Начало / Новини / Новини и събития / В Университетската ботаническа градина в Балчик започна доброволческа инициатива

   
В Университетската ботаническа градина в Балчик започна доброволческа инициатива

В Университетската ботаническа градина в гр. Балчик започна пилотната инициатива на Балканския екологичен център „Доброволчество в Университетските ботанически градини”. Студенти и преподаватели от Биологическия факултет и Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” участват в работата на екипа от Ботаническата градина в гр. Балчик и представят свои самостоятелни инициативи.

В периода 8-14 август 2016 г. гостите на Университетската ботаническа градина в Балчик ще бъдат посрещани от студентите от клуб "Скорец" на Биологическия факултет и техния ръководител гл. ас. д-р Атанас Грозданов.

1

На входа на градината посетителите имат възможност да разгледат изложбата „Голямото завръщане”. Изложбата бе открита за първи път през 2015 г. като съпътстващо събитие на научна конференция в Биологическия факултет. Изложбата е посветена на редките и изчезващи животни и растения, които са обект на дейности по завръщането им в България. В нея са събрани творби на едни от най – утвърдените анималисти и научни илюстратори у нас, както и на млади автори, избрани чрез тематичен конкурс.

2

Студентите от клуб "Скорец" отново са подготвили много и оригинални сувенири и материали, голямата част от които са вдъхновени от растителните и животинските видове в Университетска ботаническа градина в Балчик.

Посетителите ще могат да видят ръчно изработени рисунки върху камък, керамика и стъкло, декорация на черупки от миди и охлюви, квилинг декорации и други оригинални произведения, доказващи че научните и артистичните заложби на младите изследователи често вървят ръка за ръка.

3

Интерес за посетителите ще бъдат изработените от студентите книгоразделители с авторски рисунки на студентите Димитър Ненов, Пламен Петров и Лина Панова. Върху тях са изобразени интересни представители от флората и фауната на градината: калина /Sorbus aucuparia/, конски кестен /Aesculus hippocastanum/, седемточкова калинка /Coccinella septempunctata/, червеноглава сврачка /Lanius senator/ и характерният обитател за ботаническите градини - чухал /Otus scops/.

4

Организирано е и слайд-шоу със снимки на животни и растения, които са направени от екипа на клуб "Скорец". Пъстрата галерия се обогатява всеки ден и дава възможност на посетителите да се запознаят с видовете, които могат да видят по време на предстоящата си разходка в градината.

5

Като част от доброволческата програма на Балканския екологичен център в конферентна видеовръзка с Университетската ботаническа градина в гр. София се проведе беседа с презентация на тема „Може ли една историческа градина да се превърне в ботаническа. Състоя се и дискусия за историята и значението на ботаническите градини, ролята им като място за учене на открито и популяризиране на знанията за растенията и животните, част от колекцията и естествената среда на градината.

6
7