Начало / Новини / Новини и събития

   
Проф. Исмаил Серагелдин бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Университета проф. Исмаил Серагелдин, директор на Библиотека „Александрина“, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Философския факултет на Университета.

Петата обща конференция на Съюза на германистите в България се провежда в Софийския университет

Катедрата по германистика и скандинавистика към Факултета по класически и нови филологии на Университета е домакин на Петата обща конференция на Съюза на германистите в България. В рамките на тридневната конференция членовете на Съюза ще дискутират по темата: "Аспекти на университетската дидактика в областта на германистиката".

Софийският университет стартира процеса по приемането на Европейската харта за изследователи и Кодекса за поведение

В началото на месец октомври 2016 г. ръководството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" официално стартира процеса по приемането в Алма матер на принципите на Европейската харта за изследователи и Кодекс за поведение.

Катедра „Испанистика и португалистика“ отбелязва 55 години испанска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Международният симпозиум на тема „Езикът и литературата – срещи, предизвикателства, влияния“. Той се провежда в рамките на събитията, с които се отбелязва 55-годишнината на Катедрата „Испанистика и португалистика“ и създаването на специалността „Испанска филология“ в Университета.

Проф. д-р Людмила Илиева беше избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай

Проф. д-р Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет бе избрана за член-кореспондент за България на Националната академия за литература на Уругвай.

Международна научна конференция на тема „Икономически предизвикателства: миграция, глобализация, устойчивост, политики“

В Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство започна двудневната международна конференция. Тя е организирана от Катедра „Икономикс“ на УНСС, Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

Проф. Хайнц Духарт бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет проф. Хайнц Духарт от Института за европейска история в Майнц, Германия, бе удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Историческия факултет на Университета.

Изложба „През пространството и времето на Нова Европа. Дарение – книги от личната библиотека на проф. Хайнц Духарт“

Във фоайето на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „През пространството и времето на Нова Европа”. Експозицията представя книги от дарената на Алма матер лична библиотека на проф. д-р Хайнц Духарт, която съдържа около 8000 тома.

Изложбата може да бъде разгледана до 20 ноември 2016 г.

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с Почетен знак на Софийския университет с огърлица

Акад. Васил Гюзелев бе удостоен с най-високото отличие на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ – Почетен знак с огърлица. Отличието беше връчено по време на тържественото отбелязване на неговата 80-годишнина.

Проф. Ян Малицки бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента

На заседание на Академичния съвет на Софийския университет проф. Ян Малицки бе удостоен Почетен знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента. Предложението за удостояването на директора на Центъра за източноевропейски изследвания към Варшавския университет е на Историческия факултет на Софийския университет.

Проф. Гражина Шват-Гълъбова бе удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет се състоя тържествена церемония по удостояването на проф. Гражина Шват-Гълъбова от Института по славистика към Полската академия с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Факултетът по химия и фармация на Софийския университет стартира нов проект

Във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представен проекта „Повишаване на научния капацитет на Факултета по химия и фармация при Софийския университет като водещ регионален изследователски и иновационен център в областта на съвременните функционални материали”. Той е с бюджет 1 милион евро и е за период от три години.

Единадесета международна научна конференция „Драгоманови студии“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе Единадесетата международна научна конференция „Драгоманови студии“. Съорганизатори на научното събитие бяха Катедрата по славянско езикознание, Факултетът по славянски филологии на Софийския университет, Фондацията „Мати Украина“, Украинското неделно училище и посолството на Украйна в България.

Софийският университет и университетът Ханбат в Република Корея сключиха договор за сътрудничество

Заместник-ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Георги Вълчев и Хайон Сон, президент на Националния университет Ханбат – град Теджон, Република Корея, подписаха договор за сътрудничество между двата университета.

В Университета бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе представена международната стипендиантска програма на Германския Бундестаг (Internationales Parlaments-Stipendium, IPS). Тя се провежда под патронажа на президента на Германския Бундестаг в сътрудничество с Хумболтовия, Свободния и Техническия университет в Берлин.

"Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" бе представен в Софийския университет

В Заседателна зала 1 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" беше представен "Кратък тематичен речник на българския, чешкия, полския и украинския език" с автори Елена Крейчова, Надежда Сталянова и Олга Сорока. Събитието беше посветено на 20-годишнината от създаването на специалност "Украинистика" в Софийския университет.

71 студенти получиха сертификати за успешно завършили „Харвардските курсове“ към Софийския университет

В аудитория „Америка за България“ на Ректората се проведе церемония по официалното връчване на грамотите на завършилите "Харвардските курсове" към Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 71 студенти получиха сертификати за успешно завършили курсовете „Микроикономика на конкурентоспособността“ (Microeconomics of Competitiveness, MOC) и „Икономически растеж и развитие на нациите“ (Raising a Nation, RAN).

