Начало / Новини / Новини и събития

   
Приключва първата кандидатстудентска изпитна сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г.

Днес в 9.00 часа в 272-ра аудитория на Ректората на Софийския университет Донко Ралев от гр. Стара Загора изтегли темата, по която ще пишат явилите се на изпита по биология: „Нуклеинови киселини – структура, функции и биосинтеза“. Яна Вагларска от Благоевград изтегли вариант № 1 на тестa.

Кандидат-студентите, които са подали заявления за явяване на изпита днес, са 796.

Випуск 2015 г. на Биологическия факултет на Софийския университет получи дипломите си за висше образование

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония по повод дипломирането на випуск 2015 г. на Биологическия факултет. 250 бакалаври и магистри получиха дипломите си за висше образование. Пълните отличници са 23-ма магистри.

Докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ към Философския факултет

В Конферентната зала на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе обща докторантска конференция на катедрите „Европеистика“ и „Политология“ на Философския факултет. Темата на събитието беше: „Бъдещето на Европейския съюз – ново начало или предизвестен край?“

Алма матер бе домакин на тържественото заседание на Националния комитет за отбелязването на 160-та годишнина на общонародното читалищно дело

Събитието се състоя в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на него присъстваха ректорът на Университета проф. Анастас Герджиков, министърът на културата Вежди Рашидов, Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, видни обществени и културни дейци.

Нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията" във Физическия факултет

От новата учебна 2016/2017 г. във Физическия факултет на Софийския университет стартира нова магистърска програма "Астрономия и популяризация на астрономията". Тя е интердисциплинарна и предвижда както овладяването на общи знания в областта на физиката, математиката, астрофизиката и астрономията, така и умения за тяхното ефективно разпространение и представяне пред различни аудитории.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по български език и литература и география

В 9.00 часа в зала 65 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по български език и литература. 986 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера” се проведе в Дома на Европа

В Дома на Европа се проведе семинар на тема: „Качествената подготовка на бъдещите преводачи – гаранция за успешна кариера”. Той бе организиран от Софийското бюро на Главна дирекция „Писмени преводи“ и Факултета по класически и нови филологии в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Семинарът е част от инициативата „Превеждаме Европа“ на Главна дирекция „Писмени преводи“ към Европейската комисия.

Научната общност в България отбеляза 60-годишния юбилей на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна

Във Военния клуб в София с научна конференция бе отбелязана 60-годишнината от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна. Честването се организира от Агенцията за ядрено регулиране съвместно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията е част от мероприятията, свързани с отбелязването на юбилея.

Левон Хампарцумян изнесе публична лекция, посветена на предприемачеството

Председателят на УС и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян изнесе публична лекция в Аулата на Софийския университет. Събитието бе организирано от Стопанския факултет на Софийския университет и Investor.bg и е първата от серия лекции, с която водещият финансов сайт и флагман на медийна група Инвестор.БГ АД отбелязва 15 години от създаването си заедно с българските студенти.

Изложба „Нови книги в библиотека „Физика“ бе представена в Университетската библиотека

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложба, представяща нови книги в библиотека „Физика“, закупени и дарени по проект „Изграждане на съвременна образователна и научноизследователска среда за развитието на докторанти, постдокторанти и млади учени във Физическия факултет.“ Събрани са 196 заглавия в 584 тома на обща стойност 105 165,48 лв. Ръководител на проекта е чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов.

Кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”

В Заседателна зала 1 на Ректората на Софийския университет се проведе кръгла маса на тема: “Иновативно образование в България – Монтесори педагогика”. Събитието бе организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет и Университетския комплекс по хуманитаристика „Алма матер“.

Дискусия на тема: „Управленски дефицити в мениджмънта на културата“ се проведе в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ на дискусия, проведена в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016, се обсъдиха проблемите в управлението на българската култура. Срещата се осъществи със сътрудничеството на Катедра „Публична администрация“ към Философския факултет на Университета. Партньор на събитието бе „Кантус Фирмус“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет спечели първо място на Националното състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право

На 26.03.2016 г. в град Варна се проведе третото Национално състезание за решаване на казуси в областта на гражданското и търговското право. Възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за трета поредна година спечелиха първенството.

Започна Фестивалът на съвременното китайско кино, организиран от Институт „Конфуций“ към Софийския университет

В Дома на киното започна Фестивалът на съвременното китайско кино, който се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Софийският университет обявява конкурс за главен мениджър

Срокът за подаване на документи е 15.04.2016 г.

