Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба за миналото и настоящето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

   
Фотоизложба за миналото и настоящето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

Филиалът на Софийския университет в Бургас е домакин на фотоизложба, представяща живота на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Двадесет табла дават възможност за съпоставка на запечатаните през обективите на двама фотографи в два исторически периода места и „срещи“. Център на съвременното изкуство и библиотека – Бургас с подкрепата на Община Бургас е домакин на експозицията, която може да бъде разгледана до края на януари 2024 г.

Представените в изложбата фотографии на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ са дело на фотографи от различни епохи. Черно-белите снимки са на Божидар Карастоянов (1903-1956 г.), един от най-известните български фотографи, представител на известната фамилия печатари и фотографи Карастоянови. Наред със запомнящите се портретни фотографии, той документира различни събития в страната и чужбина, отразява ангажиментите на царското семейство, както и изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г. През 2003 г. Рени Карастоянова – дъщеря на Божидар Карастоянов, дарява на Университетската библиотека оцелелите негативи от архива на баща си. Дигитализирани, те са достъпни в Колекция „Фотографии” на Университетската библиотека.

1

Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на Софийския университет. Изследователските му интереси са съсредоточени в областите теория на възпитанието, педагогическа фотография, социална работа с деца. Заниманията му с художествена фотография намират проекция в университетски курсове в бакалавърска и магистърска степен. Наред с преподавателската си работа, през последните години той се утвърждава и като фотограф на Университета, а един от обектите, привлякъл вниманието му е Университетската библиотека.

2

Владислав Господинов акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата, улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката. Читалните зали привличат вниманието и на двамата фотографи, а избраните снимки предоставят възможност за съпоставка и сравнение на запечатаните през обективите моменти през 30-те години и в наши дни.

3