Начало / Новини / Новини и събития

   
Изложбата „Българска прослава на св. Климент Охридски 916-2016 г.“ бе открита в Университетската библиотека

В Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ бе открита изложбата „Българска прослава на св. Климент Охридски 916-2016 г.“. Експозицията е посветена на приноса на българските учени в изследването на делото на св. Климент и честването на светителя като патрон на Софийския университет и на Университетската библиотека. Събитието се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Департаментът по спорт награди най-добрите спортисти на Софийския университет за 2016 г.

На тържествена церемония за 18-та поредна година Департаментът по спорт награди най-добрите студенти-спортисти, отличили се с високи постижения на различни състезания през годината.

Факултетът по химия и фармация отбеляза патронния празник на Университета с научна конференция

Факултетът по химия и фармация за по редна година отбеляза патронния празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с научна конференция.

Международна научна конференция "Русистиката днес: традиции и перспективи"

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ 70-годишнината на специалността "Руска филология" и 1100-годишнината от успението на св. Климент Охридски бяха отбелязани с международна научна конференция на тема "Русистиката днес: традиции и перспективи". Събитието се организира от Катедрата по руски език и Катедрата по руска литература към Факултета по славянски филологии.

Фотоизложба „Жива вода“

С кратка церемония в Биологическия факултет на Софийския университет беше открита фотоизложбата „Жива вода“. Изложбата е с образователна цел и може да бъде разгледана до 25 ноември. Тя се организира от Катедра „Обща и приложна хидробиология“ към Биологическия факултет и „Софийска вода” АД и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Кръгла маса на тема: „Просветителска и мисионерска дейност на св. Климент Охридски” се проведе в Богословския факултет

В аудитория 8 на Богословския факултет на Софийския университет се проведе кръгла маса, посветена на просветителската и мисионерска дейност на св. Климент Охридски.

Софийският университет и Организацията на ислямска република Иран за културни връзки подписаха споразумение за сътрудничество

Ректорското ръководство на Софийския университет се срещна с делегация от Организацията на ислямска република Иран за културни връзки, водена от нейния заместник-председател Абас Хамейар. На срещата присъстваха и деканът на Философския факултет проф. Димитър Денков и Мохамад Киани, културно аташе към посолството на Ислямска република Иран.

В Софийския университет бе отбелязан Денят на българската адвокатура

В 272-ра аудитория на Софийския университет тържествено бе отбелязан 22-ри ноември – Ден на българската адвокатура. Събитието бе организиран от Юридическия факултет, Висшия адвокатски съвет и Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

111 са успешно защитилите докторанти на Софийския университет за периода май-октомври 2016 г.

На тържествена церемония в Аулата успешно защитилите докторанти от всички факултети на Софийския университет получиха своите дипломи.

Абсолвентите от випуск 2016 на Факултета по педагогика получиха дипломите си за висше образование

На тържествена церемония в Аулата 200 бакалаври и магистри от Факултета по педагогика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ получиха дипломите си за завършено висше образование. От тях 80 са с отличен успех.

IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че почина проф. дпн Димитър Иванов.

Опелото ще се състои на 23 ноември 2016 г., сряда, от 11:45 часа в църквата „Св. Неделя“.

 

Завърши випуск 2016 на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

В Аулата на Софийския университет, в деня на големия християнски празник Въведение Богородично, 54 бакалаври и 37 магистри от випуск 2016 от Богословския факултет на Софийския университет получиха дипломите си за завършено висше образование. 17 от абсолвентите са с отличен успех.

Публична лекция на доц. Данаил Данов на тема: "Дигитализация и социални трансформации: медийна педагогика и медийна грамотност“

В Заседателна зала 2 в Ректората на Софийския университет доц. Данаил Данов от Факултета по начална и предучилищна педагогика изнесе публична хабилитационна лекция на тема "Дигитализация и социални трансформации: медийна педагогика и медийна грамотност“. По време на събитието бе представена и книгата му „Педагогика на медийната комуникация“.

