Начало / Новини / Новини и събития

   
Тодоровден беше отбелязан в Екопарк Варна

По случай Тодоровден на 23 март 2024 г. над 2000 посетители изпълниха Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. С отбелязване на празника се поставя началото на сезон 2024 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в градината.

Изложба "Пролетни паралели: Азербайджан-България"

В Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Центърът за азербайджански език и култура представя изложба на рисунки и композиции, посветени на пролетта и цветята, на пролетните празници Баба Марта и Новруз, реализирана с подкрепа на Националния музей на историята на Азербайджан.

Празнична служба в Богословския факултет на Тодорова събота

В Богословския факултет на Софийския университет бе отслужена традиционната за общността празнична литургия на Тодорова събота. На този ден църквата припомня как св. Теодор Тирон предпазва християните от приемане на осквернена храна.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ отбеляза Международния ден на водата 2024 г.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ заедно с Катедрата по Обща и приложна хидробиология на Биологическия факултет на Софийския университет отбелязаха Международния ден на водата с мото зa 2024 г. „Вода за мир“. Тази година фокусът на усилията беше насочен към най-младите – деца, ученици и студенти.

Награждаване на победителите в конкурса в памет на проф. Вера Ганчева

На 22 март 2024 г. в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ специалност „Скандинавистика“ към катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди победителите в третото издание на конкурса за превод на художествена проза и поезия за студенти и ученици, изучаващи скандинавски езици. Конкурсът e посветен на паметта на проф. д-р Вера Ганчева, изтъкната скандинавистка, преводачка, преподавателка, издателка и учен.

Дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“

На 21 март 2024 г. студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посетиха Народното събрание на Република България, където проведоха дискусия на тема: „Парламентарната реч в България в миналото и днес“.

Научно-практическа конференция ,,Социалната работа в променящия се свят – образование, изследвания, политики и практики“

В Аулата в Ректората на Софийския университет започна научно-практическа конференция с международно участие на тема: ,,Социалната работа в променящия се свят – образование, изследвания, политики и практики“. Събитието се провежда по случай световния ден на социалната работа, който тази година е под надслов „Споделено бъдеще за трансформираща промяна“ и се организира от Българската асоциация за образование по социална работа в партньорство с Министерството на труда и социалната политика, Европейската асоциация за образование по социална работа и Българската асоциация на социалните работници.

Представяне на книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалност „Италианска филология“ Михаела Манасиева

На 20 март 2024 г. в Ректората на Алма матер пред студентите и преподавателите от специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии бе представена книгата „Италия – вечната приказка“ на възпитаничката на специалността Михаела Манасиева.

Работна среща по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение)

От 26 февруари до 1 март 2024 г. проф. д-р Лиляна Стракова и хоноруван преподавател д-р Жулиета Величкова-Борин от Факултета по педагогика участваха в поредна работна среща в гр. Катания, Италия, по проект TERAPI 2 (Територия за иновативно обучение) със заглавие „Осмелете се! Работни колективи, обучаващи се за по-добра подкрепа на промяната“ („Osez! Des collectifs de travail apprenants pour mieux accompagner le changement“) в рамките на програма „Еразъм+“, с партньори от Франция, Италия, Гвиана и островите Сен Пиер и Микелон.

Софийският университет със своя Стопански факултет се присъединява към Global Business School Network

Софийският университет „Св. Климент Охридски” чрез своя Стопански факултет е приет в Global Business School Network (GBSN). На 15 март 2024 г. Стопанският факултет получи официалната покана да стане част от GBSN общността – престижна мрежа от над 150 водещи бизнес училища от 58 държави, ангажирани с мисията да въздействат върху устойчивото развитие в световен мащаб чрез образование, научни изследвания и ангажираност на общността.

В Софийския университет бе представена организацията Explorers Club Bulgaria

В Централното фоайе на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното представяне на Explorers Club Bulgaria - първата неправителствена научна организация в страната, която е посветена изцяло на глобалния напредък в научните изследвания за развитието, опазването и съхранението на Земята.

