Начало / Новини / Новини и събития / Историческият факултет проведе обучение на 65 учители по история и география във Филиала на Софийския университет в Бургас

   
Историческият факултет проведе обучение на 65 учители по история и география във Филиала на Софийския университет в Бургас

Деканът на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“ проф. д-р Мира Маркова, заместник-деканите проф. д-р Ивайла Попова, доц. д-р Милена Петкова и доц. д-р Алексей Кальонски и ръководителите на катедрите в Историческия факултет се срещнаха в Община Бургас с кмета на града Димитър Николов, заместник-кмета по образование, социални дейности и младежки политики Михаил Ненов и председателя на Общинския съвет адв. Михаил Хаджиянев, както и с ръководителя на Филиала на Софийския университет в гр. Бургас проф. Теодор Седларски.

В рамките на срещата с кмета Димитър Николов бяха поставени теми като сътрудничество в сферата на археологията, осигуряване на възможности за студентски практики в обекти в региона, с което да се осигури и устойчивост и реализация за студентите.

1

В сградата на Филиала преподаватели от Историческия факултет проведоха обучение за 65 учители по история и цивилизации и по география и икономика от региона на община Бургас. Присъстваха и представители на РУО-гр. Бургас. Обучението откриха деканът на Историческия факултет на Софийския университет проф. д-р Мира Маркова и зам.- кметът по образование на Община Бургас Михаил Ненов. „Давам начало на днешната среща с убеденост в изключителната значимост на връзката между академичната наука и средното образование.“ – каза във встъпителните си думи проф. Маркова и благодари на Община Бургас и РУО-Бургас за доброто партньорство.

Обучението се осъществи в три панела:

Панел 1: Нови теми в обучението по съвременна българска история с лектори проф. дн Веселин Янчев, доц. д-р Румяна Маринова-Христиди, доц. д-р Владимир Станев. Модератор: проф. д-р Мира Маркова.

2

Панел 2: Интерактивни методи в преподаването по история – семинар и практическа част с лектор доц. д-р Красимир Кръстев.

3

Панел 3: Приложение на Географските информационни системи в историческите изследвания и обучението по история с лектор доц. д-р Юлия Цветкова.

4
5

След приключване на обучението учителите получиха специални сертификати от декана на Историческия факултет проф. Мира Маркова.

6
7

В бургаския филиал на Софийския университет през новата академична година ще бъде предложено обучение в една бакалавърска и няколко магистърски програми по история: „Античност и средновековие“, „Модерна България: Държава и общество“, „Музеология“ и „Дигитална хуманитаристика“ и "История" (бакалавърска програма).

Интересът на историците провокира и изцяло новата и преобразена Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас, която спечели голямата награда в конкурса на Европейската комисия “Regiostars 2023”. Там, екипът от преподаватели имаше възможност да разгледа и изложбата на Университетската библиотека на Софийския университет, която гостува в морския град по повод 135 години от основаването си.

Видеа от семинара са достъпни в YouTube канала на Филиал - Бургас:

https://youtu.be/0Nd_ZEAF_dA?si=Ymx2-BWkHDos-31A

https://youtu.be/4PhLVvUuL3s?si=c48sIr_QcpqMbsA4