория „Америка за България“ на Ректората се проведе церемония по официалното връчване на грамотите на завършилите "Харвардските курсове" към Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 71 студенти получиха сертификати за успешно завършили курсовете „Микроикономика на конкурентоспособността“ (Microeconomics of Competitiveness, MOC) и „Икономически растеж и развитие на нациите“ (Raising a Nation, RAN).

Тринадесет нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новите си колеги. По време на церемонията проф. Герджиков поздрави преподавателите за избора им да станат част от академичната общност на Университета и им пожела успех и професионално удовлетворение.

В Софийския университет се проведе конференция за спорта в образователните институции

Алма матер бе домакин на III-та Научно-практическа конференция „Добри практики в областта на здравословния начин на живот, физическото възпитание и спорта в образователните институции“, организирана от Столичната община и Националната спортна академия "Васил Левски". Инициативата е част от програмата "София – Европейска столица на спорта 2018 година".

Графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” в Галерия „Алма матер“

В Галерия "Алма матер" в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” (Лодз/Полша).

 

Министър Екатерина Захариева награди студенти от Юридическия факултет

В емблематичната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет бе открита академичната 2016-2017 година на Юридическия факултет. В рамките на церемонията бяха наградени студенти от факултета, отличили се на международни състезания. Министър Захариева връчи плакет на Министерството на правосъдието на победителите от състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC).

Проф. Петър Делев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

По време на официалното откриване на академична 2016/2017 учебна година на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът на Университета проф. дфн Анастас Герджиков удостои проф. Петър Делев с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Проф. дфн Анастас Герджиков: “Да не виждаме постиженията на висшите училища и усилията на държавата е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“

Официално бе открита академичната 2016/2017 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По традиция в началото на празничната церемония ректорът на Софийския университет и Академичният съвет на Алма матер поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

Стартира проект „Студентски практики“

Стартира проект „Студентски практики“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Първата фаза на проекта ще се реализира до 31.12.2017 г. В проекта ще могат да се включат 3795 студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Докторантски четения на Философския факултет

Във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път се проведоха докторантски четения, в които участваха представители от различни специалности на Факултета.

Ден на китайската култура в Институт „Конфуций“

В Институт „Конфуций“ към Софийския университет по случай Световния ден на Институт „Конфуций“ се проведе Ден на китайската култура. На празника присъстваха представители на посолството на Китайската народна република в България – госпожа Чън Ин, завеждащ отдела по образование, и господин Гу Хунсин, съветник по културните въпроси.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дин Христина Илиева Мирчева.

Поклонението ще се състои на 30 септември 2016 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

За първи път Софийският университет намира място в световната класация на университети на Times Higher Education (THE)

За първи път в историята на авторитетната класация български университет намира място в нея. Софийският университет е след първите 800, в графата "801+", и е единственото българско висше училище в класацията.

Проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии стана почетен професор на парагвайския Университет УниНорте

Проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии бе удостоена със званието „Почетен професор” на Университета УниНорте, град Асуснсион, Парагвай. Преподавателката от Катедрата по испанистика и португалистика беше отличена за дейността си на латиноамериканист и преводач на испаноезична литература.

Класиране на кандидат-студентите от допълнителния прием за учебната 2016/2017 г.

Резултатите от допълнителния прием на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. бяха обявени днес.

Проф. Анастас Герджиков се срещна с делегация на Пекинския университет за чужди езици

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с делегация от Пекинския университет за чужди езици, водена от ректора на университета проф. Пън Лун.

Софийският университет се включи в Европейските дни на наследството

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ се включи в тазгодишното издание на Европейските дни на наследството. Най-старото и авторитетно висше училище се присъединява за първи път към инициативата на Министерството на културата и Столичната община, която се осъществява съвместно с посолството на Франция и Френския институт в България.

Трета работна среща по проект HEI PLADI

Партньорите по проекта по програма Eразъм+ се срещнаха в Ботаническата градина към Полската академия на науките. Обсъден бе напредъка по изготвянето на учебните курсове, свързани с виртуалната и физическа мобилност на студентите.

Първо класиране за настаняване в общежитията

Първото класиране на кандидатите за настаняване в общежитията за учебната година 2016/2017 беше обявено на 15 септември 2016 г.