Тринадесет нови преподаватели започват работа в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков връчи трудовите договори на новите си колеги. По време на церемонията проф. Герджиков поздрави преподавателите за избора им да станат част от академичната общност на Университета и им пожела успех и професионално удовлетворение.

В Софийския университет се проведе конференция за спорта в образователните институции

Алма матер бе домакин на III-та Научно-практическа конференция „Добри практики в областта на здравословния начин на живот, физическото възпитание и спорта в образователните институции“, организирана от Столичната община и Националната спортна академия "Васил Левски". Инициативата е част от програмата "София – Европейска столица на спорта 2018 година".

Графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” в Галерия „Алма матер“

В Галерия "Алма матер" в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата графика и живопис от Академията за изкуства „Владислав Стжемински” (Лодз/Полша).

 

Министър Екатерина Захариева награди студенти от Юридическия факултет

В емблематичната 272-ра аудитория в Ректората на Софийския университет бе открита академичната 2016-2017 година на Юридическия факултет. В рамките на церемонията бяха наградени студенти от факултета, отличили се на международни състезания. Министър Захариева връчи плакет на Министерството на правосъдието на победителите от състезанието по медиация и преговори на Виенския център по международен търговски арбитраж (VIAC).

Проф. Петър Делев бе удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

По време на официалното откриване на академична 2016/2017 учебна година на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ректорът на Университета проф. дфн Анастас Герджиков удостои проф. Петър Делев с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Проф. дфн Анастас Герджиков: “Да не виждаме постиженията на висшите училища и усилията на държавата е черногледство и нов пример за завладелия ни национален нихилизъм“

Официално бе открита академичната 2016/2017 учебна година на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По традиция в началото на празничната церемония ректорът на Софийския университет и Академичният съвет на Алма матер поднесоха цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви.

Стартира проект „Студентски практики“

Стартира проект „Студентски практики“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Първата фаза на проекта ще се реализира до 31.12.2017 г. В проекта ще могат да се включат 3795 студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Докторантски четения на Философския факултет

Във Философския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път се проведоха докторантски четения, в които участваха представители от различни специалности на Факултета.

Ден на китайската култура в Институт „Конфуций“

В Институт „Конфуций“ към Софийския университет по случай Световния ден на Институт „Конфуций“ се проведе Ден на китайската култура. На празника присъстваха представители на посолството на Китайската народна република в България – госпожа Чън Ин, завеждащ отдела по образование, и господин Гу Хунсин, съветник по културните въпроси.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. дин Христина Илиева Мирчева.

Поклонението ще се състои на 30 септември 2016 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Централните софийски гробища.

За първи път Софийският университет намира място в световната класация на университети на Times Higher Education (THE)

За първи път в историята на авторитетната класация български университет намира място в нея. Софийският университет е след първите 800, в графата "801+", и е единственото българско висше училище в класацията.

Проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии стана почетен професор на парагвайския Университет УниНорте

Проф. д-р Людмила Илиева от Факултета по класически и нови филологии бе удостоена със званието „Почетен професор” на Университета УниНорте, град Асуснсион, Парагвай. Преподавателката от Катедрата по испанистика и португалистика беше отличена за дейността си на латиноамериканист и преводач на испаноезична литература.

Класиране на кандидат-студентите от допълнителния прием за учебната 2016/2017 г.

Резултатите от допълнителния прием на Софийският университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2016/2017 г. бяха обявени днес.

Проф. Анастас Герджиков се срещна с делегация на Пекинския университет за чужди езици

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се срещна с делегация от Пекинския университет за чужди езици, водена от ректора на университета проф. Пън Лун.

Софийският университет се включи в Европейските дни на наследството

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ се включи в тазгодишното издание на Европейските дни на наследството. Най-старото и авторитетно висше училище се присъединява за първи път към инициативата на Министерството на културата и Столичната община, която се осъществява съвместно с посолството на Франция и Френския институт в България.

Трета работна среща по проект HEI PLADI

Партньорите по проекта по програма Eразъм+ се срещнаха в Ботаническата градина към Полската академия на науките. Обсъден бе напредъка по изготвянето на учебните курсове, свързани с виртуалната и физическа мобилност на студентите.

Първо класиране за настаняване в общежитията

Първото класиране на кандидатите за настаняване в общежитията за учебната година 2016/2017 беше обявено на 15 септември 2016 г.

