Начало / Новини / Новини и събития / Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Националният дворец на културата сключиха Меморандум за сътрудничество

   
Софийският университет „Св. Климент Охридски” и Националният дворец на културата сключиха Меморандум за сътрудничество

В Литературен клуб „Перото“ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков и изпълнителният директор на Националния дворец на културата Мирослав Боршош подписаха Меморандум за сътрудничество.

Директорът на Националния културен център изрази радостта си от подписването на меморандума, и подчерта, че за екипа на Националния културен център има три важни стълба, върху които трябва да се крепи едно общество – науката, образованието и културата. По думите му, ако тези три стълба не са силни, то и духът на нацията също боледува. Г-н Боршош изрази надеждата си двете авторитетни институции да обединят своите визии за развитието на България и от това да произлязат много нови идеи. Той благодари на Университета за сътрудничеството и пожела успех на инициативата.

1

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков изказа убеждението си, че културата е един от важните стълбове в развитието на всяко общество и отбеляза, че естественото място на културната дейност е именно големият град. По думите му, колкото и да се стараем в цялата страна да има достъп до култура, големите градове и особено столицата са истинските й центрове. Той изрази радостта си, че има и отзивчиви общини и множество културни институции, готови на сътрудничество и изрази надежда настоящото споразумение да е само част от едно още по-голямо партньорство в бъдеще.

Ректорът подчерта, че се надява да се създаде широка мрежа от културни институции, които да бъдат свързани и да работят заедно по различни проекти. Той отбеляза, че през следващата година Софийският университет ще бъде домакин на среща на 46 университета от 35 столици на Европа. Проф. Герджиков изрази надеждата си на тази среща сътрудничеството между Алма матер и Националния дворец на културата да бъде пример за това, че и други културни институции са много активни и могат да бъдат естествени партньори на университетите.

2

Меморандумът се сключва за срок от 3 години. Основните теми за партньорство между двете национални институции са свързани с разработването на стажантска програма, възможности за партньорство в големи национални инициативи, взаимно споделяне и реклама на продуцирани проекти, осъществяване на приложни, научно-изследователски и други проекти, семинари, работни срещи, открити дни, анализи и проучвания. Предвиждат се също и възможности за гостувания на изложби и спектакли, даващи възможност за изява на студенти от Университета или по предварително разработени партньорски проекти.

Предстои създаване на Работна програма, включваща конкретни дейности, които ще бъдат реализирани от страните във връзка с меморандума за съответната календарна година.

Организирането на международна конференция и интерактивна изложба „В началото бе словото” в НДК в рамките на отбелязването на 1100-та годишнина от успението на патрона на Университета св. Климент Охридски са сред първите съвместни инициативи на Софийския университет и Националния дворец на културата.