В Софийския университет се провежда второто издание на Free Market Roadshow

Публичната дискусия е на тема „Европа във времена на промяна“. Представителството за Югоизточна Европа на Фондацията за свободата „Фридрих Науман“ е домакин в България на Free Market Roadshow 2016. Тази година събитието се провежда в партньорство със Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Във Факултета но начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“

Във връзка с международния ден на детската книга 2 април във Факултета по начална и предучилищна педагогика се проведе Седмица на Библиотека „Начална и предучилищна педагогика“. От 28 март до 2 април 2016 г. със съдействието на преподавателите от сектор „Литература“ проф. дфн Томислав Дяков, гл. ас. д-р Таня Казанджиева и гл. ас. Драгомира Панова бяха организирани различни събития.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по история на България и химия

Днес в 9.00 часа в 65-та аудитория на Ректората Стоян Орсов от Испанската гимназия в София изтегли двете теми, от които ще избират явилите се на изпита по история на България. От подготвените от изпитната комисия 16 теми бяха изтеглени: „Априлското въстание 1876 г.“ и „Движение за новобългарска просвета през епохата на Възраждането”.

Завърши випуск 2015 г. на специалност „Международни отношения“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 96 бакалаври и магистри от специалност „Международни отношения“ на Юридическия факултет получиха своите дипломи за завършено висше образование. С отличен успех завършват 42 души. Випускът има един пълен отличник.

Президентът на Република Хърватия изнесе лекция в Софийския университет

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът на Република Хърватия г-жа Колинда Грабар-Китарович изнесе публична лекция на тема: „Всички трябва да сме едно на масата на солидарността“.

Президентът на Хърватия е на официално посещение в страната ни по покана на българския държавен глава.

Позиция на Софийския университет

Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ прие на свое заседание, проведено на 30 март 2016 г., правила за официална комуникация с медиите и организиране на публични събития на територията на Софийския университет.

Предложенията бяха приети с 33 гласа "за", 3 гласа "против" и 4 "въздържали се".

Проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

В Аулата се проведе тържествена церемония, на която проф. Джузепе Консоло бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Юридическия факултет.

Институт „Конфуций“ към Софийския университет организира за втора поредна година Фестивал на съвременното китайско кино

От 4 до 10 април 2016 г. в Дома на киното ще се проведе Фестивал на съвременното китайско кино. Събитието се организира за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Шестима нови преподаватели се присъединиха към академичната общност на Алма матер

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с част от новоназначените преподаватели в Университета. Новите колеги получиха трудовите си договори от ректора на най-старото българско висше училище, който ги поздрави за избора им да станат част от академичната общност и им пожела много бъдещи професионални успехи.

Проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в кабинета на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков проф. дхн Димо Платиканов бе награден с вписване в Почетната книга на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отборът на Юридическия факултет на Софийския университет завоюва трето място на финалите на EUROPA Moot Court Competition

За втора поредна година отборът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” завоюва третото място на финалите на EUROPA Moot Court Competition. Тазгодишното състезание, което отново се проведе в гръцкия град Кавала, изправи един срещу друг представители на осем от най-старите университети в Европа.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. продължава с изпити по математика I, физика и философия и социални науки

В 9.00 часа в зала 224 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика I. Димитър Матеев изтегли вариант №2 на изпита. 620 кандидат-студенти са подали заявления за явяване.

Абсолвентите от випуск 2015 г на Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ над 250 бакалаври и магистри от Факултета по славянски филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. С отличен успех са 65 от абсолвентите, 15 са пълни отличници.

София Филм Фест отново гостува на Алма матер

В периода 23 – 29 март 2016 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ София Филм Фест ще представи част от програмата на 20-то издание на фестивала. За четвърта поредна година София Филм Фест успешно партнира с Културния център на Университета и театралната лаборатория „Алма Алтер”.

Проф. Мариана Митева и проф. Соня Ганева от Факултета по химия и фармация бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента

В Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет проф. дхн Мариана Митева и проф. дхн Соня Ганева бяха удостоени с Почетния знак на Софийския университет със синя лента. Предложението за удостояването им с високото отличие на Университета е на катедра „Аналитична химия“ и е по повод постигнатите от тях високи резултати през дългогодишната им преподавателска и изследователска работа в Софийския университет.

Университетската библиотека предоставя достъп до дигиталната платформа на ООН

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, като депозитна бибилиотека за изданията ООН, има удоволствието да предостави достъп до най-новата дигитална платформа на Организацията на Обединените Нации (ООН) http://www.un-ilibrary.org.

"Имагинерни пристани" - изложба живопис на Лидия Влахова

В Галерия "Алма матер" в Софийския университет бе открита изложба на Лидия Влахова, в която са представени около четиридесет живописни платна и графични рисунки. Експозицията е първото представяне на цикъла „Имагинерни пристани“ пред широката аудитория и професионалната артистична общност.

