Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по начална и предучилищна педагогика представи книгата на Фридрих Фрьобел „Елате да живеем за нашите деца!“

   
Факултетът по начална и предучилищна педагогика представи книгата на Фридрих Фрьобел „Елате да живеем за нашите деца!“

В зала 1 на Ректората се състоя официалното представяне на първия превод на произведенията на класика на педагогиката Фридрих Фрьобел „Елате да живеем за нашите деца!“.

Заместник-деканът на ФНПП проф. Стефан Алтъков поздрави присъстващите преподаватели и студенти и изрази удовлетворението на деканското ръководство от продължаването на поредицата „Вечни книги“.

Книгата беше представена от съставителя Марина Пиронкова, която припомни дългия път на дейността и идеите на Фрьобел към българската педагогическа практика. Благодарение на новата книга Фрьобел, който е познат най-вече чрез „даровете“ – дидактичните играчки, които създава, но досега е останал слабо познат като автор на „Възпитанието на човека“ и на първата теория за играта, става достъпен за педагози, преподаватели и студенти.

1

Преводачът Жана Кличмурадова разгледа автора като представител на немската класическа философия и автор на своеобразна теория за развитието на човека, като подчерта редица идеи, които са актуални и днес.

2

Проф. Клавдия Сапунджиева, доц. Коста Герджиков, доц. Стефан Стефанов в своите изказвания оцениха високо значимостта на книгата, която дава възможност на студенти и преподаватели да се запознаят непосредствено с един от класиците на педагогиката. От името на своите колеги студентката Християна Калчева подчерта ползата от това издание за подготовката на бъдещите педагози.

elate_da_jiveem_za_f_friobel_1_va_korica