Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Периодични обяви на ФКНФ / MP_KSK_2020 / Култура на Унгария и превод

   
  • Срок на обучение: 3 семестъра
  • Форма на обучение: редовна

 

Ръководител: доц. д-р Лиляна Лесничкова

тел.: 02/ 9308 341

e-mail: l.lesnichkova@uni-sofia.bg

 

В магистърската програма Култура на Унгария и превод се приемат кандидати с общ успех от бакалавърската степен на специалност Унгарска филология, не по-нисък от добър (4,00), и положили приемен изпит. Изпитът е задължителен както за кандидатстващите за места, субсидирани от държавата, така и за платената форма на обучение.

 

Приемният изпит се провежда в две части. Първата се състои в писмен изпит, който включва превод от български на унгарски и от унгарски на български език, всеки с дължина около 25 стандартни машинописни реда, и тест върху културната история на Унгария. Издържалите писмения изпит с успех най-малко мн. добър (4.50) се допускат до устен изпит. Устният изпит протича под формата на събеседване на унгарски език. Въпросите, задавани от изпитната комисия, целят да проверят общата унгаристична подготовка на кандидатите, комуникативните им умения, интереса им към съответната магистърска програма, мотивацията им за бъдеща професионална реализация. Общият успех от писмения и устния изпит трябва да бъде поне мн. добър (4,50).

 

За кандидати с бакалавърска степен от други специалности се предвиждат два изпита: единият е по практически унгарски език (включва диктовка, есе, превод на текст от унгарски на български език и превод на текст от български на унгарски език), а другият е теоретичен (провежда се на унгарски език и включва въпроси от унгарското езикознание, литература и култура). В класирането за прием в магистърската програма участват само кандидати, чийто успех от приемния изпит е минимум мн. добър (4,50).

 

Програма за теоретичния изпит по унгарски език

1. Характерни особености на унгарския език на фонетично, морфо- синтактично и лексикално равнище.

2. Основни направления в унгарската литература – характерни жанрове и представители.

3. Рецепция на унгарската литература и култура в България.

4. Българо-унгарски културни и исторически връзки.

5. Явления със световна значимост в областта на науката и културата, свързани с Унгария.

6. Видни унгарски политически, обществени и културни дейци.