Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / За мен историята - това са хората

   
За мен историята - това са хората

Снимка: http://news.ibox.bg

Бележитият турски писател Орхан Памук беше удостоен с почетната научна степен Доктор Хонорис Кауза на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.

Белетристът дойде в България по покана на фондация “Елизабет Костова” като част от програмата “Литература в 100 лица”. Ден преди тържествената церемония, пред многобройните му почитатели се проведе среща-дискусия с известния български писател, преводач, журналист и преподавател - Бойко Пенчев. Разговорът беше увличащ – от собствения му свят, личността на Нобеловия лауреат, минавайки през творбите му и се стигна до революциите в Арабския свят. Независимо от предварителната уговорка, че писателят няма да отговаря на въпроси от политическо естество, темата постепенно се разгърна от балканската идентичност до Арабските революции на 2011 г. в Египет, Тунис, Йемен, Сирия, Либия. Мнението си Орхан Памук обобщи «Щастлив съм от Арабската пролет, защото това е революцията на средната класа, на младите, които не могат да търпят повече диктаторските режими. Вижте техните лица. Бомбите и политическите реакции на правителствата са на втори план. Това, което се случва ме прави щастлив…»

На тържествената церемония по присъждането на почетното звание Доктор Хонорис Кауза Нобеловият лауреат напомни „Нашите страни - България и Турция, имат дълга история заедно. И то една нерадостна, една кървава история. Днес ние вече сме свободни граждани на света с правото да тълкуваме, да анализираме историята. За мен историята не е това, което са направили кралете, султаните. За мен историята - това са хората. Хората, които векове наред са живели заедно, споделяли са празници, традиции и битие."

Орхан Памук е една от малкото популярни личности, които признават геноцида над арменците от началото на XX век. Той е единственият мюсюлманин, осъдил кампанията срещу Салман Рушди (обявен за вероотстъпник заради романа си „Сатанински строфи“). В произведенията си авторът се опитва да съчетае традициите на Изтока и Запада, но същевременно с това да покаже и някои непреодолими граници. Това е основната тема в любимия му роман - “Името ми е червен”, преведен на български език. През 2005 г. става почетен член на Американската академия за литература и изкуство, а вестник ” New York times” класира “Сняг” в “Десетте най-добри книги за 2004г.”. Списание “Time” включва Памук в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.

Повече снимки от посещението на Орхан Памук в Софийски университет можете да намерите в рубриката "Събития през обектива".

Лъчезара Пръвчева

Коментари

Влез, за да коментираш.