Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бяха връчени първите Национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

   
В Алма матер бяха връчени първите Национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви“

На тържествена церемония в Аулата на Университета за първи път бяха връчени Националните награди „Евлогий и Христо Георгиеви“ за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Идеята за създаването на „Награди „Евлогий и Христо Георгиеви” принадлежи на Ротари клуб-Карлово, а наградите са учредени от Фондация „Евлогий и Христо Георгиеви“. Целта на инициативата е да бъде популяризирано делото на братя Георгиеви и приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса, чиято дейност кореспондира с ценностите, които Евлогий и Христо Георгиеви изповядват – успех по почтен път, качествено образование, солидарност и обществена отговорност. Номинираните в областите „Образование“, „Дарителство“ и „Бизнес“ бяха излъчени от висшите училища в България, от хуманитарните и дарителски организации и от браншовите бизнес организации.

1 (2)

В област „Образование“ лауреат стана Проф. Минко Балкански - един от най-големите физици в света и почетен професор на университета "Мария и Пиер Кюри". Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи наградата на Теодосий Теодосиев, преподавател по физика в ПМГ ,,Никола Обрешков", който представляваше проф. Минко Балкански на церемонията. Другите номинирани в област „Образование” бяха проф. д-р Григор Горчев и проф. Христо Глушков.

2

В област „Дарителство“ бяха наградени семейство Софка и Жельо Желеви - родители на Валерия Желева - една от жертвите на пожара във влака София-Кардам през 2008 година, носители на наградата „Достойните българи” за 2013-та година. Семейство Желеви са дарили средствата от полученото държавно обезщетение на петте учебни заведения, където е била възпитавана и се е обучавала дъщеря им Валерия Желева.

Отличието връчи отец Иван от Ихтиман, който призова всички, които имат възможност да даряват, да го правят. „Ние дарихме скръбта си, превърнахме сълзите си в детски и младежки усмивки”, каза Софка Желева при получаването на отличието. Номинирани в област „Дарителство” бяха още Иван Анев и Иван Станчов.

3

В област „Бизнес“ бе отличен Васил Терзиев - съосновател на софтуерна компания „Телерик“ (сега „Telerik, a Progress Company“) и образователната инициатива за безплатно обучение „Академия на Телерик“ (сега „Telerik Academy by Progress“), главен директор „Иновации” в „Progress“.

Силва Зурлева, главен консултант на Нова ТВ и член на Управителния съвет на Нова Броудкастинг Груп, връчи наградата на Васил Терзиев, който отбеляза, че бизнес без образование не може и образование без бизнес също. Според него това са два от стълбовете на едно добре работещо, успешно общество. Г-н Терзиев изрази надеждата си да има все повече примери на тази симбиоза между бизнес и образование, за да може страната ни да върви напред. Номинирани в област „Бизнес” бяха още Светлин Наков и Христо Тенчев.

4

Повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите можете да видите на адрес: http://georgievi.bg/награди/мотиви/ и във Фейсбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”: https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/

Видео за наградите Евлогий и Христо Георгиеви вижте тук: https://www.youtube.com/watch?v=cKr-SRHFlM4

Електронен вариант на книгата "Евлогий и Христо Георгиеви - живот и дейност" може да се изтегли безплатно на адрес: http://bit.ly/1rhLlSQ Аудио версията може да се изтегли на адрес: http://bit.ly/20XAg5y.

Снимки: Агенция ПРИМА

5