Начало / Новини / Новини и събития / Екип от Физическия факултет участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза

   
Екип от Физическия факултет участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза

Екип от Катедра „Метеорология и геофизика“ при Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ участва в създаването на Черноморски център за мониторинг и прогноза (BS-MFC). Това е проект към морската компонента на Програма „Коперник“ на Европейската комисия, който действа от 1 април 2016 г.

Целите на проекта са до 1 октомври 2016 г. да бъде разработена оперативна система за мониторинг и прогноза на състоянието на Черно море, в това число физически характеристики (температура и соленост на морската вода и морски течения), биогеохимични характристики (хлорофил, фитопланктон, прозрачност, кислородно съдържание) и вълнение на морето. Информацията ще е достъпна в интернет в графичен и числен вид.

Повече детайли за използваните модели могат да се видят на адрес: oceanlab.cmcc.it/blacksea. Там са визуализирани и част от резултатите от модела: анализ и 10-дневна прогноза на температура, соленост и морски течения на няколко дълбочини в Черно море. В секцията „Моделна валидация“ могат да бъдат сравнени моделните симулации с данни от измервания в реално време.

333

 

Проектът се координира от Института по океанология – БАН; други участници са екипи от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Средиземноморският център по климатични промени (CMCC), Италия, Център Хелмхолц в Геещахт, Германия, Лиежки университет, Белгия, и Истанбулски университет, Турция.