Начало / Новини / Новини и събития / Магистрите от випуск 2015 г. на Стопанския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за висше образование

   
Магистрите от випуск 2015 г. на Стопанския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Стопанския факултет. Дипломите си за висше образование получиха 150 магистри. Пълните отличници са четирима.

 

Тържеството бе открито от декана на Стопанския факултет доц. д-р Теодор Седларски, който поздрави абсолвентите за завършването и отбеляза, че тази година се навършват 25-години от възстановяването на Факултета. Той представи историята на Стопанския факултет и подчерта, че факултетът се е изкачил на върха на класацията за образованието по икономика и управление в България и е останал там повече от 20 години. Доц. Седларски припомни, че в Софийския университет работят едни от най-големите имена в икономическата наука, а Стопанският факултет прилага опита и учебните планове на водещите университети.

2

Деканът отбеляза, че е създаден нов кариерен център към Стопанския факултет, който през последните месеци е подписал договори с водещи фирми. Кариерният център се грижи да поддържа здраво изграденото лоби от компании, които държат да назначават възпитаници на Софийския университет, подчерта доц. Седларски.

„Носете с гордост името на Факултета и допринасяйте, както всички преди вас, за престижа на Стопанския факултет в обществото. На добър път и успех!”, пожела деканът.

4

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. д-р Ренета Божанкова поздрави абсолвентите за избора, който са направили, стъпвайки в аудиториите на Университета, за усилията, за работата, за дните и нощите на четене, мислене, в които са създавали знание и са участвали в процеса на академичен труд и академичен живот. „Вярвам, че времето, което сте прекарали в Софийския университет, за всички вас ще бъде паметно и е създало у вас увереност в силите ви, увереност, че оттук нататък, където и да бъдете, сте подготвени за предизвикателствата, които нашето време и вашата професия изправят пред вас”, каза проф. Божанкова.

1

Освен абсолвентите проф. Божанкова поздрави и близките им, които са ги подкрепяли във времена на усилие и съсредоточаване за постигане на успеха. „Бидейки в тази зала вие всъщност доказвате, че сте постигнали този успех”, подчерта заместник-ректорът. Тя пожела на абсолвентите „На добър час!” и обяви випуск 2015 г. за завършил.

5

Проф. д.ик.н. Георги Чобанов също приветства студентите за това, че стават магистри на Софийския университет и Стопанския факултет. „Това за вас е един голям бонус, един сертификат, който ще ви дава значителни предимства, когато трябва да си търсите работа”, отбеляза проф. Чобанов и добави, че името на Софийския университет и Стопанския факултет са предпоставка за успех и началото на добра кариера. „То обаче няма да е достатъчно, а ще зависи от вас. Как ще се представите пред това общество, как ще реагирате, как ще вземате решения. А вие винаги трябва да взимате решения в условие на неопределеност”, предупреди абсолвентите проф. Чобанов. Той подчерта, че вземането на решения е изкуство, което зависи от предварителната подготовка, която им дават във факултета, но никой не може да ги предупреди какво точно ще се случи.

Доц. д-р Ралица Ганева, преподавател в Стопанския факултет и заместник-председател на Алумни клуба на завършилите факултета, поздрави абсолвентите от името на клуба. Тя заяви, че е свидетел практически на цялото изграждане и утвърждаване на Факултета и отбеляза, че познава стотици млади хора, който са го завършили.

3

„Със сигурност мога да твърдя, че вие, студентите на Стопанския факултет, сте сред най-добрите завършващи и успешни млади хора не само в България, а и във водещи чуждестранни части и публични институции“, каза доц. Ганева. Тя посъветва младите си колеги да не спират да мечтаят, да бъдат любознателни, да задават въпроси, да четат и мислят и да изберат професия, която ще обичат и ще вършат работата си с цялото си сърце и страст.

В приветствието си доц. Ганева призова абсолвентите да не забравят, че трудностите ни правят по-устойчиви, по-съобразителни, по-адаптивни, по-жадни за знания и умения. След завършването на Университета започва тяхното същинско учене. „Вместо традиционното „На добър час!“, позволете ми да перифразирам Казандзакис – един велик писател на Балканите: колеги, стигнете докъдето можете!“, каза в заключение доц. Ганева.

1-8

От името на абсолвентите приветствие поднесе и Симеон Лазаров, който благодари на академичния състав на Стопанския факултет за предадените знания и за помощта да израснат като успешни специалисти. Той пожела на колегите си да бъдат успешни и все така жадни за знания.

Тържеството продължи с връчването на дипломите на абсолвентите.

2