Начало / Новини / Новини и събития / Завърши випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии

   
Завърши випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии

228 абсолвенти – бакалаври и магистри, от випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии получиха дипломите си за завършено висше образование. Отличниците са четирима.

За да бъдат спазени всички противоепидемични мерки за предотвратяване и ограничаване на разпространението на Ковид-19, дипломите бяха връчени на две отделни церемонии за отделните специалности.

1

Първи получиха дипломите си бакалаврите и магистрите от специалностите „Английска филология“, „Немска филология“, „Скандинавистика“, „Класическа филология“, „Новогръцка филология“ и „Унгарска филология“.

2

На тържеството, което се проведе в Аулата в Ректората, те бяха поздравени от декана на Факултета по класически и нови филологии проф. д-р Мадлен Данова, която не скри вълнението и радостта си да открие празничната церемония. Обръщайки се към абсолвентите, тя заяви, че пред тях се отваря пътят на живота и им пожела много здраве и никога да не губят любознателността си, която ги е довела в Софийския университет. „Никога не забравяйте, че сте възпитаници на най-старото и най-престижно висше училище в България, да носите името на Софийския университет, независимо къде и как ще се реализирате оттук нататък“, каза още проф. Данова и пожела да използват пълноценно богатството от приятелства и знания, натрупани през годините, прекарани в университета, и да се реализират по начина, по който са мечтали.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. д-р Анета Антонова също отправи поздрав към абсолвентите. Тя заяви, че приема като огромна привилегия да бъде с тях в този значим момент. Доц. Антонова призова завършващите да бъдат горди, че получават дипломите си именно в този университет и припомни накратко историята Факултета по класически и нови филологии, както и че в него се предлага изучаването на голям брой езици. Тя поздрави целия академичен състав на факултета за добре свършената работа. Доц. Антонова обърна внимание и на високата квалификация на абсолвентите. „Независимо по какъв начин решите да се реализирате, дали като подпомагате свободната циркулация на информация, като я превръщате в достъпна за по-голяма част от човечеството, като я превеждате на различни езици, или предавате своите знания на бъдещи ваши ученици и студенти, така, че с ваша помощ те само да могат да я проучат и да обменят идеи и опит с колегите си от цял свят, опитайте се да носите достойно отговорността като мост към развитието на човечеството“, каза доц. Антонова.

4

Тя посочи, че да се преведе една художествена книга на български означава да се даде възможност на много будни българи да се насладят на творчеството на чуждестранните автори. Да се преведе дадена научна публикация от екзотичен език на български или английски, означава да се окаже огромна помощ на учените в цял свят, на които тя би била полезна и в резултат дори е възможно да достигне до нови научни открития, а абсолвентите ще бъдат участници в този процес. Да научите някого на език, означава да му отворите вратите към една нова култура, да му дадете възможност да общува със значително повече хора занапред, да обменя знания и опит с тях, да създава приятелства, да живее в чужди държави, каза заместник-ректорът доц. Антонова.

В края на приветствието си тя поздрави абсолвентите за положения усилен труд, усърдие и търпение в учението, които са ги довели до деня на тяхното дипломиране. Тя ги увери, че усилията им няма да бъдат напразни и в бъдеще ще предстои да берат техните плодове и им пожела да бъдат смели в преследването на щастието си и обяви випуск 2020 на Факултета по класически и нови филологии за завършен.

7

В рамките на тържествения ден проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица за приноса му като преводач, изследовател, преподавател, поет и по повод неговия 80-годишен юбилей. Той е бил декан на Факултета по класически и нови филологии, дългогодишен ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“.

Проф. Шурбанов получи високото отличие от заместник-ректора на Софийския университет доц. Антонова. Той благодари за високото признание и поздрави абсолвентите за техния празник.

12

От името на отличниците на випуска приветствие поднесе Мария Бакалова от специалност „Скандинавистика“. Тя поздрави колегите си с успешното им завършване и заяви, че й е изключително трудно само с няколко изречения да изрази цялата си признателност към институцията, в чиято Аула се намират в момента и чието значение е неизмеримо за тяхното развитие.

Мария Бакалова заяви, че годините в Софийския университет са й помогнали да развие любовта й към словото и да я постави на твърда, научна основа, да насочи усилията си в конкретна посока. Тя изрази увереността си, че това важи за всеки от завършващите, независимо дали е избрал да се занимава с наука, с преподаване, превод, редакция, защото наученото в университета дава предпоставки за реализация и развитие във всяка една от тези области. Бакалова подчерта, че това не би било възможно без всеотдайните усилия на всички преподаватели във факултета. В словото си тя обърна специално внимание на това какво са научили от тях и изрази искрената си признателност.

Мария Бакалова се обърна с благодарност и към колегите си за преживените весели и трудни моменти, за споделените емоции и им пожела да продължат да бъдат всеотдайни и трудолюбиви да продължават да развиват филолога в себе си.

1

По-късно през деня се проведе церемония, на която своите дипломи получиха абсолвентите от специалностите „Испанска филология“, „Португалска филология“, „Френска филология“, „Италианска филология“, „Румънска филология“ и всички специалности от Центъра за източни езици и култури. Те също бяха поздравени от декана на факултета проф. Мадлен Данова, която им пожела пътят им от тук нататък да бъде път, озарен от знанията и уменията, които са научили в университета, и ги призова да не забравят, че са тръгнали от най-старото българско висше училище. Проф. Данова заяви още, всички преподаватели ще се радват да видят някои от най-младите си колеги като част от академичния състав на университета. В словото си тя обърна специално внимание и на общуването между хората. Накрая тя пожела на завършващите да следват мечтите си, да бъдат здрави, успешни и да не забравят, че винаги остават възпитаници на Софийския университет.

2

Поздрав към завършващите отправи и заместник-ректорът на Софийския университет проф. Васил Маринов, който отбеляза, че това е хубав и вълнуващ ден за всички, не само за завършващите студенти, но и за преподавателите им. „Днес вие приключвате официално вашето висше образование в Софийския университет и както каза проф. Данова, най-видимият резултат ще видите днес – това са вашите дипломи. Това е само върхът на айсберга, всъщност това, към което сме се стремили като преподаватели, е да ви направим хора, които знаят, могат, разбират, мислят критично, адаптират се, справят се с разнообразни и неочаквани предизвикателства“, каза проф. Маринов.

Той припомни мисълта на Айнщайн, че образованието е това, което остава, когато забравим всичко онова, което сме учили в училище или в университета и изрази надежда, че са постигнали този резултат, а да има такива студенти е най-голямото удовлетворение на преподавателя. С пожелание за здраве, професионални успехи, да не забравят Софийския университет и своите преподаватели, да ги представят добре пред света със своите знания, умения и цялостната си дейност, проф. Васил Маринов обяви випуск 2020 г. за завършил.

3

Поздрав поднесе и Лилия Божкова от специалност „Китаистика“, отличник на випуска, която акцентира в словото си на думата „Заедно“, придобила особено значение през последната година. Тя накратко разказа за своето израстване от деня, в който за първи път е прекрачила прага на университета, до деня на дипломирането. Лилия Божкова благодари поименно на своите преподаватели и изрази увереността си, че всеки един от завършващите има своя вдъхновяващ преподавател. От името на абсолвентите тя благодари и на техните близки и пожела на всички да продължат заедно напред с успех.

 

Към поздравите в тържествения ден се присъедини и вокалната група на Факултета по класически и нови филологии с ръководител д-р Вълчан Вълчанов.

13

Празникът продължи с връчването на дипломите.

15
4