Начало / Университетът / Факултети / Факултет по класически и нови филологии / Новини / Честване на Деня на Африка в Софийски университет

   

Честване на Деня на Африка в Софийски университет

 

 

На 26 май, катедра „Африканистика и Индо-тихоокеански изследвания“ и Африканско-карибският културен център към Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски “, отбелязаха Деня на Африка, в Аулата на Ректората на Софийски университет.

 

 

 

 

 

Денят на Африка се празнува ежегодно, по целия свят, на 25 май, за да отбележи основаването на Африканския съюз и ролята му в обединяването на африканските нации и културното многообразие и богатство на континента. Всяка година, Африканският съюз избира определена важна за континента тема, за да отбележи Деня на Африка и да намери африкански решения на африканските проблеми. През 2024г. основната тема е образованието и образованието в Африка през 21 век, под надслов: „ Educate an African fit for the 21st Century: Building resilient education systems for increased access to inclusive, lifelong, quality, and relevant learning in Africa “.

 

 

 

Тази година Денят на Африка бе отбелязан в партньорство с Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и африканските посланици и ръководителите на мисии на Алжир, Египет, Либия и Южна Африка, почетните консули, представляващи Етиопия, Мавриций и Сейшелските острови, акредитирани в Република България, и Националната академия за театрално и филмово изкуство.

 

 

 

Празникът бе открит с официални приветствия на заместник-ректора на Софийски университет, проф. Мадлен Данова, Н. Пр. г-жа Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и г-жа Мария Ангелиева, заместник-министър на външните работи.

 

 

 

Събитието предложи на своите гости богата програма от африканска музика, танци, храна, фотоизложба, ръчно изработени аксесоари и филмова прожекция.

 

Гост-артисти на събитието бяха музикалната група FOLI BA

 

,танцовата формация „Софистик-живо“, Боряна Димова от Софийски Университет и хорът на 9 Френска гимназия "Алфонс дьо Ламартин" .

 

 

 

 

 

 

 

Фотоизложбата, представи различни държави от Африка, заедно с автентични африкански дрехи и аксесоари и традиционна африканска храна, предоставена от участващите африкански посолства в България.

 

 

 

 

 

 

Африканско-карибска кино панорама, 2024.

 

 

 

Културната програма, по случай честването на Деня на Африка, продължи на 31 май и 1 юни, с второто издание на Фестивала за африканско и карибско кино, в партньорство с Националната академия по театрално и филмово изкуство.

 

 

 

В рамките на събитието бе представена двудневна филмова панорама на африканско-карибско кино, лекции, работилници и майсторски кино класове с участието на чуждестранните гост-лектори, Ала Eдин Алджем от Мароко и Джордж Босомпим от Гана.

 

 

Специален гост на събитието, от България, беше Елена Панайотова, доктор по театрознание и театрално изкуство и вдъхновител на филма „Майка“ (2022) на Зорница София, която сподели с гостите своя опит от дългогодишната си практика на прилагане на изпълнителски изкуства при работа с рискови групи деца и деца и младежи лишени от родителски грижи, от Африка и България.

 

 

Преди филмовите прожекции на 31 май, гостите на фестивала имаха възможност лично да се докоснат до уникалните музикални ритми и танци на Африка, с две безплатни работилници за африкански ритми, и африкански танци

 

водени от барабаниста, Деян Петров - Dizzy и хореографа, Петя Стойкова .

 

Програмата на фестивала продължи с музикални изпълнения на реге бандата Roots Rocket

 

в двора на Софийски университет.

 

 

 

Филмовата селекция на кино-панорамата показа разнообразие от късометражни документални и художествени студентски филми от Гана, Южна Африка, Гватемала и Колумбия, както и два пълнометражни филма от Мароко, със специални отличия и награди от европейски и световни кино фестивали

 

 

 

Културната прогрма на Деня на Африка се осъществява с финансовата подкрепа по проект “Африканска музика, танци и изкуство: ритмично пътешествие на разнообразие и влияние“ към Научноизследователският сектор (НИС) при СУ "Св. Климент Охридски"

 

 

 

ГОСТ ЛЕКОТОРИ И АРТИСТИ НА ФЕСТИВАЛА:

 

Аладин Алджем:

 

 

Аладин Алджем е мароканско-италиански сценарист, режисьор и продуцент, роден в Рабат, Мароко през 1988 г. Учи кино в ESAV Marrakesh, след това в INSAS в Брюксел. Още през 2016г. той е обявен за една от петте арабски звезди на утрешния ден от списание Screen International.

 

През 2019 г. Алаа издава първия си пълнометражен филм „Непознатият светец“ – Le Miracle du Saint Inconnu – бурлеска басня, чиято световна премиера е на Седмицата на критиката в Кан, а сценарият му е награден на 68-ия филмов фестивал в Локарно, селектиран от Factory of World Cinemas в Кан и от Sundance Scenarists Lab.

 

Филмът е разпространен в няколко държави, номиниран е за "Златна камера" и е предварително избран за "Оскар" в категорията за най-добър чуждестранен филм.

