Начало / Новини / Новини и събития

   
Боян Жечев се класира като победител в XIX национално състезание по компютърни мрежи за ученици през 2024 г.

Деветнадесетото национално състезание по компютърни мрежи в България за ученици от 8 до 12 клас се проведе в периода 19-21 април 2024 година. Събитието е традиционно организирано от Министерството на образованието и науката, Софийския университет „Св. Климент Охридски" - Факултет по математика и информатика и Сиско академията към Алма матер.

С голям успех премина Пролетният ден на отворените врати 2024 на Физическия факултет на Софийския университет

От тайните на черните дупки до търсенето на нови светове в Космоса и от българския принос в компютърната индустрия до предизвикателствата и обещанията на 6G технологията – това бяха част от многото интересни теми, които представиха учени от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ в рамките на Пролетния ден на отворените врати, който се проведе на 20 април 2024 г.

С изпит по химия завършва първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет започна конкурсният изпит по химия, за участие в който са подали заявления 660 кандидат-студенти.

„Празник на химията“ във Факултета по химия и фармация на Алма матер

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет се проведе „Празник на химията“. Организатори на събитието, което е част от традиционните Майски дни на културата в Софийския университет "Св. Климент Охридски", са Факултетът по химия и фармация, Съюзът на химиците в България, Федерацията на научно-техническите съюзи - София и РУО-София.

Кариерен форум във Факултета по журналистика и масова комуникация

Във Факултета по журналистика и масова комуникация се състоя кариерен форум, ориентиран към студентите, с представяне на възможностите за кариерно развитие в компании, занимаващи се с медийни изследвания - A Data Pro, Commetric, InsightsHQ, NineStars, pressrelations, Ruepoint - членове на световната индустриална асоциация AMEC International (International Association for Measurement and Evaluation of Communication).

"Нощ на Андриян Асенов" в Театър-лаборатория "Алма Алтер"

На 16 април 2024 г. в Театър-лаборатория "Алма Алтер" се проведе "Нощ на Андриян Асенов", пилотното издание на срещите-представления с актьорите от театъра на Софийския университет. Форматът е по идея на директора на театъра и баща на българския авангарден театър Николай Георгиев.

Стопанският факултет и Филиалът на Софийския университет в Бургас провеждат съвместен кариерен форум

На 17 и 18 април 2024 г. във фоайето на Културен дом НХК се провежда Кариерен Форум 8.0. – С поглед в бъдещето. За втора поредна година традициите на Стопанския факултет в областта на кариерното ориентиране се пренасят в Бургас като съвместна инициатива с Филиала на Университета. Професионалната гимназията по компютърно програмиране и иновации (ПГКПИ), която е третото афилиирано към Софийския университет училище, е основен партньор на събитието.

Водещи специалисти от Софийския университет участват в уъркшоп по международния проект „Прометей“

„Прометей“ е нов проект в областта на дигиталната епиграфика, в който Софийският университет представя България в партньорство с академични и културни институции от региона като Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие, Института по Балканистика в Белград, Белградския университет и Университета „Св. св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Футболният отбор на Софийския университет е шампион по футзал за 2024 г.

За първи път в своята история футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски” е национален университетски шампион по футзал. Това е поредно голямо постижение не само за футбола, но и за спортната история в Алма матер.

Кръгла маса в памет на Хавиер Мариас

На 15 април2024 г. в Конферентната зала в Ректората се състоя кръгла маса в памет на испанския писател Хавиер Мариас (1951-2022), организирана от Катедрата по испанистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Институт „Сервантес“ – София. Хавиер Мариас, смятан от мнозина за най-добрия съвременен испански писател, е автор на 16 романа, десетина сборника с разкази, есета и статии и на редица преводи от английски език.

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от Богословския факултет със 150 ОУ „Цар Симеон Първи“ учебните занятия се провеждат в часовете по религия с ученици от I до IV клас. От текущата учебна година базов учител по религия е Елена Дюлгерова, която обучава 120 ученици, разпределени в 6 групи.

Откриване на обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет

Официално бе открито обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център. В рамките на събитието се проведе и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

Изложба „Царствени ботаници“ беше открита в Университетска ботаническа градина – Балчик

В Университетската ботаническа градина - Балчик беше открита изложбата „Царствените ботаници“, посветена на 130-годишнината от рождението на цар Борис III Обединител.