Кариерен форум 2024 на Биологическия факултет

В Биологическия факултет на Софийския университет започна Кариерен форум 2024. Събитието се провежда в два панела и ще продължи два дни - 20 и 21 март 2024 г. То се организира от Факултетния студентски съвет съвместно с деканското ръководство и Кариерния център на факултета.

Изложба „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов

От 18 до 30 март 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Пратеници на съдбата“ на проф. д-р Орлин Дворянов. Експозицията визира персонажи и събития, описани в последната книга на автора „Моите пърформанси. Ъндърграунд групите „Кукув ден“ и „ДЕ“, чиято премиера се състоя на откриването на самата изложба.

"Кюстендилски четения 2022" - Сборник в памет на проф. Тодор Попнеделев

На 18 март 2024 г. в Заседателна зала 1 в Ректората бе представен сборникът "Кюстендилски четения 2022", посветен на отишлия си без време проф. Тодор Попнеделев от Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Публична лекция на извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан на тема: „Съвременен Казахстан“

В Конферентната зала в Ректората на Софийския университет извънредният и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Виктор Темирбаев изнесе публична лекция на тема: „Съвременен Казахстан“.

Научен семинар по проект AI-BEST

На 7 март 2024 г. в Заседателната зала на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе научен семинар по проект AI-BEST (AI and Big data for Education, Software and information Technologies), дейност 3.4 на проекта SUMMIT, финансиран със съдействието на ЕС- Next Generation по НПВУ.

Денят на отворените врати във ФЖМК предизвика голям интерес сред кандидат-студентите

На 16 март 2024 г. Факултетният студентски съвет и Факултетът по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски” организираха Ден на отворените врати във ФЖМК. Събитието събра кандидат-студенти, които имат интерес към бакалавърските програми на факултета - „Журналистика”, „Връзки с обществеността”, „Книгоиздаване” и „Комуникационен мениджмънт”.

В Софийския университет се проведе среща на инициативата „Адриа Арей“

В периода 12-15 март 2024 в Аулата и в Заседателна зала 1 на Ректората се проведе срещата на инициативата „Адриа Арей“ (Adria Array). Над 100 участници от 30 държави на Европа участваха в нея, а домакини бяха Софийският университет “Св. Климент Охридски”, Физическият факултет и Националният институт по геофизика, геодезия и география на БАН. Участниците обединяват усилия в изучаването на геоложкия строеж и сеизмичната активност в региона на Адриатическата плоча и нейните околности.

Посланикът на Индия посети Факултета по науки за образованието и изкуствата

По покана на декана проф. дпн Милен Замфиров посланикът на Република Индия у нас Санджай Рана посети Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На срещата, която се състоя на 18 март 2024 г., присъстваха и заместник-деканът по научната, проектна и международна дейност проф. дн Маргарита Бакрачева и специалистът по езиково обучение проф. д-р Екатерина Софрониева.

Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан завършиха учебния си стаж в Алма матер

38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан проведоха 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски. 24 от участниците са от магистърска програма „Регионално развитие”, 14 – от магистърска програма „Управление на човешки ресурси”.

Факултетът по математика и информатика бе съорганизатор на Математическия турнир "Видин-Монтана-Враца-Ботевград"

На 16 март 2024 г. се проведе математически турнир между математическите гимназии на Видин, Монтана, Враца и Ботевград. Турнирът води началото си от 1972 г. След известно прекъсване е възстановен през 2019 г. със съдействието на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Оля Божекова, 4 курс, специалност „Славянски филологии“, спечели първо място в IX международен правописен конкурс по украински език

Оля Божекова, студентка от IV курс „Славянска филология“ (профил „Украинистика“) в Софийския университет, спечели първо място на международен конкурс по правопис в Полша.

In memoriam

На 13 март 2024 г. пред Господа се представи предстоятелят на родната ни църква Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

Проф. Лиу Сиумин бе отличен с Почетен знак на ректора на Софийския университет

Директорът от китайска страна на Института „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Лиу Сиумин бе отличен с Почетен знак на ректора на Софийския университет. Отличието, което му се присъжда за значителен принос за разгръщане на дейността на Института „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и постигнати значими резултати, проф. Сиумин получи от проф. Георги Вълчев.

