Начало / Новини / Новини и събития / Конференция на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“

   
Конференция на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“

В Заседателна зала 1 в Ректората на Софийския университет започна годишната конференция на SIRETAR – България на тема: „Какво да правим с мултикултурността? В очакване на нови парадигми в интеркултурната комуникация“. Събитието се провежда с подкрепата на Сдружение с нестопанска цел „Етнотолеранс“ и списание „Реторика и комуникации“.

 

SIETAR (Society for Intercultural Education, Training and Research - Общество за интеркултурно образование, обучение и изследвания) е най-голямата световна интердисциплинарна мрежа за практици и учени в областта на междукултурните отношения. Повече от 3000 професионалисти членуват както индивидуално, така и посредством националните организации, в европейския клон на SIETAR.

SIETAR България бе официално призната от Борда на SIETAR Europa през ноември 2008 г. и с това стана част от европейската й мрежа.

Конференцията бе открита от проф. дсн Цветан Давидков, който е и водещ на срещата. Той представи темите, които ще бъдат обсъдени на форума и пожела успешна работа.

1

Проф. д-р Янка Тоцева, председател на УС на SIETAR – България и член на УС SIETAR – Европа представи пред участниците в конференцията актуална информация за дейността на SIETAR – България и SIETAR – Европа за периода от май 2015 до май 2016 г. Тя разказа за успешно проведената на 16 ноември 2015 г. по повод Международния ден на толерантността дискусия за толерантността към различното, фокусирана в три основни панела: толерантността към етническите малцинства, към мигранти и бежанци и към хора с увреждания. Проф. Тоцева заяви, че в SIETAR – Европа тече подготовка за предстоящия й конгрес, който ще се проведе през май в Дъблин. Темата е свързана с мултикултурността, с различните аспекти на динамика на културите в 21 век.

2

Конференцията продължи своята работа в два основни панела: „Мултикултурността в новата геополитическа ситуация и теоретични перспективи“ и „Мултикултурност – нови изменения в науките за образованието, в езиковедските и литературни изследвания и практики“.

В конференцията участват представители на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Техническия университет в София, Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”, Русенския университет „Ангел Кънчев”, Европейския политехнически университет, Национална спортна академия „Васил Левски“ и др.

3

Преди заключителната дискусия на срещата, е предвиден уъркшоп на тема „Колко грозно е грозното пате или как да превърнем предразсъдъците в толерантност?“ – социодраматична игра с водещ Лидия Йорданова от Центъра за обучение, консултации и тренинг ZS Консулт, Варна.