Начало / Новини / Конкурси / Конкурси за докторанти / Архив / Конкурс "Моята теза в 180 секунди"

   

Срок: 15 май 2023 г.

 

Университетската агенция на Франкофонията в партньорство с Техническия университет, София и неговия Франкофонски факултет организират петото издание на конкурса „Моята теза в 180 секунди“. Конкурсът се провежда с подкрепата на Франкофонския център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е отворен за участие на всички висши учебни заведения и научни институти в България.

Целта на този конкурс е да даде възможност на настоящи или защитили през академичната 2021-2022 година докторанти франкофони да представят пред разнородна публика от неспециалисти темата на своето изследване. Всеки участник трябва в рамките на три минути да направи ясно, сбито и същевременно убедително и атрактивно изложение на френски език на проблемите, по които работи. Конкурсът "Моята теза в 180 секунди" предоставя на участниците уникалната възможност да усъвършенстват комуникационните си способности, като същевременно запознаят по-широка публика с изследванията си. Той е и средство за представяне и популяризиране на науката и на докторантската форма на обучение. Това е и начин за запознаване с българска научна продукция и за засилване на контактите и обмена между научните среди и обществото.

Конкурсът "Моята теза в 180 секунди"» е вдъхновен от състезанието Three minute thesis (3MTMC), което за първи път е организирано през 2008 г. в Университета Куинсленд, Австралия. През 2012 г. той навлиза във франкофонското пространство, като вече има издания в близо 30 държави.

 

Кандидатстването за конкурса "Моята теза в 180 секунди", България 2023 е отворено от 1-ви април до 15-ти май 2023 г.

Победителят в националния финал на 13 юни ще участва в преселекция на финалистите от страните, където AUF е организатор на конкурса и се надяваме да представя България на международния финал, който тази година ще се проведе през есента в гр. Рабат, Мароко. За всички участници в националния финал е предвидено специализирано обучение по комуникация в науката и поведение пред публика от преподаватели франкофони, специалисти в областта.

Ще бъдат раздадени награди за първо (600 лв.), второ (400 лв.) и трето място, както и награда на публиката.

 

Цялата необходима информация за конкурса може да научите на сайта на УАФ

Записванията стават на адрес : mt180-bulgarie@auf.org / тел. 02 423 48 05