 

През 2021 г. Алаа е обявен за кавалер на Ордена на изкуствата и литературата на Френската република.

 

Последният му късометражен филм „Пустинната риба“ печели голямата награда, наградата на критиката и наградата за най-добър сценарий на националния филмов фестивал и е широко забелязан в международен план.

 

Джордж Босомпим:

 

 

Джордж Босомпим е практикуващ кино, ТВ режисьор, продуцент и преподавател в Университета по медийни изкуства и комуникации в Гана. Джордж Босомпим пише, продуцира и режисира телевизионни драматични сериали, риалити телевизия, документални филми, телевизионни реклами, музикални видеоклипове и списания. Работил е за различни филмови продуцентски компании в Гана и в чужбина. В момента работи върху следващия си телевизионен драматичен сериал „Завръщането на гълъба“, ко-продукция на Гана и Обединеното кралство. Джордж е ментор и изпълнителен продуцент на проекта за уеб сериали, Fresh craft - TALES FROM THE BLUE BUS, член на Комитета за преглед на културната политика на Гана, изпълнителен член на Културния форум на Гана, член на Комитета по изготвяне на законодателния инструмент за индустрията на творческите изкуства (L.I.) и служител по връзки с обществеността на Академията за филмово и телевизионно изкуство в Гана .

 

 

 

Елена Панайотова:

 

 

Елена Панайотова е театрален режисьор, педагог и продуцент, който играе ключова роля в появата на нови тенденции и форми в театралните практики, през последните двайсет години у нас. Тя е доктор по театрално и кино изкуство към Нов Български Университет, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в НБУ и Университета за Изкуства в Утрехт, Холандия. Гост преподавател е в Националния Университет в Сан Хосе, Коста Рика. Води обучения по театър в Европа и в Кения. Тя е режисьор на над 40 театрални, куклени и оперни спектакли, които са били в селекцията на множество европейски и национални театрални фестивали и форуми и са носители на престижни награди. От 2010 до 2017 основава и ръководи международна програма „Артисти за деца и младежи“ в Африка. Проектите, които ръководи в сферата на изкуството и образованието въвличат над 300 артисти и младежи от четири континента и над 5000 деца от два континента. През 2024г. издава първата си книга „Приложен театър: Теория и практики от България до Африка“. През 2023г. излиза филмът "Майка" на режисьора Зорница София, който е вдъхновен от живота и работата на Панайотова в Африка и програмата "Артисти за деца". Същата година е отличена за "Будител на годината" от БНР и "Достойните българи" от в. "24 часа”.

 

Музиканти и артисти:

 

Деян Петров - Dizzy

 

Деян Петров-Dizzy е страстен изследовател на африканските ритми и е сред музикантите, които популяризират традиционни африкански ритми, инструменти и барабанни кръгове в България. От 2016 г. развива своя работилница по Ритъм – Dizzy Grooves / Работилница по Ритъм, където дава възможност на хора с разнообразен опит и възраст да навлязат в световни ритъм традиции от най-различни култури и епохи.

 

Петя Стойкова

 

Магията на африканските танци ще бъде представена от невероятната Петя Стойкова, световно признат танцьор и хореограф. Петя е стипендиант на ЮНЕСКО и Dance Web. Носител е на многобройни награди за хореография от национални конкурси по танци, както и на националната награда “Маргарита Арнаудова” и на престижната награда „Бург на годината“ 2016 г., за принос в развитието на културата и популяризирането на град Бургас. Връзката и с Африка започва по време на танцова резиденция в културното пространство Собо Баде, Тубаб Диалао, Сенегал през 2021 г., реализирана с подкрепата на ЮНЕСКО. Това артистично взаимодействие прераства в ежегоден фестивал “Дни на Африка в България /Бургас/” и в постоянна хореографска връзка с африканския танц. Петя е лауреат на множество награди за хореография за своите африкански танци. В работата си тя използва автентични движения, усвоени в самото сърце на Африка. През 2016 г. Петя е част от екипа на Елена Панайотова в проекта „Артисти за деца“ в Кисуму, Кения.

 

Roots Rocket

 

Roots Rocket е първата българска реге група. Още в началото на своето съществуване, бандата печели ежегодния конкурс на най-големия европейски реге фестивал – Rototom Sunsplash за най-добра реге група от Източна Европа. Заявката за присъствието на Roots Rocket на Европейската реге сцена е направена и новите фестивални покани не закъсняват. Roots Rocket изнасят големи концерти в Сърбия, Турция, Чехия и Швейцария. Последната им изява зад граница е на Uprising Reggae Festival (Словакия), където споделят главната сцена с реге легендите Israel Vibration, Ky-Mani Marley, Capleton, Busy Signal, Protoje и т.н.

 

Органичният реге груув и позитивните послания, подплатени със завладяващата брас секция, африкански перкусии, а от съвсем скоро и новата беквокална двойка, са част от обещаващите съставки за успешна им музикалната мисия.