Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Workshop “Модели на мислене на бъдещето”

   
Workshop “Модели на мислене на бъдещето”

Снимка: http://ucdavismagazine.ucdavis.edu

В рамките на серията инициативи на Културния център на Софийски университет - „Културна история на съвременността” ще се проведе Workshop “Модели на мислене на бъдещето”

Място на провеждане: Нова конферентна зала, южно крило на СУ

7 ноември /неделя/ от 11:00 до 14:00ч.

Workshop-ът иска да повдигне следните проблеми:

- смъртта на утопията и загубата на трансцендентност, привидна или реална безалтернативност на капитализма, възможности за „критика без утопия”, история и алтернативни истории на утопиите и мисленето за бъдещето, границите на въображението, както и възможността да бъде мислен субектът отвъд капиталистическите рамки. Кои са възможните агенти на подобно алтернативно мислене? Каква е ролята на съвременното изкуство? Каква е ролята на този тип съвременно изкуство, което активно се намесва в градската среда.

Той се организира съвместно от „Института за съвременно изкуство” /ICA/, София и Културния център на Софийския университет. Част от проекта на ICA “Art of Urban Intervention” и e своеобразна увертюра към предстоящата научна конференция „Модели на мислене на бъдещето”. Една от основните цели на проекта е в София да бъдат поканени да изнесат реферати чуждестранни куратори, изкуствоведи, теоретици и активисти, работещи по сходна тематика и да се създадат условия за съпоставяне на различни гледни точки под формата на свободна дискусия.

Гостуващи куратори и изкуствоведи са проф. Марион фон Остен, Виена и проф. Екатерина Дьогот, Москва.

Български лектори са: д-р Боян Манчев, доц. Александър Кьосев, доц.. Тодор Христов, проф. Стилиян Йотов.

Коментари

Влез, за да коментираш.