Начало / Новини / Новини и събития / За първи път от 39 години български учени публикуват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика

   
За първи път от 39 години български учени публикуват на водеща конференция за изкуствен интелект и статистика

Студентка и ученичка в 12-ти клас, участвали в програмите на INSAIT, са двама от авторите на статията.

Участници в летните програми на института INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ допринесоха за пореден успех за България в областта на изкуствения интелект. Ученичката в 12-ти клас на Бургаската математическа гимназия “Акад. Никола Обрешков” Теодора Тодорова и възпитаничката на Политехниката в Цюрих Анна Михалкова, завършила Софийската математическа гимназия, записаха имената си сред авторите на конференцията AIStats 2024. Форумът ще се проведе през месец май 2024 година във Валенсия. Проектът е воден от д-р Никола Константинов и докторанта Никита Цой, а в рамките на летния си стаж в INSAIT към екипа се присъединяват Анна и Теодора. Теодора е част от STARS, стажантската програма за талантливи български ученици, а Анна става част от SURF, международната изследователска програма за бакалаври на INSAIT.

1

AIStats (Artificial Intelligence and Statistics) е една от най-реномираните конференции в света в областта на изкуствения интелект и статистиката. Всяка година на нея си дават среща водещи изследователи и експерти от университети и технологични компании. Сред разработките, представени в предишни издания на конференцията, са ключови компоненти от съвременните невронни мрежи, които се използват и в продукти като ChatGPT.

Проектът на INSAIT представя нови алгоритми за създаването на изкуствен интелект, където данните на всеки участник се използват за обучението на модела без тези данни да се споделят. Това е първото участие на българска институция в 39-годишната история на този престижен научен форум. Приетата статия в AIStats може да се разглежда като исторически успех за България по още една причина - Теодора в момента е ученик в 12-ти клас и допринася за подготовката на научна разработка на световно ниво. Успехът за Анна е също впечатляващ - в момента тя е трети курс в един от най-реномираните университети в света - Политехниката в Цюрих. INSAIT ѝ предоставя реална алтернатива след дипломирането си да се завърне в България и да разработва технологии на световно ниво.

След успеха на програмите STARS и SURF INSAIT планира следващи инициативи за подкрепа на развитие на българските таланти и задържането им в страната.