Начало / Новини / Новини и събития / Юбилейна научна сесия в чест на 150-та годишнина от рождението на акад. Анастас Иширков

   
Юбилейна научна сесия в чест на 150-та годишнина от рождението на акад. Анастас Иширков

През 2018 година българската географска общност отбелязва три значими юбилея. Преди 100 години на 9 ноември е основано Българското географско дружество; на 5 април се навършват 150 години от рождението на основоположника на географската наука у нас акад. Анастас Иширков; а преди 120 години – на 19 март 1898 год. – Анастас Иширков изнася първата лекция по география в Софийския университет, с което се полага началото на университетската география в страната ни.

В рамките на събитията, с които се отбелязват годишнините, в Софийския университет бе открита паметна плоча по случай 150 години от рождението на основоположника на географската наука в страната акад. Иширков и 120 години университетска география. Тя е от признателните възпитаници на Геолого-географския факултет и от членовете на Българското географско дружество. Плочата бе поставена пред 252-ра аудитория в Ректората, която носи името на големия български учен. Географите поднесоха и венец пред бюста на акад. Иширков, разположен в Ректората.

plocha 2

Честванията продължиха в Аулата на Алма матер с юбилейна научна сесия, на която присъстваха представители на географската научна общност, преподаватели и студенти.

2

Заместник-деканът на Геолого-географския факултет доц. Георги Бърдаров поздрави колегите си от името на деканското ръководство на факултета и подчерта, че в забързаното ежедневие той и колегите му като че ли забравят, че са наследници на големи учени като акад. Иширков, Димитър Яранов, Иван Батаклиев. „Пожелавам всеки един от нас, който носи с гордост и чест думата географ пред името си, поне веднъж седмично или месечно да си даде сметка, че е наследник на тези големи хора, на тези велики учени и каква отговорност има пред тях и пред цялата географска общност“.

7

Доц. Бърдаров прочете приветствие от д-р Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието – София-град, в което се посочва, че ролята на акад. Иширков е огромна за развитието и разпространението на географската наука и знание в България. „В днешния тържествен ден със самочувствие и гордост ще отчетете постигнатото от поколения учени. Споделям радостта и вълнението ви и ви желая с любов, проникновение и вещина да продължите да градите храма на знанието, защото науката е силата, променяща света“, се казва още в поздравителния адрес.

3

Председателят на УС на Българското географско дружество доц. д-р Стоян Недков приветства участниците в научната сесия и отбеляза, че забележителният българин Анастас Иширков не е само географ, а личност, която въплъщава в пълна степен възрожденския идеал на българския народ.

Той се спря на значимостта на юбилеите, които се отбелязват по инициатива на дружеството съвместно с Геолого-географския факултет на Софийския университет, Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, Асоциацията на професионалните географи и регионалисти и други географски звена от цялата страна. Доц. Недков посочи, че 120 години не са никак малко и за този период са се сменили няколко поколения географи. „Всяко от тях е оставило своя отпечатък в нейното развитие и е способствало за формирането на географската общност. Историята на една общност е важна не само като фактология, на която се спираме по време на юбилеите. Тя е важна, защото чрез нея се формира самочувствието от постигнатото през този период, чувството за съпричастност към тази общност. Но също така тя ни задължава да опазим и развием наследството, което сме получили“, добави доц. Недков.

15

Председателят на УС на БГД заяви, че по повод на годишнината са реализирани три юбилейни книжни издания: автобиографията на акад. Иширков (със средства, дарени от доц. Стелиян Димитров), встъпителната лекция на акад. Иширков (с дарение от доц. Милен Пенерлиев), както и кореспонденцията на Иширков с Константин Иречек (благодарение на доц. Пело Михайлов). Той благодари на колегите си и заяви, че тази благородна дейност – дарителството, е все още жива.

8

Приветствие от името на проф. Светослав Симеонов – директор на Националния институт по геодезия, геофизика и география при БАН, поднесе проф. Марияна Николова. В него се припомни изключителната дейност на големия български учен и се поставя въпроса какво е накарало този човек – историк по образование и автор на разкази и на поезия, да отдаде живота си на географията. Иширков взима това решение във време, когато младата българска държава се нужда е от основни географски знания за нейната територия. Те са абсолютно необходими за развитието на стопанството, но и за военното дело, и за образованието. И той се заема прозорливо и систематично да попълва празнините на тези знания една по една, за да остави след себе си университетското образование по география и над 240 труда в областта на антропогеографията, етнографията, картографията, физическата география, както и да положи основите на повече от 20 учебни дисциплини. Анастас Иширков създава в Софийския университет Изследователския географски институт. Завещава цялото си състояние на Софийския университет и на Географския институт, за да бъдат финансирани специализации на студенти по география и за награди на студентски научни трудове по българска география.

9

Проф. Марин Русев, председател на Асоциацията на професионалните географи и регионалисти, също поздрави участниците в научния форум и подчерта, че Анастас Иширков е един от строителите на съвременна България. Той припомни, че големият български учен е автор на над 220 публикации, от които 25 книги на шест европейски езика. Проф. Марин Русев представи накратко разностранната научна и обществена дейност на акад. Иширков, припомни работата му като декан и като ректор на Софийския университет, и подчерта, че безспорно международно признание е изборът му за почетен председател на славянските географи и етнографи през 1936 година.

10

Кметът на село Професор Иширково Стойчо Нечев поднесе приветствия и благодарности към академичната общност за всеотдайната научна и родолюбива дейност, съхраняваща и популяризираща дейността на големия български географ. Г-н Нечев увери присъстващите, че всички жители на това китно крайдунавско добруджанско селце вече 75 години с гордост се наричат „иширковци“ в чест на своя патрон. Акад. Иширков съумява да приложи по достоен начин научните си знания за каузата на Добруджа и на цяла България. Кметът покани организаторите и гостите на събитието на големите общоселски тържества на 17 април, които са посветени на 150 години от рождението на акад. Иширков и 75 години от преименуването на селото.

Научният форум продължи с пленарни доклади, посветени на акад. Иширков и с дискусия на тема: „Акад. Анастас Иширков и съвременните проблеми на географията в България“.

марка

В рамките на научната сесия официално бе валидирана юбилейна пощенска марка в чест на акад. Иширков.

6

Във фоайето пред Аулата бе представена изложба, разкриваща дейността на акад. Иширков.

На 11 април 2018 г. в Галерия „Алма матер“ ще бъде открита географска изложба, посветена на акад. Иширков.

11

 

Репортаж на телевизия "Алма матер":