Участие на Университетските ботанически градини в Младежката научна конференция „Климентови дни“

Университетските ботанически градини символично откриха честванията за 125- годишнината от създаването на първата ботаническа градина в България с участието си в ежегодната Младежка научна конференция „Климентови дни“ , която се проведе в Биологическия факултет на Софийския университет на 17 и 18 ноември 2016 г.

IX-та международна научно-практическа конференция "Право и социална политика"

В Конферентната зала на Софийския университет започна IX-тата международна научно-практическа конференция на тема: "Право и социална политика“, организирана от Катедрата по трудово и осигурително право към Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В Софийския университет се състоя премиерата на „Живот и слово праведного Климента“

В Софийския университет „Св. Климент Охридски“ започна единственият по рода си в международен мащаб седемдневен театрален проект „Живот и слово праведного Климента“. Проектът се финансира със съдействието на Министерството на културата и Фонд „Научни изследвания“ на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Поредно златно отличие за отбора на Университета от TechRun 2016

Отборът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ спечели поредното си златното отличие, този път в The Big TechRun 2016. Каузата на шампионата TechRun е благотворителна и има за цел финансовото и моралното подпомагане на проекти и таланти в спорта и точните науки. През 2016 TechRun ще подкрепи преподаватели от програмата на фондация „Заедно в час“.

В Институт „Конфуций“ се проведоха открити лекции на тема „Аз и ти говорим за Китай“

Институт „Конфуций“ към Софийския университет отбеляза Климентовите дни на Университета с лекции на гост-лектори от Пекинския университет за чужди езици и Пекинския университет за китайска медицина. Събитието се провежда в рамките на серията открити лекции на тема „Аз и ти говорим за Китай“, организирани от Институт "Конфуций" и е част от традиционните Климентови дни на Университета.

Есенни докторантски четения във Факултета по начална и предучилищна педагогика

Във Факултета по начална и предучилищна педагогика се проведоха Есенни докторантски четения. Събитието е финансирано от Фонд „Научни изследвания“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Софийският университет "Св. Климент Охридски" запазва убедително водещото си място в Рейтинговата система на висшите училища

Софийският университет “Св. Климент Охридски” продължава да бъде на първо място в 21 от 25 професионални направления, в които обучава студенти, в шестото поредно издание на Рейтинговата система на висшите училища в България с актуална информация от 2016 г.

Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти събра над 220 млади учени от 20 страни в Софийския университет

В Алма матер се провежда Вторият международен филологически форум за студенти и докторанти. В първия ден на форума бяха наградени български журналисти, както и студенти, изявили се в първата олимпиада по езикова култура и медиация за студентите от Юридическия факултет "Грамотните СУбекти". Събитието се организира от Факултета по славянски филологии на Софийския университет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Университета.

Младежка научна конференция „Климентови дни“ в Биологическия факултет на Софийския университет

В Биологическия факултет на Софийския университет се провежда традиционната Младежка научна конференция “Климентови дни”. Събитието е част от традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и е организирано от Биологическия факултет, Фонда за научни изследвания на Софийския университет, Научно-изследователския сектор при Университета, Университетските ботанически градини, Съюза на учените в България – Секция биофизика, биохимия и молекулярна биология и студентския клуб СКОРЕЦ.

Емануел Люлен изнесе лекция на тема „Бизнес етика“ в Софийския университет

Вицепрезидентът на групата L’Оreal Емануел Люлен гостува в Софийския университет и изнесе лекция пред студенти на тема „Бизнес етика“. Събитието беше организирано от L’Оreal-България и Стопанския факултет на Софийския университет. Преди лекцията Емануел Люлен се срещна със заместник-ректора на Университета чл.-кор. проф. дфзн Николай Витанов.

Призив на студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“

Студентите от театър-лаборатория „Алма Алтер“ призовават своите колеги, преподаватели и граждани на София: „Елате заедно да споделим своята гордост, че сме студенти на Софийския университет „Св. Климент Охридски“!

Семинар „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“

В Конферентната зала на Софийския университет се проведе семинар на тема: „НАОА и критерии за акредитация на университетите и висшите училища в контекста на библиотечно-информационната дейност в България“.

