Начало / Новини / Новини и събития / Младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет на Софийския университет

   
Младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет на Софийския университет

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция “Климентови дни”. Събитието е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е организирано от Биологическия факултет, Фонда за научни изследвания на Софийския университет, Научно-изследователския сектор при Университета, Университетските ботанически градини, Съюза на учените в България – Секция биофизика, биохимия и молекулярна биология и студентския клуб СКОРЕЦ.

Тематични направления на конференцията са биоразнообразието и биологичното образование; молекулярната биология и биотехнологиите; екологията и устойчивото развитие.

Проф. д-р Мариела Оджакова приветства присъстващите на поредната младежка конференция, посветена на патрона на Университета св. Климент Охридски. Тя припомни началото на инициативата преди седем години, когато са участвали около 30 участници. През тази година те вече са над 100 души и по думите на проф. Оджакова това е признание както за труда на организационния комитет, така и за труда на всички участници, прекарали много месеци в лаборатории и на терен, за да представят своите резултати на научния форум.

1

Проф. Оджакова пожела успех на конференцията, насърчи участниците да създадат нови контакти, да обменят опит с колегите си и да създадат бъдещи екипи, участващи в разработката на научни проекти.

2

Доц. д-р Стоян Шишков, декан на Биологическия факултет, подчерта, че въпреки трудната среда, в която живеем, Биологическият факултет успява не само да зачита академическата традиция и да организира ежегодно това събитие, което показва изследователския потенциал на младите биолози, но и да я развива. Като доказателство за това той посочи впечатляващият брой участници и изследователските територии, които са обхванати. По думите му, основната цел на форума е постигната –предизвикателство за младите колеги да се представят, да ги подпомага и насърчава в научното развитие. Доц. Шишков изтъкна, че участието на утвърдени учени от факултета и от чужбина ще допринесе за авторитета на конференцията.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев отбеляза, че е щастлив да присъства на такава конференция и подчерта, че активното участие на младите в научните изследвания е доказателство, че Университетът ще продължи напред и традицията, започнала преди толкова години, няма да залинее и прекъсне.

Доц. Вълчев подчерта важността на Климентовите дни на Софийския университет, чрез които можем да осмислим собствения си път, нашето място, роля и значение в днешното общество. В словото си заместник-ректорът обърна специално внимание на изключително активната просветителската дейност на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

3

Доц. Вълчев отбеляза, че във времена, когато забелязваме такова огромно комерсиализиране на науката, отворено като световна мрежа общество, което работи в различни клонове на науката, трудно се забелязват големите авторитети. Той призова младите си колеги да не спират да търсят тези авторитети, за да има на кого да вярват.

Заместник-ректорът отбеляза, че животът винаги е по-силен и побеждава, защото има свойството да забравя – защото ако вървим напред, носейки тежестта на всичките си спомени, няма да имаме сили да продължим: „През забравата ние преодоляваме травмата – раздялата с близки хора, конфликти, и намираме сили да продължим напред. Но има неща, които животът изисква да се помнят. И споменът за хора като св. Методий, св. Климент, св. Наум и на цялата плеяда, поставила началата, ядрото на съвременната българска култура, трябва непрекъснато да ни съпътства.“

7

По време на конференцията бе организирана и Кръгла маса „Кариерно развитие“, чиято цел бе да срещне докторантите и студентите от Биологическия факултет с потребителите на кадри.

По време на форума за първи път в Биологическия факултет беше организиран БиоФест. Инициативата за събитието е на организационния комитет на вече станалата традиционна Младежка научна конференция “Климентови дни”.

4

Целта на събитието е посетителите да видят различни атрактивни практически занятия, да открият красотата и магията на биологията, а след време да станат студенти и научни изследователи в тази област. В БиоФеста участват представители на всички направления на специалностите, които се изучават във Факултета, включително и фундаментални теоретични катедри, които представят своята работа по интересен за посетителите начин. Всички опити, презентации и практически умения, се извършват под ръководството на преподаватели и студенти от Биологическия факултет.

5
6
8