Начало / Новини / Новини и събития / Институтът INSAIT отпуска стипендия от 27 000 лв. на треньор на дамския отбор по математика на България

   
Институтът INSAIT отпуска стипендия от 27 000 лв. на треньор на дамския отбор по математика на България

Институтът INSAIT към Софийския университет отпуска стипендия от 27 000 лв. на Люба Конова. През последните години тя е един от тримата лидери, които подготвят националния ни момичешки отбор по състезателна математика.

Люба е учител в Първа частна математическа гимназия и е приета в професионално квалификационна степен магистратура по „Логика и алгоритми“ във Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет. Отпуснатите средства ще покрият разходите за обучение и ще насърчат младия учен да продължи да работи в сферата и да помага на българските таланти да постигат нови и все по-големи резултати в областта на математиката.

Люба Конова е носител на редица отличия, сред които сребърни и бронзови медали от национални и международни олимпиади по математиката.

1-1

Последователните усилия на INSAIT са насочени към развитие и поддържане на мрежа от учени в областта на точните науки и ангажиране със социални проекти, които спомагат за развитието на младите таланти на България и задържането им в страната ни. Затова с отпуснатата стипендия се постига едновременно подпомагане на учител по математика и насърчаване на един млад учен да продължи да се развива в научната сфера.

Средствата са осигурени от фонда към INSAIT, в който инвестират частни компании и физически лица за изпълняване на социално отговорни проекти и подкрепа на дейността на института.

Институтът INSAIT за втори път подпомага магистри в програмата на ФМИ - „Логика и алгоритми“. Преди година проф. Мартин Вечев лично предостави стипендия от 27 000 лв. за Траян Господинов, който е отличник на випуска и днес работи по дипломната си работа в INSAIT.