Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Донка Минкова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

   
Проф. Донка Минкова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Донка Минкова от Калифорнийския университет в Лос Анжелис бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии на Университета и е за високите научни постижения на проф. Донка Минкова в областта на лингвистиката и за осъществяване на научен обмен между Софийския университет и престижни световни университети, който се изразява в подкрепа на докторанти, научни конференции и проекти.

1

На церемонията присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, заместник-деканът на Факултета по класически и нови филологии на Университета проф. д-р Милена Попова, преподаватели, студенти и близки на проф. Минкова.

Проф. д-р Милена Попова представи накратко творческата биография на проф. Донка Минкова.

Проф. Донка Минкова е родена в София и е завършила специалност „Английска филология“ в Софийския университет. Преподавател е в Катедрата по английска филология (сега Катедра „Англицистика и американистика“) от 1969 до 1982 г. През 1975 г. тя започва да чете курса по „История на английски език“ и се ориентира към научна работа в областта на историческата фонология. Дисертационният й труд е на тема: „Удължаване на гласните в средноанглийски“.

Проф. Донка Минкова е преподавател по история на английския език в Калифорнийския университет в Лос Анжелис от 1983 г. През 1992 г. става професор по английски език в катедрата по англицистика в същия университет, а през 2011 г. получава най-високата академична титла distinguished professor.

2

Проф. Донка Минкова е била заместник-председател и председател на Академичния съвет на Калифорнийския университет; заместник-председател и председател на калифорнийските университети – Бъркли, Дейвис, Мърсед, Сан Диего, Санта Барбара, Ървайн, Бос Анжелис, Ривърсайд, Сан Франциско, Санта Круз; заместник-ръководител и ръководител на Изследователския съвет към Калифорнийския университет; член на Изпълнителния съвет и вицепрезидент на Обществото по германистика; помощник-декан на всички хуманитарни факултети в Калифорнийския университет.

Проф. Донка Минкова е в редакционните колегии на редица престижни научни списания и поредици, автор е на пет монографии, научните й статии са над 110. Тя участва активно в редица международни конференции и се е утвърдила като водещ специалист от световен мащаб в областта на историческата фонология и историческата метрика на английския език.

Проф. Минкова не е преставала да съдейства на българските си колеги с авторитета си пред световната научна общност.

3

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков връчи на проф. Донка Минкова високото отличие, а тя изрази дълбоката си благодарност за оказаната чест.

Проф. Минкова благодари на ръководството на Университета, на декана на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова, на колегите си от катедрата по англицистика и американистика. Проф. Минкова подчерта, че е направила първите си филологически стъпки в Софийския университет и е имала преимуществото и късмета да работи със забележителни специалисти – първата й учителка по английски език Теодора Атанасова, доц. Мария Ранкова, проф. Андрей Танчев и проф. Марко Минков. Проф. Минкова отбеляза, че без солидната академична подготовка, която е получила в Университета, не би могла да продължи напред и да се развие като учен. Тя изрази надежда това тържество да бъде част от подновени професионални връзки и научен обмен.

4

„Радостта от това да съм в София, в тази сграда, в тази зала е двойно по-голяма, защото е споделена с доц. Наталия Минкова, с моите близки и роднини, професионални и непрофесионални. Без вас това събитие нямаше да е събитие“, подчерта проф. Донка Минкова.

В академичното си слово тя се опита да даде отговор на риторичния въпрос „Какво ни учи ранното стихосложение за историята на езика“ и очерта една по-широка рамка, в която вмести два примера за прозрение в историята на английския език, с които е свързана. Тя отбеляза, че се ръководи от принципа, изразен от Валтер Бенямин – „Ако не разпознаем образите и отзвуците от миналото като важна част от настоящето, има опасност те да изчезнат безвъзвратно“.

5

По думите й един от многото начини да се свърже миналото с настоящето е именно чрез словесното изкуство, чрез поетичното творчество на предшествениците ни. Проф. Минкова отбеляза, че не всеки отделя много време в ежедневието си да мисли защо древните стихотворни форми могат да са интересни днес и отбеляза, че в академичното си слово ще се опита да представи лабиринта на английското стихосложение, а доводите и резултатите ще покажат защо такъв вид изследвания са полезни и важни.

6