Испанският изследовател Мануел Хосе Карпинтеро гостува на Софийския университет

Признатият като един от 50-те най-велики учени в света за миналата година от престижния „Клуб на изследователите“ в Ню Йорк (The Explorers Club) Мануел Хосе Карпинтеро заедно с двама колеги преподаватели и шестима ученици по програмата ERASMUS посети музея по палеонтология към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Българския антарктически институт.

Опознай Стара Загора отблизо – запознаване на студентите от Софийския университет с възможностите за кариерно развитие и реализация

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет се проведе събитие, организирано от община Стара Загора в партньорство със Софийския университет и представители на бизнеса от региона, които представиха пред студентите възможности за кариерно развитие и реализация в града.

Семинар „Рефериране и индексиране на научни издания и публикуване на материали в Scopus и Web of Science – често срещани казуси“

Във връзка с необходимостта от подпомагане на работата по рефериране и индексиране на периодичните научни издания на факултетите и департаментите в Web of Science и Scopus Университетското издателство проведе семинар на тема „Рефериране и индексиране на научни издания и публикуване на материали в Scopus и Web of Science – често срещани казуси“.

Българският отбор се представи отлично в #ConSIMium 2024 – Симулация на Съвета на ЕС в Брюксел

От 8 до 9 април 2024 г. в Дома на Европа в Брюксел над 160 младежи от Европейския съюз водиха дипломатически преговори на тема: „Регулациите на ЕС за изкуствен интелект и кибер-устойчивост в ЕС“ (EU AI Act and EU Cyber Resilience Act).

Международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”

В периода 11-13 април 2024 г. Историческият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на международна научна конференция “Изследванията на Древна Тракия между традиционност и модерност: теоретични аспекти и научна методология”, организирана от екипа на проект „Древна Тракия в цифри“ (КП-06-Н50/3 от 30.11.2020).

Откриване на изложбата "И аз съм тук"

На 9 април 2024 г. във фоайето на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше открита изложбата "И аз съм тук". Изложбата представя портрети на жени бежанки, пресичащи граници и изградили нов начин на живот. Чрез разкриване на своята сила и идентичност, всяка от тях е пример за устойчивост и адаптивност, решимост и достойнство.

Кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи"

В Заседателна зала 1 на Ректората беше проведена кръгла маса на тема "НАТО на 75: История, проблеми, перспективи". Събитието бе организирано съвместно от магистърска програма "Кризи, конфликти и дипломация в световната политика", Исторически факултет, и магистърска програма "Международна сигурност", Юридически факултет.

Софийският университет заема 288 място в област „Изкуства и хуманитарни науки“ в класацията QS World University Rankings by Subject за 2024

За трета поредна година Софийският университет е класиран в област „Изкуства и хуманитарни науки“ и заема 288 място сред университетите в света в класацията QS World University Rankings by Subject за 2024 година.

„Тойота“ и Институтът INSAIT с партньорство в роботиката и изкуствения интелект

„Тойота“ финансира изследвания в българския INSAIT в сферата на роботиката и изкуствения интелект. Целта е разработването на нови алгоритми за управление на роботи.

Изложба „Вселената Айнщайн“

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ представя изложба, посветена на 145-ата годишнина от рождението на Алберт Айнщайн. Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени първи и прижизнени издания на трудовете на Айнщайн на български и чужди езици, публикации за приноса му в науката и спомени за него. Показана е връзката на Айнщайн с български университетски преподаватели и творци.

Софийският университет и Община Бургас са партньори по проекта Re-Value

Националният университетски център за геопространствени изследвания и технологии (НУЦГИТ) при Софийския университет „Св. Климент Охридски" е партньор на община Бургас по проект "Revaluing Urban Quality Climate Neutrality in European Waterfront Cities (Re-Value)", финансиран по "Градоустройство и преоктиране за справедливи, устойчиви и неутрални по отношение на климата градове до 2030 г." (HORIZON-MISS-2021-CIT-02-01), „Хоризонт Европа“.

Завърши випуск 2023 г. на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората на Софийския университет, 84 магистри и 41 бакалаври от випуск 2023 г. на Факултета по химия и фармация получиха дипломите си за завършено висше образование. 36 са абсолвентите, завършващи с отличен успех. 8 са пълните отличници.

Представяне на изложбата „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага

Проф. Лаура Димитрова и проф. Стефан Алтъков, хонорувани преподаватели към Катедра „Визуални изкуства“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ представят авторската си изложба „REMAKE“ в Българския културен институт – Прага, Чехия от 4 до 26 април 2024 г.

