Начало / Новини / Новини и събития / Представители на GATE се срещнаха с президента Румен Радев

   
Представители на GATE се срещнаха с президента Румен Радев

Директорът на Институт GATE към СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Силвия Илиева и Борислав Банков, експерт „Бизнес развитие“ в Института, бяха поканени на работна среща, организирана от президента Румен Радев, във връзка с участието на България в ускорителя за стимулиране на иновациите в отбраната на НАТО (DIANA). Срещата се проведе на 19 април 2022 г. в Администрацията на президента на България.

По-рано този месец GATE бе разпознат като тестови център в сферата на големите данни и изкуствения интелект от мрежата DIANA заедно с Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров", чийто директор полковник доц. д.н. Борислав Генов също участва в срещата при президента Радев.

 

1

По думите на държавния глава двата тестови центъра у нас са добра основа за включване на страната ни във въвеждането на нови високотехнологични решения в областта на сигурността и отбраната.

2

На срещата двата института очертаха основните направления, по които планират да работят, за да допринесат за престижа на България като надежден и активен съюзник в сферата на иновациите, както и да подпомогнат развитието на технологичния потенциал на целия Алианс.