Отворена ГИС конференция се проведе в Софийския университет

Конференция за отворени и свободни географски информационни системи (ГИС), отворени пространствени данни и отворени методи в дистанционните изследвания се проведе в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Състезателите от Софийския университет спечелиха златни и сребърни медали от студентската математическа олимпиада

От 3 до 8 март 2024 г. в Ашхабад, Туркменистан, се проведе Open Mathematical Olympiad for University Students (OMOUS). В състезанието участваха над 500 студенти от над 70 университета от 10 страни.

Ден на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На 10 март 2024 г. в Централното фоайе в Ректората при голям интерес от над хиляда кандидат-студенти се проведе Денят на отворените врати в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Събитието бе организирано от Студентския съвет на Алма матер.

Международна конференция за дигитализирането на църковното културно наследство

В Конферентната зала в Ректората се провежда международна конференция за дигитализирането на църковното културно наследство. Научното събитие е организирано по програма „NARRATE Необходимост от дигитализиране на документиране на църковни културни съкровища в манастири и храмове“ на „Еразъм +“ и ще продължи до 13 март 2024 г.

 

INSAIT беше домакин на ключова европейска инициатива за изкуствен интелект

София посрещна над 40 представители на 37 водещи европейски университети и технологични компании като Thales, ST Microelectronics, Немския изследователски център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zürich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и др.

Делегация от Стопанския факултет посети Arizona State University и сключи споразумение за сътрудничество

В края на февруари и началото на март 2024 г. делегация от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ посети Arizona State University в САЩ, където бе договорено и официално сключено споразумение за сътрудничество между двата университета.

Изложба „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре"

В Централното фоайе в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Аспекти на Балканската история от XIX век в творчеството на Луи Дюпре“. Тя е част от многостранната дейност на фондация „Солей“, насочена към съхранение на най-добрите традиции, свързани с отразяване влиянието на Международната франкофония.

In memoriam

Софийският университет "Св. Климент Охридски" с дълбоко прискърбие съобщава, че на 8 март 2024 г. ни напусна обичаният колега и приятел проф. дпн Надежда Витанова, дългогодишен преподавател във Факултета по педагогика на Алма матер.

Българска делегация посети българската общност в Украйна

Деканът на Геолого-географския факултет проф. д-р Климент Найденов участва в българска делегация в Украйна начело със заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, в която бяха включени столичният общински съветник Драгомир Младенов, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник-генералният директор Жени Друмева, българските писатели Йордан Евтимов и Северина Маркова.

Посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема „Преоткриване на Япония“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ японският посланик Н. Пр. Хисаши Мичигами изнесе лекция на тема: “Преоткриване на Япония“. Официален повод за лекцията бяха трите годишнини, които България и Япония отбелязват тази година: 115 години от началото на официалните контакти (1909 г.), 85 години от установяването на дипломатически отношения (1939 г.) и 65 години от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония (1959 г.).

Завършиха магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, магистрите от випуск 2023 г. на Факултета по науки за образованието и изкуствата получиха дипломите си за завършено висше образование. От 570 абсолвенти от 19 магистърски програми, 38 са пълни отличници.

Изследователи от Биологическия факултет запознаха Петър Манджуков с изследванията в създадения с негово дарение учебен център

На 6 март 2024 г. на посещение в Биологическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе Петър Манджуков – председател на Фондация „Петър Манджуков“. Един от най-големите дарители на Биологическия факултет се запозна с процеса на обучение на студентите и развитието на научно-изследователски проекти в Учебния център по молекулярна генетика и функционална геномика (УЦМГФГ) към Катедра „Генетика“.

Публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“

В Аулата на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя публична лекция на Светлана Тихановская на тема: ,,Съпротивата на беларуската опозиция срещу войната в Украйна и режима в Беларус“.

Софийският университет и Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев и изпълнителният директор на ИА „Главна инспекция по труда“ инж. Екатерина Асенова подписаха споразумение за сътрудничество. На срещата присъства и заместник-ректорът по кариерно развитие, алумни, връзки с работодателите и бизнеса проф. д.ик.н. Соня Милева-Божанова.

Магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан ще проведат учебен стаж в Алма матер

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет официално бяха посрещнати 38 магистри от Академията за държавно управление към президента на Република Казахстан. Те са в България за провеждането на 14-дневен учебен стаж в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Победителят в първия хакатон на Американската търговска камара в България е комплексно решение с изкуствен интелект в помощ на хора с аутизъм

Приключи първият съвместен хакатон на Американската търговска камара в България (АТК) в партньорство с Техническия университиет София и Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, с който се надграждат предишни общи инициативи. Победителят в първото издание на AmCham Bulgaira Hackathon е Отбор „RAMAC” на IBM България с проекта „Проект AI Lifeline“, който предлага решение за помощ на хора с аутизъм.

INSAIT стартира BgGPT – достъпен изкуствен интелект на български език

Чат приложението може да се ползва безплатно на адрес https://chat.bggpt.ai

Започна кандидатстудентската кампания на Софийския университет за учебната 2024/2025 година

На 5 март 2024 г. от 8.30 ч. започна приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет. Крайният срок е в 17.00 часа на 1 април 2024 г. за първата кандидатстудентска сесия и в 17.00 часа на 3 юни 2024 г. за втората кандидатстудентска сесия.

Отборът на Юридическия факултет победи в регионален кръг на състезание по права на човека

В периода 23-26 февруари 2024 г. в гр. Дъблин, Ирландия, се проведе един от регионалните кръгове на международното състезание по права на човека – Helga Pedersen Moot Court Competition. В него взеха участие отбори от цяла Европа, които се състезаваха за достигане на финалните кръгове на състезанието, които ще се проведат през месец май 2024 г. в гр. Страсбург, Франция.

Софийският университет сключи споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите

На 26 февруари 2024 г. Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ подписа споразумение за сътрудничество с Националната агенция по приходите.

В Юридическия факултет на Софийския университет бе създадена Правна клиника по данъчно право

Със съдействието на Националната агенция по приходите, Ernst & Young Bulgaria, Rödl & Partner Bulgaria, Адвокатско дружество "Савов и партньори" и „Таксакта“ ООД в Юридическия факултет бе създадена Правна клиника по данъчно право, която към настоящия момент набира участници.

Дискусионен семинар на тема: „Лингвистиката и медицината – заедно за Човека“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се провежда работна среща, посветена на допирните точки между медицината и лингвистиката, през/чрез които може да се разработи система от упражнения за възстановяване на речевите способности при пациенти, загубили речевите си умения след тежки онкологични заболявания, след инсулт и други.

Започнаха Дните на визуалната наука

В зала „Арена София“ започна инициативата „Дни на визуалната наука“. Организатор на събитието е Центърът за визуална наука „Калейдоскоп“ към Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дни на визуалната наука ще се проведат в периода 29 февруари - 2 март 2024 г. Прожекциите са безплатни, необходимо e да бъда направена предварителна резервация в сайта на инициативата.

Открит бе новият стол на Физическия факултет

Във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, сграда Б, ет.1, официално бе открит нов стол, който ще работи за студенти, преподаватели и служители от факултетите и институтите в Кампус "Лозенец".

Студенти и преподаватели от Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция

Студенти и преподаватели от специалностите „Публични информационни системи“ и „Библиотечно-информационни науки“ на Катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ към Философския факултет гостуваха на Българската телеграфна агенция в рамките на Деня на отворените врати на 22 февруари 2024 г. Те бяха специално посрещнати от ръководството на БТА в лицето на заместник-генералния директор Евгения Друмева и ръководители на дирекции, отдели и проекти в мултимедийния център зала „Максим“.

В Софийския университет се проведе традиционната работилница за мартеници

За поредна година студентите от специалност „Етнология и културна антропология“ съвместно с Академично етноложко сдружение – Софийски университет и Катедра „Етнология“ на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведоха Мартенска работилница в Ректората на Алма матер. В рамките на събитието студенти от различни специалности се забавляваха заедно в изработването на традиционни мартеници.