Премиера на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов

В Заседателна зала 1 на Софийския университет се състоя премиерата на книгата "Фалшификати на антични и средновековни монети" на Иля Прокопов. Събитието бе организирано от Университетското издателство „Св. Климент Охридски“ и се проведе в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет. "Св. Климент Охридски".

В Софийския университет бяха връчени Националните стипендии „За жените в науката“ за 2016 година

В Алма матер се проведе тържествена церемония по връчване на Националните стипендии за България „За жените в науката“ за 2016 гоина. Световната програма на „Л’Ореал“-ЮНЕСКО „За жените в науката” се реализира за шести път в страната ни с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ArtNet - Съвместна изложба на преподаватели и докторанти на Софийския университет и художници от сръбския град Лесковац

В Галерия „Алма матер“ в Ректората на Софийския университет бе изложбата ArtNet. Събитието се организира от Катедра „Визуални изкуства“ към Факултета по начална и предучилищна педагогика, Културния център на Софийския университет и Културния център на град Лесковац. Експозицията може да бъде разгледана до 2 декември 2016 г.

Софийският университет отбеляза 150-годишнината от рождението на Васил Златарски

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бе отбелязана 150-годишнината от рождението на изтъкнатия българския историк Васил Златарски. В рамките на тържеството бе открита и изложбата „Васил Златарски – епоха в българската историческа наука“ в Историческия факултет. Събитията са част от традиционните Климентови дни на Софийския университет.

Завърши випуск 2016 на Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

На тържествена церемония в Аулата на Софийския университет 80 бакалаври и магистри на Физическия факултет получиха дипломите си за завършено висше образование. Випускът има един пълен отличник.

„Галилео и значимостта на спътниковите навигационни системи за европейското общество“ - лекция на д-р Марко Лизи

Конферентната зала на Софийския университет беше домакин на поредното публично събитие, проведено в рамките на програма "Космически предизвикателства". Този път гост-лектор бе д-р инж. Марко Лизи – мениджър по проектиране на сателитни навигационни системи и услуги към Европейската космическа агенция.

Конференция „Устойчиво регионално развитие в България“ се проведе в Софийския университет

В Софийския университет се проведе ежегодната международна научна и бизнес конференция „Устойчиво регионално развитие в България“. Събитието беше организирано от катедра „Социално-икономическа география“ към Геолого-географския факултет съвместно със Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е част от проявите, с които Университетът почита 1100-годишнината от успението на своя патрон свети Климент Охридски.

„Международната космическа станция и нейната научна и изследователска мисия“ - лекция на Антонио Фортунато

В Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе поредната публична лекция, организирана от програма "Космически предизвикателства". Лектор бе Антонио Фортунато – заместник-директор по операции на европейските астронавти на борда на Международната космическа станция (МКС), който представи научната и изследователска дейност на станцията.

Зрящи и незрящи студенти ще участват в 24-часов театрален експеримент

На 26 и 27 март 2017 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе театралното предизвикателство „24 часа театрален експеримент без граници“. Събитието е първо по рода си и е уникално в световен мащаб.

Програма „Сасакава” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” обявява конкурс за еднократни докторантски стипендии в размер до 2000 щатски долара

Стипендиите "Сасакава" са предназначени за изследователска работа на докторанти в чуждестранни университети и университетски библиотеки по темата на техните дисертации със срок не по-малък от един месец.
Срокът за кандидатстването е до 15 февруари 2017 г.

Осма международна научна конференция на тема „Съвременни тенденции на физическото възпитание и спорта“ започна в Софийския университет

В Конферентната зала на Софийския университет започна осмата по ред научна конференция, посветена на съвременните тенденции на физическото възпитание и спорта. Събитието се организира от Департамента по спорт и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Международна научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”

В 272-ра аудитория на Софийския университет започна международната научно-приложна конференция „Предизвикателства пред финансовото управление и контрол на средствата от Европейския съюз”. Събитието е организирано от Юридическия факултет и се провежда в рамките на традиционните Климентови дни на Софийския университет.

„Минералите на Сакар“ – изложба в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората на Софийския университет бе открита изложбата „Минералите на Сакар“. По същото време бяха връчени наградите от фотоконкурса „Геоложки разказ за магията на Родопите“.

