Начало / Новини / Новини и събития / 54-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

   
54-ти Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти

В Националния учебен център на Българския червен кръст в с. Лозен бе официално закрит ежегодният Летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти, организиран от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с подкрепата и съдействието на Министерството на образованието и науката.

През тази година в Летния семинар взеха участие около 90 студенти, преподаватели и преводачи от 26 страни на Европа, Америка и Азия. Учебната програма на Летния семинар включваше занимания по практически български език, специализирани семинари по български език и превод, българска литература и културна антропология на българите, изучаване на български народни песни и танци.

1

Вечерната културно-развлекателна програма на Семинара включваше видеопрожекции на български игрални филми, вечеря в традиционен български ресторант, вечер на талантите, вечер на българския фолклор, викторина, караоке и други. По време на престоя си у нас участниците в семинара имаха възможност да участват в различни учебни пътувания, които включваха посещение на Националния исторически музей, манастира „Св. Спас“, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдив и Рилския манастир.

2

Официални гости на събитието бяха заместник-ректорът на Софийския университет проф. Ренета Божанкова, кметът на село Лозен Васил Станчев, Атанас Стефанов, директор на Националния учебен и логистичен център на Българския червен кръст, главният секретар на Софийския университет Детелина Илиева, зам.-деканът на Факултета по славянски филологии проф. Гергана Дачева, представители на дипломатическия корпус, гости от село Лозен и приятели на Семинара.

3

Ръководителят на Летния семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти проф. Панайот Карагьозов откри тържеството и отбеляза, че фолклорната вечер съвпада с деня на Светите Седмочисленици, който е голям празник както на Българската православна църква, така и на цялата българска култура и наука.

4

Проф. Карагьозов изрази своята благодарност към домакините от село Лозен за тяхното гостоприемство, на което участниците в Семинара се радват вече осем години и благодарение на които село Лозен се превръща в център на света – на територията му в продължение на три седмици пребивават хора от 28 страни от Европа, Америка и Азия.

5

Проф. Ренета Божанкова приветства всички от името на ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков. Тя отправи специална благодарност към директора на семинара проф. Панайот Карагьозов и към екипа от Факултета по славянски филологии. Проф. Божанкова изрази своята признателност за техните усилия, работа, отдаденост и загриженост, с които през годините подкрепят Семинара и участват в подготовката и провеждането му.

6

„Този семинар учи, този семинар забавлява, създава контактите в българистичната и славистичната общност. Той е мястото на нашата среща и мястото, където вие ще се връщате във времето, защото тук сте срещнали знанието за България, тук сте видели как българското във времето продължава своето съществуване, тук сте научили езика, тук сте се срещнали с нашите прекрасни преподаватели, които и нататък ще бъдат ваша подкрепа в подготовката ви като българисти и слависти“, каза проф. Божанкова на чуждестранните студенти.

7

Кметът на село Лозен Васил Станчев изрази радостта си, че за поредна година селото е домакин на Летния семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. Той отбеляза, че младежите, участвали в него, са посланици на мира от три континента, които ще занесат в домовете си частица от българската култура и българския език. Васил Станчев изрази радостта си, че толкова много млади хора се интересуват от вековната култура, история и традиции на България. Той пожела на всички здраве, успехи и винаги с любов да се завръщат в България.

8

Атанас Стефанов, директор на Националния учебен и логистичен център на Българския червен кръст, каза, че за него е чест за осми пореден път да е домакин на Семинара. Той изрази убеждението си, че духът, който съществува тук, също е съдействал за успешното протичане на семинара. По думите му, по време на тържествената вечер студентите ще покажат, че танците и песните са един от универсалните езици, чрез които може да се общува. Той пожела на всички участници много успех в професионалната реализация и ги покани да посетят отново Лозен през следващата година.

9

Официалното закриване бе съчетано с Вечер на българския фолклор, по време на която възпитаниците на Семинара, в „конкуренция“ с автентични фолклорни изпълнители от с. Лозен, сред които и известните Лозенски баби, показаха българските народни песни и танци, които са научили по време на престоя си у нас.

20
10
11
12