Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2023 година на Факултета по математика и информатика

   
Завърши випуск 2023 година на Факултета по математика и информатика

В 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе тържествена церемония, на която 361 бакалаври и магистри от випуск 2023 г. на Факултета по математика и информатика получиха дипломите си за завършено висше образование. 50 абсолвенти са с отличен успех, а пълните отличници са 17.

Тържеството бе открито от декана на факултета проф. д-р Мая Стоянова, която поздрави абсолвентите, техните преподаватели и близки. Тя не скри вълнението си и си припомни първата лекция с завършващите днес студенти. „Сега виждам пред мен едни усмихнати, щастливи, успешни млади хора“, заяви тя и изрази радостта си за положения огромен труд на всеки един от абсолвентите през последните години, за извървения от тях път, който доведе до сбъдване на една от техните мечти. „Ако средното образование е задължително и всички получават диплома, документът, който днес ще получите, е ваш избор. Вие сте решили да дойдете в Алма матер, вие сте решили да учите във Факултета по математика и информатика и вие сбъднали своята мечта – да станете част от общността на Софийския университет“, каза още проф. Стоянова.

1

Обръщайки се към дипломантите, деканът са Факултета по математика и информатика заяви, че те имат привилегия, която със сигурност другите колеги от подобна специалност няма да имат - навсякъде, където отидат на интервю за работа, със сигурност ще имат огромно преимущество, че са възпитаници на този факултет.

12

Имаме над сто фирми, наши партньори. Всички вие сте се срещали в избираемите курсове с много колеги от тези фирми. Всички те винаги, когато видят човек, който е от Факултета по математика и информатика, казват – този човек е нашият избор за работа“, подчерта още проф. Стоянова и изрази убедеността си, че всички, които днес ще получат дипломите си, ще успеят в реализацията си. Тя допълни още, че ще се радва един ден, след години те да идват във факултета и да водят часове.

7

Деканът на Факултета по математика и информатика призова абсолвентите да запазят изградените в университета приятелства. Проф. Стоянова пожела на всички много здраве, много успехи, много любов и късмет на всяка тяхна иновативна идея. За да може с тази капчица късмет, всяко тяхно желание да се сбъдне в живота им.

„Бъдете успешни, бъдете смели в идеите си, бъдете благословени. На добър час!“, каза накрая проф. Стоянова.

11

Абсолвентите от випуск 2023 г. на Факултета по математика и информатика бяха поздравени и от заместник-ректора на Софийския университет доц. д-р Първан Първанов. Той отбеляза, че днешният ден отбелязва края на един етап от развитието им и отбелязва началото на нов. Доц. Първанов подчерта, че випускът се е дипломирал в годината, в която Софийският университет и Факултета по математика и информатика отбелязват 135-годишнината си. Доц. Първанов изтъкна и един успех на всички, присъстващи в аудиторията – отново в рейтинговата класация на висшите училища в България не само в направленията математика и информатика и компютърни науки, а всеобщата класация по всички направления най-високият резултат е на Софийския университет в направленията „Информатика“ и „Математика“. Това са успехи на Факултета по математика и информатика.

16

В своето приветствие доц. Първанов обърна внимание на положените усилия на завършващите студенти, както и за тяхната реализация. „Всички вие вече сте изпитали на собствен гръб какво означава това да сте възпитаник на Факултета по математика и информатика. Истината е, че имиджът, който е изграден от вашите предшественици, е на много високо ниво. И вие сте тези, които трябва да го утвърждавате и в бъдеще“, подчерта още заместник-ректорът.

4

Обръщайки се към най-младите си колеги, доц. Първанов заяви, че те са уникални късметлии – защото са учили това, което им е приятно, доставяло им е удоволствие и ги предизвиква да се развиват, ще работят това, за което са учили тук, в България.

5

Заместник-ректорът обърна внимание и на изградените приятелства и призова те да бъдат запазени, призова ги да бъдат активни граждани. „Когато един не съвсем интелигентен човек не отстоява своите позиции, това не е беда. Беда е, когато умните хора не отстояват своята позиция“, подчерта доц. Първанов и пожела на всички да са здрави, късметът да им бъде верен съюзник, попътен вятър и успех.

17

В рамките на тържеството абсолвентите дадоха тържествено обещание като випускници на Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ където и да се реализират, със своите качества, опит и поведение, ще отстояват авторитета и издигат престижа на ФМИ, оставайки завинаги част от неговата общност. След положеното обещание заместник-ректорът на Софийския университет доц. Първанов обяви випуск 2023 г. на Факултета по математика и информатика за завършил.

19

Отличникът Пламен Иванов от специалност „Приложна математика“ също отправи поздрав към завършващите от името на завършващите бакалаври. Той честити на всички абсолвенти празника и заяви, че днес много хора ще ги поздравят за получаването на дипломата, но много малко от тях знаят, че в нея е записана всяка безсънна нощ, всяка капка пот, всяка сълза, всяко чувство на облекчение, всеки свит стомах преди изпит, всяко едно „Чуваме ли се, колеги“, по време на упражнение в периода на пандемията, всяка една лекция.

14

Пламен Иванов се върна назад в годините, когато като първокурсници са се лутали из факултета, търсейки правилната аудитория, когато са си мислели, че най-трудното е да влезеш в университета, първият изпит по висша алгебра, и вторият изпит по висша алгебра… и третият… „Не мога да ви обещая, че успехът ще има положителна първа производна, защото всички знаем, че това няма как да стане, но се надявам всяко едно дъно от тук нататък да става още по-високо и все по-високо. И след време, когато се обърнем назад, да си дадем сметка, че тази диплома не е краят, а началото на нещо велико, нещо, което е всеки един от нас“, каза Пламен Иванов и пожела успех на всички.

15

От името на магистрите поздрав поднесе Елена Тупарова, също пълен отличник. Тя поздрави колегите си и заяви, че поглеждайки назад, си дава сметка колко важни са били изминалите години, прекарани във факултета. Тя изрази своята признателност към преподавателите си за получените от тях знания и умения. Елена Тупарова не скри и вълнението си, че тя самата има възможност да застане от тяхната страна и на свой ред да преподава. „Щастлива съм, че мога да продължа да участвам в това начинание и редом със страхотни колеги да подкрепям и мотивирам бъдещите софтуерни инженери“, каза още тя и обърна внимание на подкрепата, която са си давали един на друг абсолвентите по време на следването, както и на подкрепата на техните близки.

22

Празничната церемония продължи с връчване на дипломите.

23
24