Microsoft предоставя нов грант на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет за проекта „Кариера в ИТ”

Microsoft YouthSpark предоставя нов грант от 65 997.90 щатски долара на Сдружението на завършилите Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за продължението на техния проект „Кариера в ИТ”

Японски геолози гостуваха на Софийския университет

Проф. д-р Такахиро Тагами от Киотския университет и д-р Шигеру Суеока от Японската агенция за атомна енергия изнесоха лекция на тема: „Реконструкция на процеси на ексхумация и денудация на орогени, използвайки датиране по метода на следите и други нискотемпературни термохроноложки методи“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Двамата японски учени гостуваха в Университета по покана на гл. ас. д-р Елеонора Балканска от катедра „Геология, палеонтология и изкопаеми горива“ на Геолого-географския факултет.

Софийският университет е съорганизатор на международен нано-сателитен симпозиум

През октомври 2016 г. в България ще се проведат серия от престижни научни изяви в областта на малките спътници: 7th Nanosat Symposium , 4th UNISEC Global Meeting, 4th Mission Ideas Contest (MIC4) и 1st Deorbit Device Competition. Симпозиумът ще се проведе от 18 до 23 октомври 2016 г. край Варна.

Филмов фестивал: "България на Ледения континент през погледа на документалното кино"

В 272-ра аудитория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна Филмовият фестивал "България на Ледения континент през погледа на документалното кино". Той се провежда по повод 25-тата юбилейна Българска антарктическа експедиция.

Проф. Александър Димчев се присъединява към издателския борд на списание Open Information Science

Проф. Александър Димчев от екипа на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ е поканен да се присъедини към издателския борд на новото списание Open Information Science, издавано от едно от престижните световни издателства De Gruyter.

Научно-приложна конференция на тема: "Иновативни решения за интегриране на информационните технологии в българското образование"

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Шестата годишна национална конференция, посветена на иновативните информационни решения в българското образование. Събитието е организирано от Факултета по начална и предучилищна педагогика, „Нимеро“ ООД и „Джъмпидо“ ООД.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 5 септември 2016 г. ни напусна доц. Боян Иванов Пенков.

Поклонението ще се състои на 9 септември 2016 г. (петък) в 11.00 часа в църквата „Успение Богородично“ в Централните софийски гробища.

Департаментът по спорт организира международен турнир по плажен волейбол и летен спортен форум за преподаватели

За поредна година Департаментът по спорт и Волейболният клуб на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организираха най-мащабния за България през последните три години Международен турнир по плажен волейбол.

Лятно училище по дигитална хуманитаристика

На 5 септември 2016 г. в гр. Хисар започна Лятното училище по дигитална хуманитаристика. Събитието се реализира като част от научна програма „Технологични екосистеми в хуманитаристиката“ към Университетския комплекс по хуманитаристика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За участие в лятното училище кандидатстваха над 60 души - студенти, докторанти и изследователи в научни организации от над 40 държави. Одобрените участници са 25 от над 20 страни.

Златно отличие за отбора на Университета от София Екиден Маратон 2016

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели златното отличие на второто издание на София Екиден (Щафетен) Маратон 2016 в категория „Корпоративна щафета“.

Софийският университет обявява допълнителен прием за учебната 2016/2017 година

Срокът за подаване на документи е от 7 до 14 септември 2016 г.

Софийският университет се изкачва с 50 места в класацията на най-престижните университети в света

За пета поредна година най-старото и авторитетно висше училище в България запазва позицията си сред 863-те най-престижни университети в света. Алма матер е единственото българско висше училище, което от 2012 г. намира място в престижната класация.

Ден на отворените врати за магистърските програми в Софийския университет

В Аулата и в Централното фоайе на Ректората по инициатива на Факултета по класически и нови филологии се провежда информационен ден за магистърските програми на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Отчетна пресконференция по проект на Стопанския факултет

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе отчетна пресконференция на членовете на екипа по проект BG09 „Линейно квадратични игри и приложения“.

Спортистите на Софийския университет завоюваха второ място на Летните университетски игри „Камчия“ 2016

Делегацията от спортисти на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, която участва на Летните университетски игри „Камчия” 2016, се класира на второ място в комплексното класиране. Спортистите ни участват всяка година от създаването на спортния форум и през 2016 г. Университетът повтаря доброто си класиране, което постигна през 2015 г.

МОСВ и Софийският университет подписаха допълнително споразумение по проект за опазване на биоразнообразието

Зам.-ректорът на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев и ръководителят на Програмния оператор в МОСВ Силвия Рангелова подписаха допълнително споразумение за финансиране на проекта „Картиране и оценка на екосистемните услуги на степно-храстови екосистеми на територията на България извън НАТУРА 2000 (СХЕ-БГ)“.