Начало / Новини / Новини и събития / Проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

   
Проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица

На тържествената церемония в Аулата проф. Александър Шурбанов бе удостоен с Почетен знак „Св. Климент Охридски“ с огърлица за приноса му като преводач, изследовател, преподавател, поет и по повод неговия 80-годишен юбилей.

Събитието се състоя в рамките на тържеството по повод завършването на випуск 2020 г. на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет.

Проф. Мадлен Данова – декан на Факултета, представи проф. Александър Шурбанов и припомни основни моменти от биографията му. Тя изтъкна, че той е един от най-големите преводачи в България на Шекспир, на Чосър, носител на многобройни награди както за преводите си, така и за своето творчество като поет. Проф. Шурбанов е бил декан на Факултета по класически и нови филологии, дългогодишен ръководител на Катедра „Англицистика и американистика“.

7

„Ние тук го честваме най-вече като преподавател в Катедра „Англицистика и американистика“ в продължение на много години. Той е един от любимите преподаватели на студентите, посветил живота си на това да предава своя опит, своето знание на поколения студенти. За мен е удоволствие, че точно в този тържествен ден имаме възможност да бъдем с него и отново да покажем своята почит и уважение към делото, към това, което е направил за развитието на англицистиката и американистиката в България“, каза проф. Данова. Тя пожела на проф. Шурбанов още дълги години да раздава знанията, които има, да твори прекрасните произведения както на собственото поетично изкуство, така и на преводаческото изкуство, да бъде здрав и да продължава своето дело, което толкова години върши за просветата и културата на България.

Заместник-ректорът на Алма матер доц. д-р Анета Антонова връчи отличието на проф. Александър Шурбанов.

10

Проф. Шурбанов благодари на ръководството на Софийския университет, на Факултета по класически и нови филологии и на Катедра „Англицистика и американистика“ за високото признание и посочи, че то е най-скъпоценно за него, защото в продължение на 60 години животът му е бил тясно свързан със Софийския университет.

„Мисля, че ние сме в едно от най-светите места на България. Още от първите години на свободна България Софийския университет е бил център на духовния живот и той ще съществува и ще изпълнява тази си роля вероятно докато съществува България – крепост на българския дух“, каза проф. Шурбанов.

В празничния ден той се обърна и към абсолвентите на Факултета по класически и нови филологии като ги призова да продължават достойнството на Софийския университет и неговия патрон св. Климент Охридски. С пожеланието „На добър час на всички вас. Нека животът се отнася добре към вас и нека вие да бъдете доволни от това, което сте направили за страната и за себе си“, проф. Шурбанов завърши словото си.