С изпит по биология продължава първата кандидатстудентска сесия за учебната 2024/2025 година

В 14.30 часа в 272 аудитория в Ректората на Софийския университет започна изпитът по биология, за участие в който са подали заявления 839 кандидат-студенти.

С изпит по математика започна първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г.

В 9.00 ч. в аудитория 272 в Ректората на Софийския университет бе дадено началото на конкурсния изпит по математика, с който стартира първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2024/2025 г. Кандидат-студент изтегли тема № 1, по която ще работят 1069 кандидати, подали заявления за явяване на изпита.

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ към ГГФ пусна в действие две нови автоматични метеорологични станции

Катедра „Климатология, хидрология и геоморфология“ към Геолого-географския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ пусна в експлоатация автоматична метеорологична станция (АМС) в района на с. Елховец община Рудозем.

Ректорът на Софийския университет обяви инициирането на национална програма за цялостна реконструкция за сградата на Ректората и Университетската библиотека

На пресконференция ректорът проф. Георги Вълчев призова за създаване на национална програма за финансиране на основен ремонт на Ректората на Софийския университет и Университетската библиотека.

В рамките на лекция от серията „Неформални срещи“ студенти от Юридическия факултет научиха повече за функциите и правомощията на НАП

На 28.03.2024 г. се проведе поредна „Неформална среща“ с работодатели, организирана от Кариерния център на Юридическия факултет и Факултетния студентски съвет.

Посланикът на Азербайджан в България се срещна със студенти в Азербайджанския център

В Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет "Св. Климент Охридски" регулярно се провежда Разговорен клуб по азербайджански език, в който участват носителите на езика, с цел студенти-тюрколози, изучаващи азербайджански език, да практикуват езика.

Дискусия с журналиста Анна Цолова на тема "Новини и фалшиви новини"

На 1 април 2024 г. в рамките на дейностите по проект „Текст и действителност. Действителност и текст“, част от проекта на Софийския университет „Маркер за иновации и технологичен трансфер (SUMMIT)“, 3.4. Научни изследвания с потенциал за иновации или трансфер на знания/интелектуална собственост“, беше проведена среща с журналиста Анна Цолова на тема "Новини и фалшиви новини".

Отлично представяне на отборите на Софийския университет на Националния университетски шампионат по баскетбол 3Х3

От 28 до 30 март 2024 г. в град Шумен се проведе Националния университетски шампионат по баскетбол 3Х3. В надпреварата участваха 14 мъжки, 11 женски и 7 смесени отбора.

Нов успех за футболния отбор на Софийския университет

Футболният отбор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по безапелационен начин стана Столичен първенец, след като във финалната среща, играна на 25 март 2024 г. на стадиона на НСА, надигра категорично отбора на УНСС с 4:0 след два гола на Траян Тенев (ФЖМК) и по един на Георги Кременлиев (ФНОИ) и Румен Рангелов (ЮФ).

Студентите на Азербайджанския център участваха в литературна вечер, посветена на Новруз и Благовещение

За втора поредна година Центърът за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Литературният клуб "Люлин" към Културния център "Люлин" – Столична община, проведоха литературно-поетична вечер, посветена на азербайджанския празник Новруз и българското Благовещение. На събитието присъстваха поети от Литературния клуб "Люлин" и любители на поезията.

Завърши випуск 2023 г. на Биологическия факултет

На тържествена церемония, която се проведе в Аулата в Ректората, 170 бакалаври и 47 магистри от випуск 2023 г. на Биологическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. 28 са абсолвентите, завършващи с отличен успех, а четирима са пълни отличници.

В Софийския университет се провежда международна конференция „Представителната демокрация в криза“

В Конферентната зала на Софийски университет се провежда международната научна конференция „Представителната демокрация в криза: критични наративи за представителната демокрация в Европа“ (‘Representative Democracy in Crisis: Critical Narratives on Representative Democracy in Europe’). Събитието е организирано от научната група „Европейски ценности и социални предизвикателства“ в рамките на проекта SUMMIT, който Университетът изпълнява.

София спечели домакинството на ключова световна конференция за информационна сигурност

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски” спечели домакинството на един от най-престижните форуми в областта на криптографията и киберсигурността - Real World Crypto Symposium (RWC). От 26 до 28 март 2025 г. София ще посрещне световния технологичен елит за обсъждане на някои от най-актуалните теми в сферата на онлайн сигурността.

