Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Пресконференция за иновациите във областта на физиката се проведе днес в СУ

   
Пресконференция за иновациите във областта на физиката се проведе днес в СУ

Днес в Конферентната зала на Софийския университет се състоя пресконференция с участието на проф. дфн Александър Драйшу – декан на Физическия факултет на Софийския университет, и д-р Теньо Попминчев.

Проф. Драйшу откри пресконференцията с кратко биографично представяне на д-р Попминчев.

Д-р Теньо Попминчев благодари за предоставената възможност да представи откритието си и разказа за работата си в лаборатория в САЩ, в резултат на която за първи път експериментално е реализиран рентгенов лазер със свръхкъси импулси.

Той обясни предимствата на първият насочен рентгенов сноп от лъчи, което е в основата на неговото откритие - свитият мащаб, за да може да се побере навсякъде, по-лесният достъп и липсата на необходимо финансиране от няколко държави като при принципа с ускоряването на електрони:

„Ние използваме абсолютно различна физика – т. нар. нелинейна оптика. От видимата област ние сътворяваме светлина в ултравиолета. Практически ние успяхме да реализираме това напълно неочаквано. Устройството се побира в човешка длан и е съизмеримо с некохерентната тръба на Вилхелм Рьонтген“.

Журналистите и гостите имаха възможността да разберат в какво по-точно се изразява изобретението на д-р Попминчев и неговия екип, какви са уникалните възможности за приложения във фундаменталната наука и в индустрията като филми на свръхбързи движения в „скелета” на атоми, молекули, твърди тела, в нанотехнологиите, бъдещата наноелектроника, за създаване на следващата генерация свърхбързи микропроцесори и хардискове, за ранната диагностика на болести, както и за пътя, който извървява Т. Попминчев от Казанлъшката природо-математическа гимназия до института JILA в Колорадо.

След разказа на д-р Попминчев журналистите имаха възможност да задават въпроси. Един от тях беше за мнението на откривателя за работата в екип:

„В днешно време откритие не може да се направи индивидуално. Занаят се учи от майстор, а не от университет и от книга и ако се намери най-добрият майстор, резултатът ще бъде най-добрият.”

„Принципът на който работи лазерът ни позволи да направим една обобщена картина и да създадем знанието, въз основа на което можем да направим лазерна светлина във всяка една област на спектъра - от вакуумния ултравиолет до рентгеновите лъчи.”, разясни приноса на откритието в медицината и биологията д-р Попминчев.

Възпитаникът на Физическия факултет д-р Теньо Попминчев е старши научен сътрудник в института JILA към Колорадския университет в Боулдър, САЩ. Институтът е световен лидер по атомна, молекулярна и оптична физика с три Нобелови награди в областта за последното десетилетие.

Името на българина д-р Теньо Поминчев се появи в най-реномираните в света научни списания, както и в гледаните от стотици милиони хора телевизионни канали Си Ен Ен и Би Би Си, в. „Лос Анжелис Йорк Таймс”, големите канадски, руски, китайски, японски и европейски, австралийски медии, след като на 7 юни 2012 г. световно известното авторитетно списание Science публикува новината, че международен екип от физици, начело с българина Теньо Попминчев е разработил първия по рода си настолен рентгенов лазер, който може да бъде използван за биологични, физически и други научни изследвания.

По своята същност това е лазерната версия на рентгеновата лампа, създадена от първия Нобелов лауреат по физика - Вилхелм Рьонтген, преди повече от 100 години и широко използвана днес за медицинска диагностика, за безопастност в летищата, във военните технологии. Този лазер е идеалната “камера”, която може да заснеме и най-бързите движения в природата с безпрецедентна разделителна способност едновременно във времето и пространството, което не е възможно с никоя съвременна технология.