Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / СУ бе домакин на Седмото издание на Международния турнир на младите математици

   
СУ бе домакин на Седмото издание на Международния турнир на младите математици

От 5 до 12 юли 2015 г. в гр. София се проведе седмото издание на Международния турнир на младите математици (VII МТММ 2015). Събитието бе под патронажа на председателя на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева.

За пръв път състезанието се провежда в България, а домакин и съорганизатор на събитието е Факултетът по математика и информатика на Софийския университет "Св. Климент Охридски" заедно с Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" - София и с подкрепата на Съюза на математиците в България.

През тази година в турнира участваха повече от 100 млади математици от Беларус, Бразилия, България, Египет, Германия, Грузия, Румъния, Русия и Франция, разпределени в 11 отбора. Състезанието се проведе в кампуса на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

Първо място в Седмото издание на Международния турнир на младите математици спечели първият отбор на Франция. На второ място се класираха отборите на Беларус, Германия и вторият френски отбор. Третото място си разделиха участниците от България, Русия и вторият германски отбор.

Българският отбор е съставен от ученици на Софийската математическа гимназия, техен ръководител е Велина Иванова, която е студентка в първи курс в Софийския университет, специалност приложна математика.

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски” се състоя официалното награждаване на победителите в турнира. На събитието присъстваха председателят на Народното събрание на Република България г-жа Цецка Цачева, заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, акад. Благовест Сендов, почетен председател на журито, проф. Гено Николов от Факултета по математика и информатика на СУ, председател на журито, д-р Давид Змиайку, президент на Международния турнир на младите математици, участниците в състезанието и техните ръководители.

1-a

Преди церемонията по награждаването акад. Благовест Сендов изнесе лекция пред участниците в Международния турнир на младите математици.

Г-жа Цецка Цачева, председател на Народното събрание на Република България, поздрави всички участници в събитието. Тя изрази радостта си да присъства на събитието и награждаването на победителите в Седмия международен турнир на младите математици. Цецка Цачева подчерта, че освен наградените изключително много се вълнуват и техните ръководители и преподаватели, които са посветили много часове, за да ги направят победители. Тя изрази надежда, че всички са имали възможност да срещнат нови приятели, докоснали са се до българската култура и са се изправили пред нови предизвикателства - нещата, в които се крие смисълът на всички човешки усилия – да разбираш и опознаваш света, да се сближаваш и свързваш с другите хора, да си поставяш високи цели и да ги постигаш с упоритост и талант.

1

„Затова не спирайте да учите, да се развивате, да се измервате, да се конкурирате с най-добрите, най-знаещите и най-можещите. Пожелавам ви още много постижения, отлични победи в оспорвани математически надпревари”, каза Цецка Цачева и пожела на всички участници да бъдат здрави, да продължат да радват своите родители и преподаватели и с нови творчески усилия да решат не само сложните задачи в математиката, но и трудните препятствия в живота.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков поздрави организаторите и участниците в състезанието и отбеляза, че събитието дава възможност на младежите не само да се докоснат до науката, но и да обсъдят решения и задачи с младежи от други държави. Проф. Герджиков подчерта, че за Софийския университет е чест да бъде съорганизатор на толкова важно събитие в областта на математиката.

3

Зам.-ректорът изрази своята признателност към съорганизаторите на състезанието от Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков", Съюза на математиците в България, членовете на журито, както и към всички участници в тазгодишното състезание. Проф. Герджиков изрази убеждението си, че много от младежите ще продължат своите научни разработки в тази област в най-добрите университети, а някои от тях след години ще изберат и научна кариера като университетски преподаватели.

8

В края на словото си проф. Герджиков поздрави отборите за тяхното представяне и им пожела да имат още повече успехи в бъдеще, да натрупат опит, знания, умения и никога да не загубят своето любопитство към фундаменталните принципи, които ръководят света около нас.

15

В края на церемонията доц. д-р Веселин Гушев, преподавател във Факултета по математика и информатика, съпредседател на организационния комитет и член на международния организационен комитет на турнира от 2012 г., благодари на всички хора и институции в България, които са подкрепили състезанието. Той подчерта изключително важната роля и съдействие от страна на г-жа Цецка Цачева и Народното събрание на Република България, на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и спонсорите на турнира.

10

Доц. д-р Веселин Гушев от СУ и доц. д-р Румен Улучев от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" получиха награда за най-добри организатори от заместник-президента на Международния турнир на младите математици Барис Задворни.

Международния турнир на младите математици е отборно състезание за ученици от гимназиалния курс на средното образование от цял свят. Неговата цел е да се стимулира интереса към математиката и нейните приложения, да се развива научно мислене, умения за общуване и работа в екип.

4

За разлика от международната олимпиада по математика (МОМ) задачите (темите) за Международния турнир на младите математици се публикуват няколко месеца предварително и съдържат части, чиито решения (отговори) не са известни дори на авторите на съответната тема (те са с отворен характер).

11