Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / „Закон божи, който бог предаде на Мойсей”

   
„Закон божи, който бог предаде на Мойсей”

В Конферентна зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски” – пред препълнена аудитория, беше представена книгата „Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони”.

Събитието се организира от Юридически факултет и от Факултета по класически и нови филологии. На представянето присъстваха и тримата автори – проф. Малина Новкиришка-Стоянова, доц. Мария Костова и Теодор Пиперков.

Малина Новкиришка-Стоянова е професор по римско право и преподавател по римско частно право в Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Мария Костова Илиева е доцент по латински език, преподавател по морфология на латинския език във Факултета по класически и нови филологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Теодор Пиперкове главен асистент и преподавател по римско частно право в Юридически факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Ръкописите със заглавие „Lex Dei quam praecepit dominus ad Moysen”, открити през ІХ-ХІ век, не престават да бъдат обект на интерес за историци, юристи, филолози, телолози и пр. В допълнение на теориите за неавтентичността на заглавието на текста , в който са представени паралелни норми от Мойсеевите и римските закони, е и назоваването му през XVІ като “Collatio legume Mosaicarum et Romanarum”.

Книгата съдържа латинския текст на този извор на правото с редактиран и анотиран превод на български, изложение по въпроси, свързани с ръкописите, тяхното авторство, период и цели на създаване, предназначение и пр. Представени са основни мнения и хипотези, както и библиография за самия източник, за римското и европейското право през Късната античност и Ранното средновековие.

Коментари

Влез, за да коментираш.