Проф. Красен Стефанов бе отличен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет, проведено на 27 март 2024 г., за високи постижения в преподавателската и научноизследователската дейност и принос в развитието на Факултета по математика и информатика и Софийския университет проф. Красен Стефанов бе отличен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Отличието беше връчено на проф. Красен Стефанов от ректора на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев.

Във ФНОИ бяха представени възможностите за кариерно развитие в SOS Детски селища България

На 27 март 2024 г. в зала 313 на Факултета по науки за образованието и изкуствата на Софийския университет Кариерният център на факултета съвместно със SOS Детски селища България проведе кариерно събитие.

Книжарница на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ ще отвори врати в Бургас

Литературата на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ скоро ще бъде достъпна в Бургас. Новото начинание обяви проф. Валери Стефанов, директор на издателството. Предстои разкриването на книжарница, първата извън София. Тя ще бъде разположена в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и в нея ще се предлага научна, научнопопулярна, художествена и учебна литература на български и на чужди езици, преводна литература, справочници, списания, годишници с трайно място в националната ни книжовна култура. С това се разширява и присъствието на Софийския университет в Бургас.

INSAIT с нов пробив: България влезе в европейския топ 10 на най-авторитетния форум за изкуствен интелект в света

Институтът INSAIT към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ направи исторически пробив с 16 статии на конференцията CVPR - най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Този успех е безпрецедентен за страната ни в тази сфера и ни нарежда в топ 10 на Европа.

Откриване на академичната година за новата ядрена магистърска програма на Стопанския факултет и на Физическия факултет

В зала 420 в Стопанския факултет на Софийския университет бе открита академичната година на първия випуск в новата международна магистърска програма на Алма матер „Nuclear Technologies, Management, and Innovations" с обучение на английски език, създадена съвместно от Стопанския факултет и Физическия факултет. За нея кандидатстваха 21 магистри и бяха записани 17. Съ-директори на програмата са деканът на Стопанския факултет доц. д-р Атанас Георгиев и доц. д-р Пламен Петков от Физическия факултет на Алма матер.

Празнична служба за Благовещение на Пресвета Богородица в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет

В деня, който християните празнуват Благовещение и отбелязват този празник като ден на майката – денят, в който Света Богородица научава, че ще стане майка на Божия Син, бе отслужена празнична св. Божествена литургия в академичния параклис на Богословския факултет, посветен на духовния покровител на Софийския университет св. Климент Охридски Чудотворец.

Тодоровден беше отбелязан в Екопарк Варна

По случай Тодоровден на 23 март 2024 г. над 2000 посетители изпълниха Университетската ботаническа градина - Екопарк Варна. С отбелязване на празника се поставя началото на сезон 2024 за ботанически посещения, екологичен и културен туризъм в градината.

Изложба "Пролетни паралели: Азербайджан-България"

В Централното фоайе на Софийския университет "Св. Климент Охридски" Центърът за азербайджански език и култура представя изложба на рисунки и композиции, посветени на пролетта и цветята, на пролетните празници Баба Марта и Новруз, реализирана с подкрепа на Националния музей на историята на Азербайджан.

Празнична служба в Богословския факултет на Тодорова събота

В Богословския факултет на Софийския университет бе отслужена традиционната за общността празнична литургия на Тодорова събота. На този ден църквата припомня как св. Теодор Тирон предпазва християните от приемане на осквернена храна.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ отбеляза Международния ден на водата 2024 г.

Центърът по компетентност „Clean & Circle“ заедно с Катедрата по Обща и приложна хидробиология на Биологическия факултет на Софийския университет отбелязаха Международния ден на водата с мото зa 2024 г. „Вода за мир“. Тази година фокусът на усилията беше насочен към най-младите – деца, ученици и студенти.

Награждаване на победителите в конкурса в памет на проф. Вера Ганчева

На 22 март 2024 г. в Заседателна зала 1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ специалност „Скандинавистика“ към катедра „Германистика и скандинавистика“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ награди победителите в третото издание на конкурса за превод на художествена проза и поезия за студенти и ученици, изучаващи скандинавски езици. Конкурсът e посветен на паметта на проф. д-р Вера Ганчева, изтъкната скандинавистка, преводачка, преподавателка, издателка и учен.