Начало / Новини / Новини и събития / Фотоизложба „Стъпки в миналото“

   
Фотоизложба „Стъпки в миналото“

От 23 януари до 9 февруари 2024 г. галерия „Алма Матер“ представя изложбата „Стъпки в миналото“ на фотографката Славка Чипева. Експозицията обединява две документални по дух фотосерии – „Портрети“ и „Изгубени надежди“.

Цикълът „Портрети“ включва фотографии на редица личности от света на изкуството и науката в България (акад. Михаил Арнаудов, Стефан Гецов, Николай Гяуров, Минчо Минчев, Марта Деянова и т.н.), много от които вече отдавна не са сред нас, но продължаваме да чувстваме тяхното духовно присъствие.

1-1

Серията “Изгубени надежди“ обединява кадри, заснети в периода 1989 - 1992 г., на които са документирани събитията около политическите промени, настъпили на 10 ноември 1989 г. и годините непосредствено след това.

1-3
1-4

За автора: Славка Чипева работи в продължение на 20 години като фотожурналист за агенция „София Прес“ и преди всичко за сп. „България“, което популяризира страната ни зад граница. Благодарение на професията си тя има възможност да пътува, да опознава и да открива красотата на различни кътчета на България, да среща и да снима известни личности, учени и творци.

1-2