Начало / Новини / Новини и събития / В Алма матер бе отбелязана 120-годишнината от създаването на Българското физико-математическо дружество

   
В Алма матер бе отбелязана 120-годишнината от създаването на Българското физико-математическо дружество

В Деня на физиката в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя тържествено честване, посветено на 120-ата годишнина от създаването на Българското физико-математическо дружество – предшественик на Съюза на физиците и на Съюза на математиците в България. Тържеството бе организирано от Съюза на физиците в България.

Честването бе открито от председателя на Съюза на физиците в България акад. Александър Г. Петров, който поздрави гостите с добре дошли и припомни, че през 1898 г. физици и математици решават да създадат Българското физико-математическо дружество. Той отбеляза още, че на 29 март е приет Уставът на дружеството и той е определена като Ден на физиката.

DSC_0869

По време на тържественото отбелязване на юбилея бе прочетен поздравителен адрес от президента на Републиката Румен Радев. В него държавният глава посочва, че в основата на множество високотехнологични научни разработки в областта на физиката стоят откритията на международно признати български учени. „Горд съм от неоспоримия принос на българските научни постижения в областта на физическите теоретични и приложни научни дисциплини в световен мащаб. Плод на висококачествено образование и неспирен стремеж към нови открития, те са характеристика на научно-изследователската дейност на българските физици през изминалите 120 години“, отбелязва Румен Радев.

2

В адреса той изтъква и активната работа на Съюза на физиците в България за разработените програми за обучение в училищата и завоюваните от българските олимпийски отбори по физика победи.

„Тези постижения издигат вашия авторитет и нареждат страната ни в челото на световните класации. Вярвам в успехите на българската научна школа както в областта на фундаменталната физика, така и в приложните й сегменти, които допринасят за развитието и технологичния напредък и мотивират младите умове, поели по пътя на науката да преследват все по-далечни хоризонти на познанието“, се казва още в адреса на президента.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков честити празника от свое име и от името на академичната общност на Алма матер. Той отбеляза, че 120 години е възраст, която ясно показва, че науката у нас има своите дълбоки корени. „Вие, като приемници и продължители на традициите на Българското физико-математическо дружество, сте достойни последователи на онези умове, осъзнали необходимостта от обединяване на усилията на учените и професионалистите в областта на физическите науки за тяхното развитие, изучаване и популяризиране“, каза още проф. Герджиков и посочи, че българските физици са част от световния научен елит и доказателство за това е не само фактът, че сред най-цитираните български учени преобладават представителите на този клон на науката.

3

Като ректор на Софийския университет съм горд от това, че възпитаници на Физическия факултет работят активно в България и по света и подготвят следващите поколения учени, следващите носители на престижни награди, следващите откриватели“, каза още проф. Герджиков и посочи, че 130-годишният Софийски университет и Съюзът на физиците в България са неразривно свързани. Той изрази уверението си, че двете институции ще продължат да работят заедно в името на общите им цели - да подготвят високообразовани специалисти, да съхраняват и разпространяват човешкото познание, да се развиват родната наука и за издигане на авторитета й както в страната ни, така и в чужбина.

Зам.-министърът на науката и образованието проф. Иван Димов отбеляза, че за него е голяма чест и удоволствие да бъде в Аулата в този празничен ден и то не само като заместник-министър с ресор наука, но и като сродна душа, която от десетилетия е член на Съюза на математиците, като човек, който се занимава с изчислителна квантова физика. По думите му, физикът е като дялан камък и неслучайно физиците имат успехи и в много други области като финансовата математика и професии, свързани с технологиите.

5

Той поднесе приветствие от името на министър Красимир Вълчев, в което се посочва, че празникът е основателен повод да изразят уважението си към основоположниците на двете обединени дружества, отдали своя талант, знание и опит, за да може да имат днес първостепенна роля за развитието на научното познание в тези две сфери: „Огромни са перспективите и ролите на физиката и математиката за развитието на съвременната цивилизация – като започнем от космическите изследвания, разрешаването на проблемите в енергетиката чрез алтернативни енергийни източници, в технологиите, фотониката, оптоелектрониката, биофизиката и други“. По думите на министър Вълчев, в днешния динамичен свят е необходимо да развиваме специалности на високо ниво в професии, които ще донесат добавена стойност на държавата. В поздравителния адрес той изразява подкрепата си към организаторите на събитието, което обединява 120-годишния труд на най-изтъкнатите български учени за престижа на научната общност в България.

1

Деканът на Факултета по физика проф. Александър Драйшу поздрави своите колеги Международния ден на физиката и за техния юбилеен празник. От името на академичния състав на Факултета той пожела на членовете на Съюза ползотворна и занапред изследователска работа в експерименталните и приложни изследвания, а така също в популяризирането на постиженията на физическите науки сред обществото.

Ако се каже, че физиката изследва същността на проблемите, то математиката е езикът, на който физиците говорят – така проф. Драйшу илюстрира неразривната връзка между физиците и математиците. Още от първия учебник по физика на българския възрожденец Найден Геров от 1848 г. до днес разбирането за същността на физичната наука преди всичко като експериментална наука не се е променило.

Физичната наука се развива именно през експеримента, през опита и вярата, през допускането на различни възможности и в търсенето на нови светове.

Деканът пожела на присъстващите да съхранят изследователския си дух и да продължават неотклонно по пътя на авангардните научни и научно-приложни изследвания, посредством които ще постигат още редица открития, с които ще се гордее цялата научна общност.

DSC_0738

В рамките на тържеството гостите чуха и изпълнение на Академичния хор „Ангел Манолов“. Бяха поднесени приветствия от Българската академия на науките, д-р Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието – София-град, издателство „Аз-Буки“, Фондация „Еврика“, Съюза на учените, Съюза на химиците, Съюза на математиците и други.

Присъстващите имаха възможност да изслушат юбилейни доклади на доц. Ганка Камишева, проф. Иван Лалов и проф. Стойчо Язаджиев, проследяващи съдбата на Българското физико-математическо дружество и дейността на Съюза на физиците в България от 1971 г. до днес, както и слово за световноизвестния британски физик Стивън Хокинг.

Репортаж на телевизия "Алма матер":