Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на книгата „Гравитационни лещи“

   
Премиера на книгата „Гравитационни лещи“

Във Физическия факултет на Софийския университет се състоя премиерата на книгата „Гравитационни лещи“ на гл. ас. д-р Галин Гюлчев и проф. дфзн Стойчо Язаджиев. Изданието бе представено от доц. д-р Иван Стефанов от катедра „Приложна физика“.

Монографията по теория на гравитационните лещи на гл.ас. д-р Галин Гюлчев и проф. дфзн Стойчо Язаджиев е първата по рода си професионална книга на български език, посветена на едни от най-изучаваните проблеми в съвременната астрофизика, каквито са ефектите по закривяване на светлината в изкривено пространство-време. Тя е издадена от Университетското издателство „Св. Климент Охридски”

1

В книгата са разгледани подробно две от главните професионални направления, в които се развива теорията на гравитационните лещи, основаващи се на разпространението на светлината в слаби гравитационни полета и малки скорости на движение на материята, както и в случаите на силни гравитационни полета, когато светлинните лъчи се разпространяват в околност на свръхмасивни компактни обекти каквито са неутронните звезди и черните дупки.

3

Разгледани са и астрономическите наблюдения, свързани с ефекта на гравитационната леща, които осигуряват безценна информация за геометрията на Вселената, за природата на тъмната материя, показват наличието на планети, гравитиращи около отдалечени звезди и дори могат да дадат информация за вида на пространство-времето около масивните компактни обекти в центъра на галактиките.

22
gravitacionni_leshti