Начало / Новини / Новини и събития / Факултетът по математика и информатика е домакин на курс по Анализ на оцеляването и на Седмица по моделиране на ЕКМИ

   
Факултетът по математика и информатика е домакин на курс по Анализ на оцеляването и на Седмица по моделиране на ЕКМИ

От 18 до 20 юли 2016 г. Факултетът по математика и информатика на Софийския университет е домакин на тридневен интензивен курс по Анализ на оцеляването с лектори Лаура Антолини, доцент по медицинска статистика, и Давиде Бернаскони, постдокторант, от университета Милано-Бикока, Милано, Италия.

Обучението е финансирано от Международното биометрично дружество (International Biometric society). То стана възможно след успешното кандидатстване от страна на Деница Григорова, главен асистент към Катедрата „Вероятности, операционни изследвания и статистика“ на ФМИ, която получи финансиране за организирането на курса, като член и представител на България в източно-средиземноморския регион на това дружество.

1

Темата е една от най-актуалните в момента в областта на биостатистиката. Поради интереса към такива статистически изследвания от страна както на медици и биолози, така и на официални институции, чиито функции са свързани с вземане на решения, Софийският университет подкрепи инициативата на Факултета по математика и информатика да отговори своевременно на това търсене.

Участници в курса са 30 представители на академични и държавни институции от България, Израел, Турция и Гърция.

4

Успоредно с курса от 17 до 24 юли 2016 г. във Факултета по математика и информатика се провежда и Седмица по моделиране на Европейския консорциум за математика в индустрията (ЕКМИ).

Лятната школа на Европейския консорциум за математика в индустрията се организира веднъж годишно в Европа. Тази година събитието се провежда за 30-ти пореден път и за първи път България е домакин. Участие вземат над петдесет студенти от университетите в Оксфорд, Милано, Барселона, Париж, Линц, Дрезден, Лунд, Вроцлав и др., както и осем изявени студенти от България.

2

По време на този престижен международен форум студентите имат възможност да работят интензивно в продължение на една седмица в малки интернационални групи под ръководството на преподаватели от водещи европейски университети. Десетте проекта, по които те работят, са на теми, свързани с приложенията на математиката в индустрията, информационните технологии, биотехнологиите и др.

4

Европейският консорциум за математика в индустрията е създаден през академичната 1986-1987 г. и тогава включва седем университета, обединени от идеята да разработят магистърски програми, в които основна цел е създаване на умения за изследване и решаване на индустриални задачи с математически методи. Към края на академичната 2009-2010 г. ЕКМИ е мрежа от 21 европейски университета в Австрия, Германия, Дания, Италия, Испания, Норвегия, Полша, Сърбия, Финландия, Франция, Холандия, Швеция, Шотландия. Всички те имат образователни програми в бакалавърската и магистърската степен по индустриална математика.

5

През есента на 2010 г. Факултетът по математика и информатика премина успешно процедурата по кандидатстване за членство в ЕКМИ и от 2011 г. е член на ЕКМИ, а Софийският университет е признат като един от университетите – партньори.

3