Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2015 г. на Историческия факултет на Софийския университет

   
Завърши випуск 2015 г. на Историческия факултет на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 260 бакалаври и магистри от Историческия факултет на Университета получиха своите дипломи. Пълните отличници са 18.

Деканът на Историческия факултет доц. Тодор Попнеделев поздрави всички присъстващи с празника на Факултета. Той се върна в спомените си към своето дипломиране, когато е получил документа си за висше образование не на тържествена церемония в Аулата, а в канцелария от представител на университетската администрация. „Но аз бях горд. Бях горд, защото завършвам този факултет, защото съм имал учители, които виждам и тук и искам да им благодаря“, отбеляза доц. Попнеделев.

1

Силата на този факултет е в традицията, цялата колегия на Историческия факултет, хората, които са направили този университет и се грижат той да остане във вековете, подчерта деканът и изказа надеждата си този ден да бъде ден на уважение и благодарност. Благодарност към преподавателите, благодарност към студентите за това, че са провокирали преподавателите си да им дадат повече. Университетът се усеща, когато го завършиш, когато почувстваш тръпката, необходимостта отново да влезеш в тази сграда, попита от знания, попита от интелект, от добронамереност, каза доц. Попнеделев.

4

Той изрази своето уважение и благодарност към родителите на абсолвентите, които са ги подкрепяли и насърчавали да завършат дори и в трудни мигове. „Ние вярваме, че випуск 2015 г. ще излезе оттук със самочувствие. Със самочувствието на хора, които могат, знаят и нека светът ги закриля, защото студентите от този факултет са не само красиви, но най-вече умни, хора с интелект“, подчерта доц. Тодор Попнеделев.

По време на церемонията трима преподаватели на Историческия факултет бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Заместник-ректорът на Университета доц. Кучев връчи отличията на проф. д-р Искра Баева, проф. д-р Милияна Каймакамова и проф. дин Петър Ангелов.

3

Проф. Каймакамова благодари на цялата колегия за отличието и заяви, че присъждането на Почетния знак на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ със синя лента носи не само радост на наградения, но и отговорност да продължи да работи също толкова усърдно, колкото и през своята младост за утвърждаване на авторитета на своя факултет и университет като водещи учебно-научни центрове в България и извън нея.

Проф. Каймакамова добави още, че академичният дух, който независимо от трудностите и изпитанията на времето се предава от поколение на поколение сред преподавателите и студентите на Историческия факултет, е бил средата, в която е израснала и се развила като историк. Така е и досега. Тя изрази надеждата, че тази традиция ще укрепва още повече през годините.

5

Проф. Каймакамова се върна в спомените си, когато е постъпила на работа в Университета, в кабинет 285-ти. Така попаднала в среда с ярко изявени български историци като акад. Васил Гюзелев, проф. Любомир Огнянов, проф. Емил Михайлов, проф. Александър Фол. „Професионалното ми и човешко общуване с тях имаше огромно значение в процеса за формирането ми като историк и гражданин“, каза проф. Каймакамова и допълни, че за един млад човек е важно не само да притежава необходимия потенциал, за да се развие като университетски учен и преподавател, но и да има хора, които да разпознаят и оценят неговите заложби и да му предоставят възможност да ги развие. Сам човек трудно може да постигне високи успехи.

Проф. Каймакамова се обърна към абсолвентите и заяви: „Изключителна чест е за мен, че имам възможността да ви поздравя от тази най-висока трибуна на Алма матер с дипломирането ви!“ и добави, че преподавателите от факултета винаги са се стремили да дадат стойностни знания и умения, за да ги научат на професионализъм и да ги насочат с поглед към бъдещето. Тя призова младите си колеги, поемайки по житейския си път, да не забравят, че са възпитаници на Историческия факултет, да бъдат правдиви и да не позволяват историческия поглед към миналото да бъде замъгляван от каквото и от когото и да било.

6

Проф. Петър Ангелов изказа своята благодарност към всички свои колеги, които са подкрепили предложението да бъде удостоен с отличието. Той се върна 40 години назад в спомените си и отбеляза, че желанието му да свърже живота си с най-старото и авторитетно висше училище в България е било продиктувано от любовта му към историята, от съзнанието за голямата роля, която тя играе в развитието на всяко едно общество, а също и тъй като в Университета са преподавали неговият дядо, преподавателят по римско право проф. Симеон Ангелов и баща му – историкът акад. Димитър Ангелов.

