Начало / Новини / Архив / Архив на Горещи новини / Втора регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа

   
Втора регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа

Снимка: http://www.algosobre.com

Катедрата по испанистика и португалистика при Факултета по класически и нови филологии организира съвместно с Лектората на Института „Камойш” в България Втората регионална конференция по лузитанистика за Централна и Източна Европа, която ще се проведе от 26 до 28 март 2010 г.

В конференцията участват преподаватели и изследователи от 13 университета от Унгария, Полша, Чехия, Словения, Румъния, Сърбия, Хърватия и България, в които са застъпени обучението и научно-изследователската дейност в областта на португалския език, португалоезичните литератури и култури. Като продължение на Първата регионална конференция, проведена в Университета „Масарик” в Бърно през 2007 г., в която взеха участие преподаватели от специалността „Португалска филология” на СУ „Св. Климент Охридски”, форумът има за цел да представи научните и методическите постижения на участващите в него академични звена, като постави акцент върху обмена на идеи и опит и с това да стимулира сътрудничеството между лузитанистите от Централна и Източна Европа.

Наред със специализираните доклади, които ще бъдат изнесени по време на научните заседания в секциите „Литературознание, културознание и преводознание” и „Езикознание и дидактика”, конференцията включва в програмата си библиографската изложба „Лузитанистиката в Централна и Източна Европа”, която представя речници, учебни помагала, монографични трудове и преводи на художествена литература, разработени от участниците във форума. В студентския поетичен рецитал „Гласът на Фернанду Песоа в България”, който ще бъде изнесен на 27 март от 18:00 ч. във Фоайето на Аулата, наред със стиховете на великия португалски поет в оригинал ще звучат и преводите им на български език, дело на утвърдени наши поети и преводачи.

Коментари

Влез, за да коментираш.