Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 януари 2024 г. на 75-годишна възраст ни напусна доц. д-р Георги Мавров, дългогодишен преподавател в катедра „Археология“ на Исторически факултет.

Георги Диков Мавров е роден на 14.02.1948 г. Завършва химия в Химико-технологичния институт, след което и докторантура по консервация на камък в Полша. Кариерното му развитие е свързано с Националния институт за паметници на културата, Общинско предприятие „Стара София“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 2004 г. доц. Георги Мавров е хоноруван, а от 2007 г. - редовен преподавател по консервация и реставрация в катедрата „Археология“ на Софийския университет. Той е любим лектор на възпитаниците на специалност „Археология“. Той вложи много професионализъм и енергия в създаването на модерно оборудвана лаборатория по консервация и реставрация в Центъра по археометрия към Исторически факултет на Софийския университет.

Доц. Георги Мавров бе един от видните български специалисти по консервация и реставрация на археологически паметници, активно ангажирани с опазването на културно-историческото наследство на България. Участвал е в консервацията на изключителни обекти като Царската гробница с кариатиди (АР „Сборяново“), Жаба могила, гр. Стрелча, храма на Понтийската майка на боговете, гр. Балчик. На неговия професионализъм се дължи опазването на знакови паметници на тракийската култура, открити при проучванията на доц. д-р Георги Китов. В негово лице българската археология загуби много ценен професионалист, колега и приятел.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“