Проф. Петър Ангелов отбеляза, че своите преподавателски усилия и научни занимания е посветил изцяло на българското средновековие, когато за българите е времето на съдбоносен избор, когато ставаме част от православния християнски свят и приемаме славянското писмо, за да се превърне то в неразделна част от нашата културна идентичност и до ден днешен. По думите му, именно средновековието е епохата, когато се формира нашата народност със своя специфичен език, самосъзнание и самобитна култура, чиито традиции са все още живи.

Проф. Ангелов пожела на абсолвентите здраве и успешна житейска кариера. Той отбеляза, че историята като учителка на живота отдавна е показала, че историкът е дялан камък, защото той е почерпил от миналото достатъчно знания, опит и мъдрост, за да може да посрещне хладнокръвно предизвикателствата на настоящето и да се реализира успешно в различни сфери на обществения живот. „Където и да сте и с каквото и да се занимавате, винаги се старайте да опровергавате мнението на песимистите, че единственото нещо, на което ни е научила историята е, че човек не се учи от историята“, призова абсолвентите проф. Ангелов.

7

Проф. Искра Баева отбеляза, че от този тържествен ден насетне вече абсолвентите трябва да бъдат готови за това, което им предстои – борба с житейските обстоятелства, борба с науката, борба с това, което са избрали за своя професия. Тя също изказа искрената си благодарност към колегите си за високото отличие и отбеляза, че без тях какъвто и да било успех не би бил възможен. Проф. Баева благодари и на своите студенти, с които заедно са изследвали миналото и са поставяли свободно всякакви проблеми в многобройните си дискусии. Тя подчерта, че в лекциите се обучават и двете страни - и студентите, и преподавателите, което е и залогът за развитието на историците-преподаватели.

Проф. Баева предупреди абсолвентите за трудностите, които стоят пред тях в професионалния им път, но ги увери, че пътят, по който тръгват, е несъмнено славен и не толкова страшен, но и че историята и нейното изследване са безкрайни. „Не е лека епохата, в която живеем. Тя няма да бъде лека и в бъдеще, но точно ние сме хората, които трябва да помогнат на слепците да прогледнат в бъдещето, благодарение на това, че ние познаваме миналото“, каза още проф. Баева и пожела на всички светъл, дълъг и плодотворен път.

8

Абсолвентите, техните близки и гости бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Юрий Кучев. Той припомни на завършващите студенти, че зад тях остават важни години – на упорит труд, на благородно съперничество, на приятелство, на напрежение, но и на върховно щастие и удовлетворение от постигнатото. „Оттук нататък следва най-важното – себедоказването и завоюването на достойно място в живота. Превърнете трудностите в победи, а мечтите - в реалност! Успехът се крие в самите вас. Не спирайте да търсите и не преставайте да вярвате. Желая на всеки един от вас да достигне до своя връх. Не е важно да е най-високият, важното е да бъде желаният и най-вече да не е последният“, каза още доц. Кучев. Той покани абсолвентите да не забравят от къде са тръгнали и винаги, когато имат нужда, да се обръщат към Алма матер – и в трудни, и в радостни моменти. Заместник-ректорът призова още младите си колеги да се доказват чрез делата си, независимо на кое поприще ще работят и ще творят и да защитават чрез тях честта на Историческия факултет и на Софийския университет и да се гордеят, че са техни възпитаници.

Доц. Кучев обяви випуск 2015 г. на Историческия факултет за закрит и връчи дипломите на пълните отличници.

12

Представители на абсолвентите поздравиха своите преподаватели с празника на Историческия факултет и благодариха за положените усилия през изминалите години. Те разкриха, че във факултета цари една специална атмосфера между преподаватели и студенти, защото са намирали помощ и съдействие не само по въпроси, свързани с учебния материал, но и по чисто житейски, човешки въпроси. Те споделиха, че са се научили да общуват с различни хора и да приемат различните гледни точки, но и да мислят критично.

Абсолвентите благодариха и на своите колеги, приятели и близки за тяхната подкрепа през годините и пожелаха всеки да открие не просто своето работно място, а своето призвание и да не спират да вярват в себе си.

9
11
10