Начало / Новини / Новини и събития / Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

   
Форум на кариерното развитие във Факултета по математика и информатика на Софийския университет

Във Факултета по математика и информатика на Софийския университет започна Форум на кариерното развитие. Двудневното събитие е под мотото "Знам и искам да го докажа". Организатор е Кариерният център към ФМИ, а генерални спонсори са САП Лабс България и Ви Ем Уейр.

Събитието е насочено към всички студенти, които търсят професионална реализация. В рамките на два поредни дни те ще имат възможност да намерят стаж или работа, да се запознаят с водещи работодатели, които търсят млади специалисти, да разберат какви са изискванията на най-добрите работодатели, да проведат срещи и интервюта с тях в неформална обстановка.

Кариерният форум бе открит от заместник-декана на Факултета по математика и информатика доц. д-р Александър Димов. Той припомни, че кариерното изложение се организира за седми път, а тази година в него участват 55 фирми. Доц. Димов благодари на основните спонсори на събитието – САП Лабс България и Ви Ем Уейр. Той обяви форума за открит и пожела успех на представителите на фирмите и на студентите.

1-a

Доц. д-р Георги Вълчев, заместник-ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ заяви, че изложението, ориентирано към кариерното развитие на студентите от Факултета по математика и информатика показва, че Софийският университет търси и е активен в отношенията си с бизнеса. „Това е една тенденция, която през последните години отчетливо се забелязва. Само преди десетина дни открихме подобно изложение, ориентирано към филологиите“, каза още доц. Вълчев и добави, че това означава, че Софийският университет готви добри кадри - кадри, които се търсят, които се реализират и които имат бъдеще както в страната ни, така и в чужбина.

106-a

Заместник-ректорът заяви, че Университетът ще продължи работата си в тази посока, следвайки добрите примери, един от които е Форумът на кариерното развитие във ФМИ. „След като има такава традиция и желаещите да се включат във форума се увеличават, това показва, че сме на прав път“, каза доц. Вълчев и пожела на всички успех от свое име и от името на ректорското ръководство и на ректора проф. Герджиков.

100-a

Деканът на Факултета по математика и информатика доц. Евгения Великова поздрави колегите и партньорите си за това, че отново са заедно на този форум, на който се срещат младите с по-опитните си колеги, повечето от които са завършили именно ФМИ.

Радвам се, че виждам толкова много партньори, които желаят да се срещнат с младите хора от Факултета по математика и информатика и искам да отправя апел към колегите-студенти: Вижте фирмите с какъв интерес и с какво желание са дошли да се срещнат с вас. Така че, дерзайте, старайте се и в работата, и в учението. Знайте, че има хора, които наистина ви чакат. Действайте смело напред!“, каза доц. Великова и пожела успех на срещите между студентите и представителите на бизнеса.

109-a

Явор Бойчев, старши мениджър във Ви Ем Уейр България, който е възпитаник на ФМИ, заяви, че Ви Ем Уейр България и Софийският университет имат дългогодишно партньорство и представи най-интересните програми, които компанията предлага. „Стремете се да вземете максимално от времето, което прекарвате в Университета, защото има огромно развитие на IT-индустрията в България и имате огромни възможности. Възползвайте се максимално и от двата дни, в които се провежда форума“, апелира към студентите Явор Бойчев и припомни, че според данните на Българската асоциация на софтуерните компании за 2015 година има над 100 нови фирми, които се занимават със софтуерни разработки в България, над 1200 нови служители има в софтуерните компании, а общият брой е 17 хиляди души. Тенденцията е през следващите няколко години тази бройка да се удвои.

105-a

Радослав Николов, изпълнителен директор на САП Лабс България, също подчерта, че е възпитаник на ФМИ и приветства студентите за избора им да завършат висшето си образование в Софийския университет. Той заяви, че изборът на компанията, в която да направят първите си стъпки в професионалното си развитие също е изключително важно. Радослав Николов добави, че IT-индустрията се развива динамично в целия свят: „Работа ще имате, но е важно и какво удовлетворение ще изпитвате от това, което правите и колко бързо ще се развивате, трупайки знания и умения. Това изключително зависи от изборите, които правите“.

Той пожела на всички да съхранят две чисто детски качества в себе си – любопитството, желанието за учене и да не престават да задават въпроса „Защо?“.

102-a

Информация за фирмите, които имат щандове в двора на Факултета по математика и информатика по време на Форума можете да намерите тук .

Програма с часовете на презентациите на фирми в зала "Мусала" на факултета, можете да намерите тук .

104-a