Софийският университет бе домакин на среща-събеседване на тема „Осветлението в Студентски град“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе среща-събеседване на тема „Осветлението в жк. „Студентски град“. В събитието участваха студенти, част от инициативен комитет на студентските съвети на висшите училища в София, ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, ректорът на Химико-технологичния и металургичен университет в София проф. д-р инж. Митко Георгиев, кметът на район „Студентски град“ Димитър Дилчев, преподаватели и студенти.

Нова бакалавърска програма „Религията в Европа“

Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще приема за първи път тази година за обучение студенти-бакалаври по две специалности – по „Теология“ и по изцяло новата програма „Религията в Европа“.

Тодоровден в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна

За петнадесета поредна година в Университетската ботаническа градина – Екопарк Варна беше отбелязан Тодоровден. Празникът поставя началото на сезон 2016 г. за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в Екопарка.

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2016/2017 г. започна с изпит по математика II и журналистика

В 9.00 часа в зала 272 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна изпитът по математика II. Тодор Ангелов от гр. Пловдив изтегли вариант № 3 на изпита по математика II. 1 135 кандидат-студенти са подали заявления за явяване на изпита.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 18.03.2016 г. на 85-годишна възраст почина проф. д.ф.н. Донка Петканова, дългогодишен преподавател по стара българска литература, основател и ръководител на катедрата по кирилометодиевистика.

Поклонението ще се състои в сряда 23.03.2016 г. от 12.00 часа в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Специализанти от Факултета по педагогика на Софийския университет получиха свидетелства за квалификация

Специализантите от Следдипломна квалификация „Обучение на треньори за социалнопедагогически тренинг” получиха своите свидетелства за професионална квалификация на тържествена церемония в Конферентната зала на Ректората.

Споразумение за сътрудничество между Софийския университет и Университетската агенция на Франкофонията

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков и регионалният директор на Университетската агенция на Франкофонията Фабиен Флори подписаха Допълнително споразумение № 2 към Договор BECO-96 между Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университетската агенция на Франкофонията (УАФ), с който през декември 2012 г. беше създаден Център за академично качество (ЦАК).

Магистрите от програма “Право на Европейския съюз“ към Юридическия факултет на Софийския университет получиха своите дипломи

На тържествена церемония в обновената 272-ра аудитория на Софийския университет завършилите студенти от международна магистърска програма “Право на Европейския съюз“ получиха своите дипломи.

В Софийския университет се проведе работна среща по проект от европейската програма за наука и технологии КОСТ

Софийският Университет бе домакин на годишната среща на COST TARGETED NETWORK TN1302, «The Voice of Research Administrators – Building a Network of Administrative Excellence (BESTPRAC)».

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита изложбата „Между словото и четката. Писатели-художници”

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски” бе открита нова изложба: „Между словото и четката. Писатели-художници”. В експозицията са представени десет забележителни автори и техните картини. Изложбата може да бъде разгледана до 10 април 2016 г. По време на откриването на изложбата бяха наградени и победителите в конкурса „Университетската библиотека и аз“.

Ден на отворените врати на Центъра за дистанционно обучение на Софийския университет

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет се проведе Ден на отворените врати, организиран от Центъра за дистанционно обучение на Университета.

Пети конкурс за Голямата награда за научна и изследователска дейност Софийски университет "Св. Климент Охридски”

Наградата е учредена във връзка с честването на 120-ата годишнина на най-старото висше училище с решение на Академическия съвет от 24 септември 2008 г., протокол №14.

IN MEMORIAM

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 март 2016 г. почина доц. д-р Пламен Сидеров.

Поклонението ще бъде на 9 март 2016 г. от 12.30 часа в църквата на Централните софийски гробища.

Академическият съвет на Университета определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание, проведено на 2 март 2016 г., Академическият съвет определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В СУ бе открита изложба „Изкуството на конфликта“

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Изкуството на конфликта“, която е част от международен изложбен проект с куратор за България д-р Снежина Бисерова. Тя е организирана от специалност „Изобразително изкуство“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика и Културния център на СУ. Експозицията може да бъде разгледана до 19 март 2016г.

Завърши випуск 2015 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 100 бакалаври и магистри от Факултета по химия и фармация получиха своите дипломи за висше образование. 42-ма завършват с отличен успех, от които седем са пълни отличници.

Академическият съвет на Университета ще определи таксите за обучение в Софийския университет през учебната 2016/2017 г.

На заседание на 2 март 2016 г. Академическият съвет ще определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Университетският театър „@лма @лтер” връчи годишните си награди „Алтер” за 2016 г.

На тържествена церемония в Университетския театър „@лма @лтер” бяха връчени театралните награди „Алтери” 2016. В 16 категории се състезаваха над 30 актьори, режисьори, композитори, драматурзи, станали част от театралните събития през годината.