 

В Софийския университет бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“

В Централното фоайе на Алма матер бе открита изложбата „Св. Климент Охридски – ученик и учител“. Събитието се провежда по повод 1100-годишнината от успението на св. Климент и е част от програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет. Изложбата е подготвена от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“. Неин автор е директорът на Центъра проф. дфн Вася Велинова, а научен консултант – чл.-кор. проф. Аксиния Джурова.

Университетският театър-лаборатория „Алма Алтер“ с награда за най-добра мъжка роля на Международния фестивал в Печ, Унгария

Театър-лаборатория „Алма Алтер“ към Софийския университет получи награда за най-добра мъжка роля на десетото, юбилейно издание на Международния театрален фестивал JESZ в Печ. Той бе организиран по повод честването на 650-годишнината на университета в града, който е най-старото висше училище в Унгария.

Европейски ден на предприемача 2016

В Дома на Европа в София започна 14-тото издание на Европейския ден на предприемача. То се организира от Научноизследователския сектор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с подкрепата на Министерството на икономиката и Представителството на Европейската комисия в България.

Софийският университет е домакин на Европейския пътуващ университет

Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за първи път е домакин на Европейския пътуващ университет – инициатива в рамките на междуправителствената програма „Френско-Германски университет”. Събитието се провежда по инициатива и в рамките на Международната магистърска програма „Право на ЕС” на Юридическия факултет на Университета.

Темата на Европейския пътуващ университет тази година е „Бежанци, миграция и правова държава на Балканите”.

Президентът връчи българския флаг на участниците в 25-та Българска антарктическа експедиция

На официална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът на Република България Росен Плевнелиев връчи националния флаг на юбилейната 25-та Българска антарктическа експедиция, която предстои да замине за българската изследователска база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.

„Изследване на Космоса: Мисията „Розета“ и позитивния й принос“ – лекция на Реймънд Хуувс

В Конферентната зала на Софийския университет инженерът по научни операции на кораба „Розета“ и няколко мисии на Европейската космическа агенция (ЕКА) Реймънд Хуувс направи любопитна презентация за изследователските усилия на ЕКА. Лекцията се проведе в рамките на програмата „Космически предизвикателства“.

Ректорът на Софийския университет бе удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България

Държавният глава удостои ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ на Президента на Република България.

Софийският университет и НДК отбелязаха Деня на народните будители с изложба и кръгла маса за бъдещето на българския език

По случай Деня на народните будители и отбелязването на 1100-годишнината от блажената кончина на свети Климент Охридски на 1 ноември в Централното фоайе на НДК бе открита интерактивната изложба „Искони бѣ слово”. По-късно през деня в НДК започна и кръгла маса на тема „Бъдещето на българския език“.

Есенна работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини

Във Виена се проведе есенната работна среща на Европейския консорциум на ботаническите градини (EBGC), който функционира към Световния съвет на ботаническите градини (BGCI) със седалище Лондон. Домакин на срещата бе Ботаническата градина на Виенския университет, която е създадена през 1754 г. и представя 11 500 вида растения.

На празнична церемония по повод 1 ноември бяха отличени личности и институции с будителски дух

В навечерието на Деня на българските будители в Аулата на Софийския университет се проведе празнична церемония, на която бяха отличени личности и институции за значим обществен и професионален принос с будителски дух.

Студенти от Софийския университет са медалисти от Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков“

В периода 28-30 октомври 2016 г. в гр. Велико Търново се проведе Петата национална студентска олимпиада по компютърна математика „Академик Стефан Додунеков”. На състезанието за поредна година представителите на Софийския университет доминираха над останалите, за което свидетелстват и постигнатите резултати.

Студенти от Софийския университет станаха финалисти на световно студентско състезание за идеи за космически мисии с малки спътници

Студенти от Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ достигнаха до финалния кръг на международното студентско състезание "Идея за космическа мисия". Отборът представи своята идея за наблюдение и обезопасяване на космически отпадъци чрез интелигентни рояци от малки спътници и тяхната разработка бе посрещната с висок интерес.