Начало / Новини / Новини и събития / 14 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2023/24

   
14 студенти от Софийския университет бяха отличени със стипендии на Фондация „Еврика“ 2023/24

На тържествена церемония в София бяха връчени удостоверенията на стипендиантите на Фондация „Еврика“ за учебната 2023-2024 г. Сред отличените са четиринадесет студенти от различни факултети на Софийския университет. 43 ученици и студенти с изявени способности получиха сертификатите си от вицепрезидента Илияна Йотова. За своите постижения студентите на Алма матер получиха и подаръци, връчени от заместник-ректора проф. д-р Мадлен Данова.

Вече тридесет и четири години Фондация „Еврика” предоставя стипендии на даровити и изявени в науката и техниката ученици и студенти. Те се определят чрез конкурси или са за получени медали в международните средношколски олимпиади по математика, информатика, физика, химия и биология. Стипендиите, присъдени чрез конкурс, носят имената на изтъкнати български учени и общественици с принос в развитието на българската и световна наука, техника и технологии – Джон Атанасов, акад. Никола Обрешков, акад. Благовест Сендов, акад. Георги Наджаков, акад. Ростислав Каишев, акад. Методи Попов, акад. Дончо Костов, акад. Димитър Мишев, акад. Ангел Балевски, Кольо Фичето, акад. Евгени Матеев и акад. Александър Теодоров-Балан.

1

Водещ на празничната церемония бе доц. Владимир Божилов, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет. Официални гости бяха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски, проф. д-р Мадлен Данова, заместник-ректор на Софийския университет, Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, съорганизатор на конкурса за млад мениджър, акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на Фондация „Еврика“, заместник-ректори на висши училища от страната.

Доц. Божилов представи накратко дейността на Фондация „Еврика“ и приветства присъстващите на тържеството.

2

В своето слово председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски поздрави организаторите на събитието и подчерта колко е важно младите хора в началото на тяхната кариера да бъдат насърчавани в тяхната работа. Той отправи поздрави и към лауреатите и отбеляза, че тяхната дейност е много красива и вдъхновяваща.

3

Проф. Мадлен Данова изрази задоволството си да присъства на това знаменателно събитие с дълга история и изрази своята благодарност към организаторите. „Знаем, че най-голямото богатство на една нация са младите хора, а още повече талантливите, креативните, можещите и знаещи млади хора. Затова удоволствието е още по-голямо да ви поздравя от името на ректора на Софийския университет проф. Георги Вълчев, от името на ректорското ръководство и от името на целия университет“, каза проф. Данова и изрази надеждата си тази традиция да бъде продължена – да бъдат подкрепяни по всеки един възможен начин хората, които имат идеи, имат талант, имат силите и желанието да го вложат в дейности, с които нашето общество би продължило да се развива.

Проф. Данова честити на лауреатите и стипендиантите и ги призова да осъществяват своите мечти.

4

Акад. Кирил Боянов, председател на Съвета на Фондация „Еврика“, поздрави гостите на събитието и лауреатите и стипендианти за техните постижения. Той пожела на младите хора много възможности за нови изследвания и да имат постоянство и упоритост, което да ги доведе до желаните резултати.

7

Вицепрезидентът Илияна Йотова благодари на ръководството на фондация „Еврика“ за амбицията и постоянството. „Вие доказвате, че когато има екип от хора, които мислят в една посока и за добро, успехите са задължителни. Имате нашата подкрепа“, изтъкна в приветствието си Илияна Йотова. Тя подчерта и подкрепата на университетите, научните среди, бизнеса за мисията на фондацията.

„Вие сте разбрали най-важното – така трябва да живее живота си човек, че да остави следа след себе си, делата му да продължат и след него“, обърна се вицепрезидентът към младите хора. „Длъжници сме ви, защото все още не успяваме да направим България държава, в която правилата имат значение, стабилна държава, в която да развивате потенциала си и дейността ви не потъва в злободневието, а е оценявана достойно“, посочи още Илияна Йотова. Тя ги призова независимо къде живеят, на каквото и да се посветят оттук нататък, да запомнят, че има една България, която им е дала добро образование и самочувствието, че са българи, да знаят, че по никакъв начин тяхното образование и таланти не отстъпват от тези на връстниците им от целия свят, а самите те са наследници на една изключителна голяма държавна културна политика на една от най-древните държави и че тази малка страна днес заслужава техните усилия и талант. „Каквото и да прави човек, ако го прави от любов към родината, към себе си, винаги ще бъде по-силен от всички, които ще срещне по пътя си. На добър час!“, каза Илияна Йотова.

Отличените възпитаници на Софийския университет са:

Удостоверения за именни стипендии в размер на 3000 лева получиха: Петър Евгениев - за постижения в овладяването на изчислителната математика и математическото моделиране на името на акад. Благовест Сендов; Христа Иванова - за постижения в овладяването на знания в областта на физиката на името на акад. Георги Наджаков; Добрина Иванова и Катерина Тумбалова - за постижения в овладяването на химията и химичните технологии на името на акад. Ростислав Каишев;

Александър Проданов, Крум Александров и Павел Николов получиха стипендии в размер на 2000 лева като носители на златни медали от международни олимпиади.

Васил Николов и Георги Александров получиха стипендии в размер на 1700 като носители на сребърни медали от международни олимпиади.

Стипендии на носители на бронзови медали от международни олимпиади в размер на 1 600 лева бяха връчени на Божидар Димитров, Виктория Иванова, Румен Михов и Явор Йорданов.

Стипендия „Акад. Александър Теодоров–Балан“ по целево дарение в размер на 3 000 лева бе връчена на Силвия Николова.

Пълен списък на отличените ученици и студенти: https://www.evrika.org/?p=4122

1-111

 

За фондация „Еврика“:

Фондация „Еврика” подкрепя проекти на талантливи български деца и младежи в областта на науката, техниката и предприемачеството, насърчава обучението и специализацията, стимулира разширяването на младежкото международно научно и техническо сътрудничество, подкрепя младите изобретатели, учени и предприемачи, участва в разпространяването на научни, технически и икономически знания.

За изминалите 34 години от създаването си Фондация „Еврика“ е: предоставила стипендии или добавки към стипендии на 2 917 студенти и ученици; помогнала е на 1 715 млади хора да участват в международни научни форуми и да специализират в престижни научни центрове и компании; организирала и провела 874 изяви – конкурси, състезания, конференции и школи за деца, ученици, студенти, млади учени и специалисти; оказвала е финансова помощ на младите учени в техните научни изследвания и има принос за осъществяване на стопански инициативи на млади хора.