Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Молдова

   
Празници на световни туристически дестинации – Молдова

Студенти от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Република Молдова в рамките на Празниците на избрани световни туристически дестинации.

Целта на преподавателите и студентите е с помощта на изкуството да представят природата, културата, традициите и тяхната атрактивност в световния туризъм.

Гости на събитието бяха Штефан Горда, посланик на Република Молдова у нас, Светлана Филипова, председател на дружеството на молдовската диаспора „Роден край“, Петър Воденски, посланик на България в Молдова в периода 1995-2001 г., доц. Филип Мачев, декан на Факултета, преподаватели и студенти от Геолого-географския факултет.

8

Доц. Вера Николова приветства всички присъстващи с добре дошли в театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя отбеляза, че през 2016 г. Молдова, чества своята 25 години от своята независимост.

9

Доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма“ поздрави организаторите за усилията да представят на публиката една колкото близка, толкова и непозната туристическа дестинация, която е и сантиментално свързана с България.

6

Посланикът на Молдова благодари на студентите и техните преподаватели за интересното и вълнуващо преживяване, посветено на Република Молдова и приятелските отношения между двете държави. Той благодари и на Петър Воденски за всичко, което е направил за развитието на добрите отношения между България и Молдова. Посланикът подчерта близостта между двата народа през вековете.

1

Четвъртокурсниците разказаха за древната история на Молдова, природните й забележителности и култура. По атрактивен начин бе представено традиционното празнуване на деня на виното. Актьорите разказаха за легендата за великия молдовски управител Гриторе Гика, който няколко години боледувал и никой не можел да му помогне. Един селянин обаче го завел в земята, носеща името Руд. Там в продължение на 30 дни го лекувал с грозде и вино. В знак на благодарност господарят построил на тази земя знаменития манастир Руд. От тогава на този ден всички пият по чаша вино.

2

Пред публиката бяха показани традиционни молдовски танци и песни, древни обичаи и приказки, разкриващи културата на този народ. Студентите изиграха традиционната игра, при която момъкът избира своята любима, разказаха предания и легенди, свързани с любовта, както и притча за труда.

3

На 9 юни 2016 г. от 15.30 часа в Театралната зала на Университета студентите ще представят следващата туристическа дестинация – Китай.

4
10