Начало / Новини / Новини и събития / Университетската ботаническа градина в Балчик навърши 61 години

   
Университетската ботаническа градина в Балчик навърши 61 години

В годината, в която се навършват и 1 100 години от успението на патрона на Софийския университет св. Климент Охридски Университетската ботаническа градина в Балчик отбеляза своята 61-годишнина с изложба, посветена на живота и дейността на светеца.

Празничната програма в Балчик започна с поднасяне на венец на паметната плоча на акад. Даки Йорданов, основател на Ботаническата градина. Тържествата продължиха в „Градината на боговете“, където изпълнители от Народно читалище „Васил Левски“ гр. Балчик представиха малка част от българското фолклорно творчество. По-късно струнен квартет „Алегро“ представи класически и модерни произведения сред цветна феерия от багри и аромати на градината.

1

В интервюта за предаванията „Денят започва“ на Българската национална телевизия и „12+3“ на Българското национално радио директорът на Университетските ботанически градини д-р Красимир Косев подчерта, че Ботаническата градина в Балчик служи за опазване на растителното биоразнообразие, както и за просветителска дейност в най-добрите традиции на патрона на Софийския университет свети Климент Охридски.

2

Това уникално място е смесица от природни дадености, история и култура и развитие на науката, отбеляза д-р Косев и допълни, че колекцията от кактуси и сукуленти е достигнала 3 795 вида.

"Денят започва", БНТ

"12+3", БНР

"Амазонската джунгла идва в Балчик", вестник "24 часа"