Начало / Новини / Новини и събития / Випуск 1975 г. на Юридическия факултет отбеляза 40-годишнината от дипломирането си

   
Випуск 1975 г.  на Юридическия факултет отбеляза 40-годишнината от дипломирането си

В 272-ра аудитория на Юридическия факултет се състоя тържество по случай 40-годишнината от промоцията на випуск 1975 г. на факултета.

Тържеството беше открито от проф. Красимира Средкова, абсолвент от курса и настоящ преподавател в Юридическия факултет. Тя припомни, че преди 45 години в същата аудитория, но в нейния съвършено друг вид, 400 души от всички краища на България са започнали реализирането на своята голяма мечта – да станат добри български юристи. Тя припомни на присъстващите първата им среща с техните преподаватели и първата реч на проф. Борис Яновски.

2

Проф. Средкова призова всички да си спомнят за своите преподаватели, благодарение на които са овладявали правото. По думите й голяма част от преподавателите им вече не са сред нас физически, като субекти на правото, но те ще останат в мислите им завинаги, като хората, които са ги повели в тяхната професия. Тя припомни, че студентите от випуск 1975 г. винаги са били победители в Републиканската студентска научна сесия, на различни спортни състезания и са заемали първите места във Фестивала на художествената самодейност на Университетския клуб за естетическо възприятие.

5

Проф. Средкова се върна в спомените си и припомни на колегите си промоцията на 21 май 1976 г., която е втората промоция в историята на Юридическия факултет и Софийския университет и първата в историята на висшето образование у нас, на която ректорът и деканът са били облечени с тоги. „Тогава ние бяхме млади красиви и щастливи, сега сме зрели, красиви и щастливи“, каза проф. Средкова и добави, че заедно с тях в залата са били техните родители, на които дължат огромна благодарност, че са ги създали и възпитали като прекрасни професионалисти и хора, като випуск 1975 г. – гордостта на Юридическия факултет.

3

Проф. Средкова подчерта, че дирята, която тези младежи и девойки са оставили, е достойна. Сред абсолвентите в последствие има двама конституционни съдии, четирима професори, дългогодишен началник на Учебен отдел на Софийския университет, членове на Висшия съдебен съвет и десетки честни, достойни труженици на правото – съдии, прокурори, адвокати, юрисконсулти, нотариуси, съдия-изпълнители. „Много от нас са дали ново поколение юристи, възпитаници на нашия факултет. Мисля, че ние трябва да бъдем и имаме право да бъдем спокойни в сетния си час, когато дойде. Защото дирята, която сме оставили, е светла“, каза проф. Средкова.

Проф. д-р Сашо Пенов, декан на Юридическия факултет, приветства абсолвентите от випуск 1975 г. и настоящи магистри по право. Той ги поздрави, че са имали честта да се обучават във Факултет с вековна история и университет, който е център на българската интелектуална мисъл. Проф. Пенов отбеляза, че са изминали труден, но достоен път, път неуморен, съпроводен със съзидателен труд. „Вие давате много на българската правораздавателна практика. Обучавахте се във факултет, първи в рейтинговата система на страната, а по ваше време рейтинги нямаше, но бяхте най-добрите“. Проф. Пенов отбеляза, че Юридическият факултет е един от първите и най-престижни факултети на Софийския университет, който е бил и ще бъде в центъра на най-значимите събития в историята на Университета, определящ до голяма степен неговия облик.

6

„Юридическият факултет на Университета не е единственият в страната, който подготвя кадри, но той отстоява завоюваните позиции и авторитет, именно изградени от вашето поколение”, подчерта проф. Пенов и добави, че факултетът непрекъснато доказва, че е с вековна традиция и че в бъдеще ще бъде водещ факултет в страната и това е възможно именно поради факта, че неговите кадри са най-добрите практици.

„Днес делата ви съответстват на мечтите, които сте имали, кандидатствайки в специалност „Право“ на Юридическия факултет. Плодовете на науката са сладки, но корените горчиви. За трудностите по време на следването си спомняте със усмивка, а в Университета спечелихте приятели, което доказвате с днешната среща“, каза деканът.

Проф. Пенов отбеляза, че Софийският университет нямаше да го има, ако братята Евлоги и Христо Георгиеви не бяха направили своето дарение и отбеляза, че традицията продължава и днес, когато със средства на възпитаници на Факултета е обновена 272-ра аудитория и предстои организирането на още една дарителска кампания през следващата година за ремонтирането на 292-ра аудитория на Факултета.

Проф. Пенов пожела на абсолвентите от випуск 1975 г. здраве, дързост и смелост да отстояват ценностите на правото и подчерта, че всички са винаги добре дошли в своя факултет.

8

Проф. д-р Ренета Божанкова, заместник-ректор на Софийския университет, поздрави присъстващите с техния празник и със завръщането им в техния университет: „Той е преобразен, но е същият. Тук е академичният дух и мога да ви уверя, че нашият университет изпълнява мисията си да е опора и символ на постоянството в промените“.

4

Тя поздрави всички от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков и им пожела да продължат да бъдат гордост на своя Университет и на своя факултет. „През тези 40 години сте работили за държавата и за държавността, за тържеството на правото и справедливостта. Животът е потвърдил тези дипломи. Доказана е с всички допустими доказателствени средства в юридическата практика абсолютната валидност на дипломи от номер 78207 до 78534 от 1976 г. на випуск 1975 г. на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, каза проф. Божанкова. Заместник-ректорът отбеляза, че върху дипломите освен университетския печат, вече стои и печатът на времето.

7

Стефан Ботев, знаменосец на курса и абсолвент от випуска, от името на випуск 1975 г. изказа най-сърдечна благодарност за топлото посрещане от страна на ръководството на Софийския университет и Юридическия факултет. Той благодари, че са посрещнати в обновената 272-ра аудитория на Ректората, която в продължение на четири години е била техен дом и са получили своите правни знания, въз основа на които в продължение на 40 години са упражнявали професиите, които са избрали. Стефан Ботев отбеляза още, че всички негови колеги са горди, че са завършили Юридическия факултет на Софийския университет, щастливи са, че в тази аудитория са слушали истински лекции от авторитетни и ерудирани професори. Той пожела на всички здраве, дълъг живот, нови юбилеи и хубав празник.

След тържеството абсолвентите от випуск 1975 г. на Юридическия факултет имаха възможност да посетят учебната съдебна зала и Факултетната библиотека на Юридическия факултет, която е най-богатата юридическа библиотека в страната с над 60 000 заглавия.

1