Начало / Новини / Новини и събития / Проф. д-р Теньо Попминчев бе награден с Почетен знак на Президента на Република България

   
Проф. д-р Теньо Попминчев бе награден с Почетен знак на Президента на Република България

В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 с Почетен знак на Президента на Република България бе отличен възпитаникът на Софийския университет проф. д-р Теньо Попминчев. Отличието му бе връчено от президента Росен Плевнелиев.

Проф. Попминчев получи високото отличие за изключително научно откритие със значим принос за развитието на науката, техниката и технологиите и за издигане репутацията на страната ни в световен мащаб като създател на първия по рода си настолен рентгенов лазер.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че изключителното научно постижение на българския учен ни позволява „да надникнем“ и в най-бързите природни процеси в сърцето на атома, в полза на биологичните, физическите и други научни изследвания.

Постижението на проф. Попминчев реализира мечтата на много физици, работещи в най-реномираните научни институти в целия свят. Доверявайки се на своята интуиция и на основата на теоретичните си изчисления, той успява да построи експериментален прототип, който няма аналог в световната практика“, заяви Росен Плевнелиев. В приветствието си той отбеляза, че откритието на проф. Попминчев е революционно както в медицината, така и в други области, и открива много други възможности. Очаква се това откритие да даде мощен тласък в разработването на нанотехнологиите и на ново поколение уреди и апарати, в това число и компютри, които ще са многократно по-бързи и ще работят с непозната досега разделителна способност.

1-W

Президентът на Републиката приветства българския учен за неговата енергия и упоритост да експериментира и да прилага по творчески начин наученото. „С откритието си Вие утвърждавате високото реноме на българската наука и на българските изследователи по цял свят“. Той подчерта ролята на родителите, учителите и научните ръководители. „С гордост разбрахме, че сте учили в школата по физика на Теодоси Теодосиев и сте носител на национална диплома за успех в олимпиади по физика, химия, математика и философия. За мен е чест да стисна ръката на такъв млад човек, с такива амбиции!“, каза още Росен Плевнелиев и припомни, че научната биография на младия учен започва във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в лабораторията по лазерна физика и приложения под ръководството на доц. Иван Бъчваров.

Президентът изрази увереността си, че в лицето на проф. Попминчев българската нация разполага с един от най-високо квалифицираните млади учени. „Вярвам, че сътрудничеството на учените и държавата и последователното провеждане на „икономиката на знанието“ могат да гарантират икономически успехи, благодарение на които България да заеме своето място сред първите в Европа и света“, каза в заключение президентът на Република България.

Проф. Теньо Попминчев благодари за отличието и отбеляза, че за него е голяма чест да получи тази награда: „Горд съм, че съм българин! Пътят ми започна от школата на Теодоси Теодосиев и се радвам, че виждам тук мои преподаватели“.

2-W

Младият учен ще работи за създаване на нанотехнологичен център в София. „Надявам се, че ще получим подкрепа от Физическия факултет на Софийския университет и Българската академия на науките, за което доц. Иван Бъчваров вече е направил съответните стъпки. Надявам се и други млади учени да се присъединят към нас“, каза проф. д-р Попминчев.

Възпитаникът на Физическия факултет д-р Теньо Попминчев е професор в института JILA към Колорадския университет в Боулдър, САЩ. Институтът е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие.

Името на българина се появи в най-реномираните в света научни списания, както и в гледаните от стотици милиони хора телевизионни канали Си Ен Ен и Би Би Си, в. „Лос Анжелис Йорк Таймс”, големите канадски, руски, китайски, японски и европейски, австралийски медии, след като на 7 юни 2012 г. световно известното авторитетно списание Science публикува новината, че международен екип от физици, начело с българина Теньо Попминчев е разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания.

По своята същност това е лазерната версия на рентгеновата лампа, създадена от първия Нобелов лауреат по физика - Вилхелм Рьонтген, преди повече от 100 години и широко използвана днес за медицинска диагностика, за безопасност в летищата, във военните технологии. Този лазер е идеалната “камера”, която може да заснеме и най-бързите движения в природата с безпрецедентна разделителна способност едновременно във времето и пространството, което не е възможно с никоя съвременна технология.

Повече информация тук .

Снимки: Прессекретариат на Президента на Република България