Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация получи дипломите си за завършено висше образование

   
Випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация получи дипломите си за завършено висше образование

В Аулата на Софийския университет се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 на Факултета по журналистика и масова комуникация. 120 бакалаври и 67 магистри получиха своите дипломи. Отличниците са 31. Един от абсолвентите завършва с пълно отличие.

Церемонията бе открита от декана на Факултета по журналистика и масова комуникация доц. д-р Теодора Петрова, която поздрави завършващите и им пожела да намерят работата, за която мечтаят. „Пожелавам всички, които се изявяват в областта на журналистиката, да отстояват своето собствено мнение и да изпълняват професионалните си задължения, като предоставят на обществото адекватна и обективна информация. Пожелавам на тези от вас, които завършват специалността „Връзки с обществеността“, да бъдат добри комуникатори. Пожелавам на колегите, които завършват „Книгоиздаване“, да се изявяват в книгоиздателския бизнес у нас и по света“, каза още деканът на факултета.

1

Доц. Петрова призова абсолвентите да не се отчайват, когато срещнат трудности, а да ги преодоляват, защото така ще станат по-силни и да не се сърдят на конкуренцията, защото тя ги прави по-добри. Деканът прикани абсолвентите да покажат своята любов и почитание към своите родители и близки, както и да аплодират преподавателите си. В края на приветствието си доц. Петрова пожела на най-младите си колеги успех.

3

От името на ректорското ръководство на Софийския университет абсолвентите бяха поздравени от заместник-ректора чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов, който заяви, че за него е чест и удоволствие да застане пред тях в този толкова важен ден. Той добави, че за един преподавател най-приятното изживяване е да види своите студенти пораснали, помъдрели, добили опит и самочувствие и готови за животa. „Сигурен съм, че за вас е минало съвсем неусетно времето от първия миг, в който сте прекрачили прага на Алма матер. Убеден съм, че времето ще заличи трудностите по време на вашето обучение и ще остави живи само хубавите спомени и многобройните приятелства, които продължават цял живот“, каза още заместник-ректорът. Той припомни, че Алма матер е най-доброто място в България за придобиване на сериозна подготовка и сериозна квалификация в областите на журналистиката, връзките с обществеността и книгоиздаването и че Университетът според националната рейтингова система е на първо място в почти всички професионални направления, в които обучава студенти.

2

„Помнете наученото от вашите преподаватели. То наистина е безценно – носете го в сърцата си, в умовете си, развивайте го, умножавайте го“, призова проф. Витанов и изрази увереността си, че получените знания ще им помогнат да намерят своята най-добра професионална реализация. Той пожела на най-младите си колеги да намерят работа, която ги удовлетворява и която да им създаде усещането за пълноценно изживян живот. В края на приветствието си проф. Витанов пожела на абсолвентите здраве и сила и обяви випуск 2015 г. на Факултета по журналистика и масова комуникация за завършил.

5

Вие сте богати – богати сте на идеи, богати сте на можене, богати сте на ентусиазъм, богати сте на знания“, обърна се към абсолвентите Евелина Андреева, главен секретар на БТА и предположи, че вероятно са и изплашени – дали ще си намерят работа, ще се справят ли с конкуренцията, дали ще се развият така, както биха искали. Тя припомни историята на Джамал Едуардс, който от любителските си клипове, качени в социалните мрежи, днес вече е 25-годишен милионер, собственик и създател на най-популярната интернет-телевизия, наречена SBTV. Г-жа Андреева разказа за личната си среща с него. „Неговото верую е да имаш идея, да имаш ентусиазъм и да познаваш аудиторията“, добави още тя и призова абсолвентите да откриват, да повярват, че не всички планети са открити и не всички ниши са запълнени. „Ако имате добри идеи, вие можете да успеете“, каза още Евелина Андреева и им пожела успех.

6

Изпълнителният директор на агенция All Channels Александър Дурчев поздрави всички с празника им и ги призова да учат и да пътуват, да помислят за случващото се в България и за възможностите, които имат у нас. Александър Дурчев посъветва всички да мислят позитивно, да не се оплакват, да намират хубавото във всяка ситуация, да променят държавата, за да може следващото поколение, което ще дойде, да вземе дипломите си в Аулата, да не иска да напуска родината си, а да остане и да се реализира в България.

7

Георги Александров, изпълнителен директор на издателство „Книгопис“, отбеляза, че напоследък е модерно да се вещае криза на печатната книга и книгоиздаването. По думите му интернет е променил много нашия живот, книгата и книгоиздаването, но точно благодарение на новите дигитални технологии и интернет в действителност книгата придобива нови формати, издателският процес е много по-ефективен и по-бърз, онлайн търговията е направила книгата още по-достъпна и най-важното – възможностите за четене днес са далеч по-големи и всеобхватни. Георги Александров изрази несъгласието си с апокалиптичните прогнози за печатната книга и книгоиздаването като цяло. По думите му, то ще се променя и преобразява, но не като загива, а като се развива. Той пожела на всички абсолвенти на добър час и много успехи.

Отличниците на випуска Юлияна Георгиева и Кристиян Тодоров поздравиха своите колеги, близки и преподаватели от името на абсолвентите.

8
9
4
10
11