Начало / Университетът / Бургаски филиал на Софийския университет / Новини от филиала в Бургас / Представяне в Поморие на книгата „Християнството в Анхиало“ и програмите на Бургаския филиал на СУ

   

13.04.2023

 

1

 

На 10 април 2023 г. в залата на Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ – Поморие бе представена книгата на преподавателя от Богословския факултет д-р Венцислав Каравълчев „Християнството в Анхиало“ и програмите, предлагани от Бургаския филиал на Софийския университет "Св. Климент Охридски" от есента на учебната 2023/2024 г. Многобройни са сведенията на писмените извори през вековете, рисуващи пълнокръвната картина на живота в града. Неизменна част от нея е била именно християнската проповед и свидетелство. Ето защо интересните факти в изследването, подкрепени с данните на археологията, превръщат „Християнството в Анхиало“ в още едно ценно издание, разказващо за духовното минало на Поморие.

 

2

„Разказът за християнското минало на крайморските ни градове винаги е привличал интереса ми на църковен историк. Регионалната история крие много предизвикателства и неизследвани полета и има голям потенциал да разшири и обогати знанията ни за историята на българските земи. Одесос, Месемврия, Созопол, Анхиало, Деултум, Пиргос и т.н. – всички тези населени места имат своите безценни свидетелства за християнската вяра на предците ни. Настоящoто изследване е посветено на християнското минало на Анхиало – един от най-древните градове на българското Черноморие, забележителен търговски, културен и църковен център през Античността.“, сподели авторът, въвеждайки аудиторията в темата на своята работа.

На премиерата присъстваха кметът на община Поморие Иван Алексиев, заместник – кметът Янчо Илиев, председателят на Общински съвет Адам Адамов, жители и гости на града. След интересния анонс всички имаха възможност да задават въпроси, да закупят книгата и да вземат автограф от автора д-р Каравълчев. Книгата е издадена със средства от общинския фонд „Култура“ и може да бъде закупена в Исторически музей – Поморие и в ГХГ „Дечко Стоев“ – Поморие.

 

Източник: pomorie.bg