Начало / Новини / Новини и събития / В Софийския университет бяха наградени участниците в българския отбор, победител в Международния турнир на младите математици

   
В Софийския университет бяха наградени участниците в българския отбор, победител в Международния турнир на младите математици

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя официалното награждаване на българския отбор, който спечели първо място и Grand First Prize на Международния турнир на младите математици 2023 г. ITYM 2023.

Състезанието се проведе онлайн в периода от 15 до 26 ноември 2023 г. и в него участваха 17 отбора от Армения, Беларус, България, Германия, Индия, Обединените Арабски Емирства, Пакистан, Румъния, Тайланд и Франция. Българският отбор се представи великолепно и спечели първо място в групите си както в двата предварителни кръга, така и в големия финал, с което заслужено зае първото място в турнира и получи Голямата първа награда и златни медали. Освен това българските ученици бяха отличени и с наградата за най-добро решение.

Вицепрезидент на турнира, член на международния организационен комитет и член на журито е доц. д-р Веселин Гушев от Факултета по математика и информатика на Софийския университет. От българска страна в международния организационен комитет участва още Мирослав Маринов, който също е член на журито и автор на задачи за турнира в последните години. В турнира се включиха десетки учени от целия свят, сред които и Станислав Димитров - автор на задачи за турнира.

1-1

Победителите в турнира са:

Биляна Димитрова, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Мария Дренчева, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Марин Христов, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Борис Гачевски, XII клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София;

Деян Хаджи-Манич, XII клас, МГ „д-р Петър Берон“, Варна;

Теодора Тодорова, XII клас, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, Бургас.

Ръководители на отбора са Люба Конова, студент в магистърска програма във Факултета по математика и информатика на Софийския университет и стипендиант на Института INSAIT към Софийския университет и Калина Николова, студент в бакалавърска програма в MIT.

1-2

На церемонията по награждаването доц. Веселин Гушев заяви, че идеята за днешното тържество е свързана с факта, че успехът на българските участници на проведеното през ноември 2023 г. издание на Международния турнир на младите математици е много сериозен. „Българският отбор успя да завоюва първо място от 17 отбора и да спечели най-голямата първа награда, такава досега никога не е връчвана“, каза доц. Гушев. Като представител на организационния комитет той благодари на всички колеги, които са спомогнали за обучението на членовете на българския отбор, за работата им с тях, за интереса, който те са придобили към математиката не само от професионалистите, но и от заниманията у дома. Доц. Гушев благодари и на колегите от Софийския университет, защото университетът е съорганизатор на състезанието. Той припомни, че през 2015 г. Алма матер бе домакин на един от турнирите.

Той обърна внимание, че има приемственост – хората, които са участвали в турнирите в миналите години, сега участват в организацията им и в съставянето на задачите. „Ние изграждаме едно поколение, което може да ни помогне да продължим традициите, които имаме“, каза още доц. Гушев.

1-4

Ръководителят на отбора Люба Конова благодари на учителите, на състезателите и разказа как е протекло състезанието. Тя разказа за трудните и радостни моменти, които е имал отборът. Тя подчерта, че това, че са спечелили първо място, не означава, че им е било лесно и че като цяло състезанието е било трудно изпитание. Да се занимаваш с наука е едно приключение, което е нагоре-надолу, защото има много мигове, в които нещата не се получават, каза Люба Конова и отбеляза и хубавите моменти, в които са имали комуникация с другите отбори и изрази радостта си от успеха на младите хора.

1-5

Обръщайки се към младите състезатели, ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев заяви, че днешният ден е повод за гордост. Днешният ден е различен, защото показваме, че в България има много красиви умове, подчерта още проф. Вълчев. Той благодари на семействата им, без чиято подкрепа трудно биха извървели пътя до постигнатия успех. Проф. Вълчев изрази благодарността си и към техните учители, които през годините са им отваряли врати и показвали посоки, както и на колегите от Софийския университет.

1-3

Той увери младите хора, че България и Софийският университет също предлагат прекрасни възможности за развитие пред тях. „Днешният ден е важен, защото във времето, в което живеем, обикновено се опитват да ви внушат, че работата е забавление. За да стигнеш до мечтаната работа, която ти носи удовлетворение, стои огромен труд. Вие сте го полагали години наред“, каза още проф. Вълчев. Той изрази надеждата си, че чрез подобни примери всички млади хора в България ще могат да видят, че успешна кариера и сбъднати мечти се постигат с труд. Ректорът на Софийския университет отправи своите и на цялата академична колегия поздравления за постигнатия успех и ги призова да продължават по същия път. „Той ще ви изведе като съдба на висини, и ще прославите и България. Защото дори и да сте извън нейните предели, вие сте част и винаги ще бъдете част от тази страна. На добър час!“, каза накрая проф. Вълчев.

1-6

Церемонията продължи с връчване на медалите, изпратени от Международния организационен комитет.

1-10

Учениците получиха медалите си от ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

1-8

В рамките на церемонията доц. Гушев отбеляза, журито и Международния организационен комитет са решили, че Борис Гачевски и Биляна Димитрова са постигнали най-доброто от всички решения на задачите, които са представени на турнира. „Това означава, че материалът е бил с много висока научна стойност и с много високи научни качества“, подчерта доц. Гушев, и допълни, че това са техните първи публикации, при това на английски език.

Деян Хаджи-Манич от Варна не успя да присъства на церемонията, тъй като в същия ден участва в олимпиада по информатика.

1-9

Международният турнир на младите математици съществува от 2009 г. ITYM и се подкрепя от редица водещи университети в Европа и позволява сътрудничество между учени и ученици от средното училище. Хиляди ученици, учители и учени от над 20 държави вече са се включили в турнира. България участва в състезанието от самото му основаване през 2009 г. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е съорганизатор на турнира и домакин на ITYM 2015 - оценен като едно от най-успешните издания на състезанието по думите на всички, свързани с организацията на ITYM.

1-12

Международният турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Всеки отбор се състои от 4 до 6 ученици, водени и придружавани от един или двама възрастни ръководители. Целта на състезанието е да се стимулира интереса към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип. За разлика от международната олимпиада по математика задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема.

1-14

По време на турнира участващите ученици представят своите резултати в своеобразен изследователски дебат, включващ репортер, опонент, рецензент и наблюдател. В рамките на кръговете и финалите репортерът представя основните идеи и резултатите, получени при решаването на проблема; опонентът анализира решението на докладчика и посочва неточности и грешки в реферата и презентацията; рецензентът оценява както представянето на репортера, така и работата на опонента; наблюдателят прави само важни забележки, пропуснати от всички останали. Професионално жури оценява различните роли на участващите отбори.